Ce facem cu resturile de cozonac rămase de la Paște. Chef Horia Vârlan propune o rețetă delicioasă ca să nu irosim nimic
Dacă ți-a rămas prea mult cozonac după Paște și nu vrei să îl arunci, atunci îl poți transforma într-un preparat nou, numai bun pentru desert. Află din rândurile de mai jos rețeta de dulce propusă de chef Horia Vârlan.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 19 Aprilie 2023, 16:11 | Actualizat: Duminica, 21 Mai 2023, 09:06- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Nu puține sunt gospodinele care se întreabă ce pot face cu resturile de cozonac rămase de la Paște, mai ales că le-a ieșit atât de bun și nu se îndură să le arunce. Soluția vine chiar de la chef Horia Vârlan, care propeune o rețetă spectaculoasă.
Pe aceeași temăCum salvăm resturile de cozonac de la Paște, după rețeta propusă de Horia Vârlan. Mod de preparare:
Cei mai mulți români obișnuiesc să prepare sau să cumpere cozonaci în cantități mai mari în perioada sărbătorilor, ajungând, în acest fel, să rămână cu multe bucăți în plus. Însă, acum, nu trebuie să ne mai facem griji că acestea vor ajunge la gunoi, întrucât Horia Vârlan ne învață ce să facem cu acele resturi.
Potrivit bucătarului, din cozonacul rămas putem prepara Trifle, o prăjitură delicioasă care se face și extrem de ușor.
Pe aceeași temăPentru a realiza acest desert, tot ce trebuie să facem este să scoatem nuca în exces din cozonac. Bucățile rămase se vor fărămița în așa fel încât să distribuim doar câte două degete într-un pahar de maxim 200 de ml, cantitate pe care o vom însiropa cu un compot de fructe. Deasupra, putem orna, după preferințe, cu frișcă sau o cremă de vanilie la plic ori chiar ambele:
„Dăm afară partea cu nuca în exces, adică luăm marginea cozonacului cum ar veni, îl fărămițăm și îl punem în pahare de maxim 200 de ml. Punem cam două degete de cozonac, apoi cumpărăm (sau facem) un compot de fructe exotice și punem peste, cu un pic de zeamă de compot. Deasupra, putem orna cu o cremă de vanilie pe care o facem sau o luăm direct de la plic, iar, apoi, punem frișcă. Această prăjitură se numește Trifle.”, a explicat Horia Vârlan pentru Unica.ro.
Pe aceeași temăBudincă de cozonac cu stafide. Mod de preparare
O altă rețetă pe care o putem încerca pentru a nu arunca resturile de cozonac de la Paște este spectaculoasa budincă de cozonac cu stafide. Pentru a o realiza, avem nevoie de doar câteva ingrediente în plus, pe care, cu siguranță, le vom găsi în propria bucătărie:
- 1 cozonac
- 1 litru lapte
- 8 ouă
- 300 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 150 g stafide
- esenţă de rom
- scorţişoară
- anason stelat
- unt pentru uns tava
Cozonacul se taie felii. Se unge cu unt o tavă rotundă şi se acoperă atât fundul, cât şi pereţii ei cu acele felii de cozonac. Acestea se însiropează cu 250 ml lapte.
Restul de lapte se amestecă cu zahărul vanilat, apoi se adaugă stafidele macerate în esenţa de rom şi scorţişoară. Într-un alt recipient, se bat ouăle, se adaugă zahărul şi se amestecă până se dizolvă. Conținutul se toarnă peste amestecul cu lapte şi se bate cu telul până se omogenizează.
Amestecul final se toarnă peste cozonacul din tavă şi se aşază şi restul feliilor de cozonac. Se coace circa 30 de minute în cuptorul preîncălzit. Când a expirat timpul, cozonacul se scoate din cuptor, se răstoarnă şi se ornează cu zahăr vanilat, anason şi batoane de scorţişoară, potrivit retete.unica.ro.