Pentru masa tradițională de Paște, gospodinele obișnuiesc să se pregătească temeinic, cu mâncare din belșug, pentru a mulțumi toate gusturile. De cele mai multe ori însă, o mulțime de alimente tind să rămână odată ce sărbătoarea a trecut, iar parcă ideea de a mânca aceleași feluri de mâncare mai multe zile la rând nu ne surâde. Iată câteva idei de rețete simple și rapide, pentru a evita risipa alimentară!
Ce poți face cu ouăle rămase de Paște. Rețete simple și delicioase
Cinci idei de preparate unde se pot folosi ouăle de Paște, însă într-o variantă cu totul „reinventată”, potrivit click.ro.
1. Tartă rustică cu ouă - Ingrediente:
· 1 foaie aluat foitaj (400 g)
· 150 g cașcaval
· 300 ml smântână lichidă
· 3 ouă
· 3-4 ouă fierte tari
· Sare
· Piper
· Mărar verde
· Spanac baby
Mod de preparare - Într-un bol, se bat ouăle cu sare și piper. Apoi, se încorporează smântâna lichidă și cașcavalul ras, peste care se adaugă spanacul şi se amestecă. În tavă se adaugă o hârtie de copt, iar peste se pune foaia de aluat foitaj, inclusiv pe pereţii recipientului.
Peste aluat, se toarnă amestecul, iar alte ouă fierte tăiate jumătăți se aranjează deasupra. Totul se pune la copt în cuptorul preîncălzit pentru 40-45 de minute, la 180 °C. După ce a fost lăsată să se răcească, se decorează cu mărar verde și frunze de baby spanac. Tarta se poate caldă sau rece.
2. Ouă scoțiene - Ingrediente:
· 8 ouă fierte
· 2 ouă
· 200 g făină
· 800 g carne tocată porc
· 200 g pesmet
· Sare și piper (după gust)
· Ulei (pentru prăjit)
· Muștar (pentru servit)
Mod de preparare - Condimentezi carnea tocată cu sare și piper (după gust). Cureți cele 8 ouă fierte de coajă, iar cu mâinile umezite le îmbraci într-un înveliş de carne (în așa fel încât să formezi nişte mingiuţe). Apoi le bagi la frigider pentru 30 de minute. În acest timp poți bate celelalte două ouă cu sare şi piper. Treci mingiuţele prin făină, ou bătut şi pesmet. Le pui la prăjit în baie de ulei, la foc mediu, pănă se rumenesc, iar apoi le scoți pe şerveţele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei. Le servești cu muștar.
3. Toast cu salată de ouă și verdețuri de primăvară - Ingrediente:
· 8-10 felii pâine toast
· 6 ouă fierte tari
· 150 g maioneză
· Sare (după gust)
· 1 praf de piper
· 1 praf de boia dulce
· 1 legătură leurdă
· 1 legătură ceapă verde
· ½ legătură mărar
· ½ legătură pătrunjel
· Zeama de la ½ lămâie
Mod de preparare - Speli ceapa verde, leurda, mărarul și pătrunjelul. Le tai mărunt, iar ouăle tăiate cubulețe. Le pui într-un bol, apoi adaugi maioneza, zeama de lămâie, verdețurile, sarea şi piperul (după gust), şi, boiaua dulce. În final, omogenizezi compoziţia şi laşi la rece aproximativ o jumătate de oră. Prăjești pâine și servești salata cu toast. Delicios!
4. Curry cu ouă - Ingrediente:
· 8 ouă fierte tari
· 2 cepe
· 4-5 căței de usturoi
· 1 ardei iute roşu
· 1 lingură ghimbir ras
· Sare (după gust)
· ½ linguriţă piper negru măcinat
· 1 linguriţă chimion pudră
· 1 linguriţă turmeric pudră
· 1 linguriță boabe de muștar
· 2-3 cuișoare
· 1 linguriţă zahăr
· 300 g roșii cuburi din conservă sau piure de roşii
· 2 linguri ulei
Mod de preparare - La foc mic, timp de un minut, călești condimentele în ulei, pentru a elibera toate aromele, apoi adaugi ceapa tocată, usturoiul zdrobit, ghimbirul ras şi ardeiul iute tăiat felii subțiri. Pentru încă 5 minte, le mai ții pe foc mediu, ametestecând des. Torni roșiile sau sucul de roșii, pui zahărul, acoperi vasul și mai fierbi 10 minut, după care pui ouăle fierte în sos. Pentru încă 5 minute, lași curry-ul la fiert. Poftă bună!
5. Salată cu avocado și ouă - Ingrediente:
· 2 avocado
· 4 ouă fierte, tari
· 2 căței de usturoi
· 1 legătură ceapă verde
· 1 ardei iute verde
· Zeamă de la 1 și ½ lime
· 3-4 linguri ulei de măsline
· 100 g iaurt grecesc
· Sare
Mod de preparare - Cureți avocado do coajă, îndepărtezi sâmburii și pasezi miezul grosier cu o furculiță. Ca să nu se oxideze, îl stropești imediat cu zeama de lime. Adaugi ouăle tăiate mărunt peste avocado. Pui cățeii de usturoi zdrobiți, ceapa mărunțită, ardeiul iute tocat, iaurtul, torni uleiul de măsline și condimentezi cu sare. După ce amesteci, o ții în frigider la rece 30 de minute. O servești cu pâine prăjită. Poftă bună!