Paștele se apropie, iar cozonacul este preparatul vedetă de pe mesele românilor. Pentru un preparat care să dea pe spate întreaga familie, gospodinele trebuie să respecte câteva reguli în ceea ce privește coacerea cozonacului în cuptorul electric.
Citește și: De ce iese cozonacul tare. Ce trebuie să eviți de fapt
Funcţia pe care trebuie să o setezi la cuptorul electric pentru cozonaci perfecţi
Nu există sărbători fără mirosul incomparabil al cozonacilor, iar românii care optează pentru varianta de a-i prepara acasă vor să obțină un rezultat cât mai apropiat cozonacilor din cofetărie.
Pentru aceasta, trebuie să se țină cont de anumite aspecte esențiale în ceea ce privește coacerea unui cozonac gustos. Acest preparat poate fi mai greu de copt în comparație cu alte aluaturi, pentru că este mai gros și mai consistent. În majoritatea cazurilor, doar capetele cozonacului se coc, iar interiorul rămâne moale. Aceste erori sunt cauzate de faptul că nu se folosește temperatura potrivită pentru prepararea lui.
Cuptorul electric trebuie setat la o temperatură de maxim 180 de grade Celsius, cea optimă fiind de 170 de grade Celsius. Situația se schimbă în cazul în care folosiți un cuptor pe gaz, aici temperatură optimă fiind de 190 de grade Celsius, potrivit unei surse.
Însă, indiferent de ce tip de cuptor folosiți, electric sau pe gaz, indicat ar fi să indroduceți tava cu cozonac abia după ce acesta a fost preîncălzit. Astfel, căldura va acționa uniform și nu vor exista părți necoapte sau arse ale cozonacului.
De asemenea, pentru a păstra fundul cozonacului într-o condiție cât mai bună este recomandată folosirea hârtiei de copt pentru a evita lipirea aluatului de tavă.
Un cozonac perfect trebuie să aibă aceeași culoare pe toată suprafața lui și o crustă crocantă, indiferent de aroma aleasă. În acest sens, importantă este ventilația. Această funcție a cuptorului va contribui la distribuirea în mod uniform a căldurii și va crea condițiile optime de coacere a cozonacului.
În schimb, în ceea ce privește timpul pe care ar trebui să îl setăm, nu există o perioadă perfectă. Cozonacul este gata în momentul în care trece testul scobitorii.
În plus, alege ingrediente proaspete și de calitate, pentru un cozonac perfect. Curăță bine nucile și opărește-le cu lapte clocotit, pentru a înlătura gustul amar. Asigură-te că temperatura din bucătărie este de cel puțin 21 de grade, când lucrezi la cozonaci.
Citește și: Rețetă de cozonac moldovenesc pufos. Pașii pe care să-i urmezi ca să-ți iasă un deliciu
Marinadă pentru miel. 5 rețete de marinadă pentru o friptură fragedă de miel la cuptor sau grătar... 15 sfaturi pentru a obține cele mai bune preparate din carnea de miel. Vei avea cea mai specială masă de Paște...