Desert: Rețeta Prajitura cu ciocolata neagra
Prajitura cu ciocolata neagra este foarte consisenta si aromata. Poate fi transformata si in tort, pentru mesele festive.
Publicat: Luni, 23 Aprilie 2012, 00:00 | Actualizat: Joi, 17 Decembrie 2020, 20:36Ingrediente pentru rețeta Prajitura cu ciocolata neagra:
- 200g de unt, plus extra pentru uns;
- 100g de ciocolata amaruie 70% cacao, rupta bucati;
- 150g de iaurt;
- 1 lingurita extract de vanilie;
- 3 oua mari;
- 250g de faina cu 1/2 lingurita praf de copt;
- 175g zahar muscovado brun;
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu.
PENTRU GLAZURA
- 100ml de frisca grasa;
- 1 lingura de unt;
- 100g de ciocolata amaruie, maruntita.
Mod de preparare pentru rețeta Prajitura cu ciocolata neagra:
1. Se incinge cuptorul la 170°C/gaz 5 si se plaseaza gratarul cuptorului pe mijloc. Se unge cu unt o tava mare de paine (aprox. 20cm lungime) apoi se taie hartie de copt astfel incat sa fie putin mai inalta decat marginile tavii. Se tapeteaza cu ea tava (cand prajitura e gata, va puteti folosi de „aripioarele" de hartie ramase in afara pentru a scoate mai usor prajitura din tava).
2. Se pun untul si ciocolata intr-o cratita mare si se incalzesc usor pana se topesc, amestecand din cand in cand. Se lasa sa se raceasca 5 minute, apoi se incorporeaza iaurtul si vanilia cu ajutorul unui tel, apoi ouale si un praf de sare.
3. Se amesteca faina, zaharul si bicarbonatul de sodiu intr-un castron mare, sfaramand eventualele cocoloase de zahar cu degetele. Se toarna acest amestec peste cel de ciocolata din cratita si se amesteca pana devine omogen. Se toarna in tava si se coace 45 de minute pana creste si devine lucios (si eventual cu o crapatura frumoasa pe lungime). Verificati daca e coapta cu ajutorul scobitorii. Se lasa sa se racoreasca in tava 15 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca total pe un gratar de sarma.
4. Se pune frisca intr-o cratita mica, se da la fiert, se adauga untul si jumatate din ciocolata maruntita. Se ia de pe foc si se lasa sa se topeasca. Se amesteca glazura pana devine omogena si fina, apoi se toarna peste prajitura. Se presara cu restul de ciocolata maruntita si se serveste.
Poftă bună!
FOTO: goodfood.ro