Rețetă de zacuscă de vinete. Cum să prepari gustarea delicioasă ca la mama acasă. Ingrediente și mod de preparare
Zacusca de vinete este preparatul delicios care ne amintește de copliărie. Iată o rețetă simplă pentru minunatul preparat pe care să îl pui în borcane și să îl savurezi toată iarna!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 10 Octombrie 2024, 16:26 | Actualizat: Joi, 10 Octombrie 2024, 17:28Îți prezentăm mai jos o rețetă simplă de zacuscă de vinete! Din această rețetă ies aproximativ 20 de borcane de zacuscă de vinete a câte 370 de grame fiecare!
Pentru a prepara o zacuscă delicioasă de vinete ai nevoie de vinete, ardei, ceapă, morcovi, suc de roșii, ulei și condimente!
E timpul să pui provizii în cămară, iar zacusca este un preparat care, întins pe pâine, poate fi mâncat în orice moment al zilei și este o încântare pentru papilele gustative.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a face 20 de borcane de zacuscă:
Ingrediente:
- 6 kg de vinete
- 3 kg de ardei capia (sau gogoșari)
- 500 ml ulei
- 3 kg ceapă
- 3 kg roșii (din care se face suc de roșii)
- pastă de ardei iute sau/și 2 lingurițe de piper proaspat râșnit
- sare
- 2-3 frunze de dafin
- 1-2 morcovi
Iată cum prepari zacusca!
Mod de preparare:
Pasul 1: Se coc vinetele și ardeii și se curăță de coajă. Vinetele se lasă la scurt într-o sită cel puțin 3 ore, petru a scăpa de lichidul amărui. Vinetele vor fi tocate mărunt
Pasul 2: Se toacă mărunt ceapa cu ajutorul unui robot de bucătărie, sau cu mașina de tocat și se pune pe foc la călin, împreună cu uleiul. Se amestecă des!
Pasul 3: Se taie mărunt morcovul și ardeiul și se adaugă în tigaie, alături de ceapă. Se amestecă des și se adaugă apă, astfel încât legumele să fie înăbușite, nu prăjite
Pasul 4: Se adaugă sucul de roșii și se amestecă. Se lasă la fiert până când scade sosul.
Pasul 5: În tuciul cu ceapa, ardeiul și morcovul se adaugă vinetele tocate, frunzele de dafin, o lingură de sare, pastă ardei iute si/sau piper proaspăt macinat, dupa gust.
Pasul 6: Se fierbe zacusca timp de 50 -60 de minute, la foc mic, amestecând des, pentru a nu se prinda de fund.
Pasul 7: Se pune zacusca în bprcane sterilizate. Se acoperă cu o pătură și se lasă până se răcesc complet.
Iată cum poți steriliza borcanele!
Metode de sterilizare a borcanelor:
Fierberea pe aragaz: Se pun borcanele și capacele într-o oală cu apă, se fierb 10 minute din momentul în care apa a dat în clocot.
Sterilizarea in cuptor: Așezați recipientele pe o tavă ușor distantate între ele si lăsați-le 20-25 de minute la 170-180 °C.
Sterilizarea la cuptorul cu microunde: Așezati borcanele pe tava cuptorului și lăsați-le două minute la putere maximă. Capacele nu se pot băga la microunde, așa că trebuie fierte ca în prima metodă.
Sterilizarea în mașina de spalat vase. Alegeți un program de spălare la temperaturi mari, de 65°-70° și nu adăugati detergent.
Gina Bradea dezvăluie că regula de bază la zacuscă este ca ceapa si ardeiul sa fie la jumatate din cantitatea de vinete. Așadar, dacă vreți să faceți 10 borcane de zacuscă, puneți 3 kg de vinete și câte 1,5 kg de ceapă și ardei.
Pe aceeași temăPoftă bună!