Antena

Retete pline de energie din "hrana vie"

Prin preparare termica unele alimente isi pierd o parte din proprietatile nutritive, bucataria fara foc fiind o metoda terapeutica naturista

Publicat: Vineri, 30 Iulie 2010, 00:00 | Actualizat: Marti, 06 Aprilie 2021, 21:24
Galerie de imagini
Prin preparare termica unele alimente isi pierd o parte din proprietatile nutritive, bucataria fara foc fiind o metoda terapeutica naturista

Daca ne axam pe alimentatia fara foc vom beneficia de toate vitaminele si substantele nutritive din alimente, iar organismul va avea parte de o adevarata cura de detoxifiere.
Unii dintre noi apeleaza la aceasta dieta in mod permanent, folosind-o ca pe un stil de viata, in timp ce altii o adopta ocazional, atunci cand simt nevoia sa se hraneasca naturist.

Ce gatesti fara foc?

Iata care sunt alimentele pe care se bazeaza alimentatia fara foc: rosii, castraveti, morcovi, telina, pastarnac, patrunjel, varza, sfecla, salata verde, conopida, ardei, ceapa, usturoi, iaurt, miere, fructe, cereale intregi, seminte sau germeni de legume sau cereale.

In cadrul alimentatiei fara foc sunt permise si lactatele, iar in diverse preparate se poate folosi cate un galbenus de ou crud sau un ou de prepelita intreg. Dintre uleiuri, sunt recomandate cel presat la rece si cel de masline. Daca nu poti renunta in totalitate la paine, ai voie sa consumi, dar cu masura, paine graham, de secara sau de seminte, in nicin caz paine din faina alba.

Legumele si fructele mentionate mai sus pot fi consumate ca atare, in stare proaspata sau in diverse salate, in supe sau sub forma de suc. Pentru ca nu sunt supuse unui tratament termic, iar eventualele bacterii nu pot fi distruse, alimentele trebuie sa fie foarte proaspete, foarte bine spalate si pastrate in conditii igienice deosebite.

Beneficii pentru sanatate

Adeptii hranei vii afirma ca acest mod de alimentatie da rezultate miraculoase chiar si in cazul bolilor celor mai grave, precum cancerul si diabetul, cu conditia sa respecte cu strictete regimul si sa nu renunte niciodata la el. Gatitul fara foc ajuta si la prevenirea diverselor afectiuni, la intarirea sistemului imunitar si la pastrarea tonusului fizic si psihic.

Nutritionistii recomanda hrana vie pentru ca aceasta este mai usor digerata de organism, datorita complexului de enzime care se regaseste in alimentele care o compun. Totodata, specialistii ne recomanda sa renuntam la sare si la otet (fiind permis numai cel de mere, dar cu masura), la preparatele din faina alba, la zahar si la grasimi animale.

Cum preparam hrana vie?

Ciorbele si supele se consuma reci, zeama fiind preparata din sucuri de legume, suc de tarate sau lactate precum iaurt, sana sau lapte batut. Ciorbele se acresc cu bors, zeama de varza sau suc de lamaie. Bucataria fara foc nu cuprinde numai salate, supe sau ciorbe, ci poti gati si piureuri de fructe sau de legume, creme, sosuri sau deserturi.

Ciuperci umplute

Ingrediente: 500 de grame de ciuperci mari si foarte proaspete, o telina, doi morcovi, un pahar de iaurt mare, doi catei de usturoi, marar si foarte putina sare.
Preparare: Ciupercile se spala foarte bine, usturoiul se toaca si se amesteca cu iaurtul. Morcovii si telina se taie marunt, apoi se amesteca cu coditele ciupercilor tocate si ele si cu sosul de iaurt. Cu pasta astfel obtinuta se umplu palariile ciupercilor.

Recomandari A1

Crema de branza cu rosii si ceapa verde

Ingrediente: 500 de grame de branza de vaci, doua rosii mari, 6-7 fire de ceapa verde, o legatura de marar si foarte putina sare.
Preparare: rosiile si ceapa se taie in cubulete mici, mararul se toaca si apoi se amesteca cu branza de vaci pana se obtine o pasta omogena. Se serveste alaturi de salata verde.

O idee de meniu

Dimineta: un pahar cu suc de mere sau de morcov, fructe uscate - smochine, curmale, prune, caise sau nuci, fructe proaspete sau o cana de ceai verde indulcit cu miere.

Pranz: ciorba de spanac si loboda. Ingrediente: o telina si doi morcovi rasi, loboda, spanac, peste care se toarna apa fiarta. Dupa ce se raceste se adauga iaurt si suc proaspat de lamaie

Seara: o salata de cruditati cu ingrediente la alegere - morcovi, mar, telina, sfecla, ceapa, rosii, castraveti, varza sau un sos de usturoi cu lamaie, iaurt si verdeturi (marar, patrunjel, busuioc) sau o ceasca de ceai de menta sau de catina cu o lingurita de miere.

sursa: revista Felicia

foto: sproutingsprouts.com

Whatsapp LinkedIn
legume reteta fructe cruditati
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Videoclipul zilei
Citește și
Rețeta pentru un gem de prune ca la bunica. Cum să iasă plin de savoare și aromă
Rețetă pentru gogonele murate perfecte. Cum să iasă gustoase și aromate fără conservanți
Fructe și legume „bio” vândute cu acte false în marile magazine. Ce spun specialiștii
Cu cât a ajuns să se vândă un kilogram de varză la tarabele din țară. Prețul i-a indignat pe mulți
Video recomandate
Video
Citește și
Alternativă de mic dejun pentru diminețile în care te-ai săturat de fulgii de ovăz. Nutriționiștii recomandă... Catine.ro
Alperen Duymaz și-a sărbătorit ziua de naștere pe platourile de filmare ale seriei Leyla. A publicat o fotografie... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. Ce a pățit studenta din Iran, care a ieșit în stradă în lenjerie intimă. Imaginile au făcut... Libertatea.ro
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare Ziare.com
Pescobar a anunţat o nouă afacere într-o întâlnire de senzaţie cu un celebru milionar român: „El e în... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România:... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos HelloTaste.ro
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu s-au mai întors niciodată acasă. Anchetatorii au... Antena3.ro
Cum votează astronauții de pe Stația Spațială Internațională: „NASA a creat un proces foarte simplu” useit
Horoscopul zilei de 6 noiembrie 2024. Fecioarele sunt norocoase. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
GALERIE FOTO | Suzuki, debut în arena electricelor: Cel mai cunoscut model al japonezilor primește baterii Wall-Street
Negresa de post: rețetă delicioasă și pufoasă de negresă de post cu gem Kudika
Adriana Stere, la un pas de paralizie după ce a mâncat brânză contaminată cu o bacterie rară: M-am trezit și... Playtech
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime Redactia.ro
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va schimba destinul Americii.... Observator
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi MediCOOL
Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza pentru jumătatea lunii noiembrie 2024. Avertisment de ultimă oră Gandul
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a... CanCan
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de... DeParinti
Ariana Grande apare sub un nume diferit în noul său film, „Wicked”. Compozitoarea s-a împăcat cu tatăl ei... ZUTV
Ce fac oamenii inteligenți cu smartphone-urile lor. Cele 3 obiceiuri inedite au fost dezvăluite de un expert Harvard UseIT
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană Hello Taste