Antena

Cancerul la plămâni și simptomele ignorate frecvent. La ce să fii atent

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind, a treia cauză a mortalității la nivel mondial. Simptomele sunt de multe ori neglijate, iar cancerul la plămâni, boală din cauza căreia a murit și actrița Florina Cercel, este depistat târziu.

Publicat: Marti, 30 Iulie 2019, 14:57 | Actualizat: Marti, 30 Iulie 2019, 16:06
Galerie de imagini
Florina Cercel a murit din cauza cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind, a treia cauză a mortalității la nivel mondial. Simptomele sunt de multe ori neglijate, iar cancerul la plămâni, boală din cauza căreia a murit și actrița Florina Cercel, este depistat târziu.

Cancerul de plămâni, boala cruntă din cauza căreia a murit actrița Florina Cercel, este descoperit de multe ori tardiv, asta pentru că persoanele afectate neglijează primele simptome ale cancerului pulmonar. 90% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii tardive, inoperabile.

Potrivit unor rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situația este una destul de gravă. Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Mai corect spus, cancerul pulmonar provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, colon și cancerul de prostată la un loc în întreagă lume.

Statistic, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar, conform organizației Lung Cancer Europe.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar înseamnă, de fapt, creșterea necontrolată a unor celule anormale la nivelul plămânilor. Celulele anormale nu îndeplinesc funcția celulelor pulmonare normale. Pe măsură ce cresc, aceste celule pot deveni mai mari și pot interfera cu funcționarea normală a plămânilor, se pot extinde în alte regiuni ale corpului, cum ar fi plămânul opus, ganglionii limfatici, oasele, ficatul etc.

Cancer pulmonar, simptome și diagnostic

Dacă fumezi sau ești fost fumător, mergi la medic dacă observi că ai tuse care nu mai trece, expectorație cu sânge, răgușeală, junghi toracic, dificultate în respirație, pierderea inexplicabilă a greutății, oboseală marcantă sau faci des infecții respiratorii joase. Aceste probleme pot fi adesea cauzate de ceva mult mai simplu decât cancerul pulmonar, însă pot ajută la depistarea cu această ocazie a cancerului și, prin urmare, la inițierea în timp util a tratamentului, ceea ce poate crește șansa de supraviețuire.

Simptomele primare ale cancerului pulmonar pot include:

Tumorile din regiunea superioară a plămânilor pot afecta nervii faciali. De asemenea, pot provoca dureri de umăr. Tumorile pot pune presiune pe vena care transportă sânge între cap, brațe și inimă, ceea ce poate cauza edemul feței, al gâtului, pieptului și brațelor.

Recomandari A1

Cu cât cancerul pulmonar este diagnosticat mai timpuriu, cu atât mai mari sunt șansele că organismul să răspundă bine la tratament. Așadar, este recomandat că pacienții cu risc crescut de cancer la plămâni să se testeze anual pentru depistarea cancerului la plămâni. Fumătorii de peste 55 de ani intră în categoria cu risc crescut.

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer la plămâni, medicul pneumolog va examină pacientul și va discută cu acesta despre simptome, dar și despre istoricul familiei în ceea ce privește cancerul pulmonar. Acesta va folosi apoi o serie de analize pentru confirmarea diagnosticului.

Fumatul, principala cauză a cancerului pulmonar

Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar, acesta fiind răspunzător pentru peste 80% din cazuri, fie că este vorba despre persoane care fumau în timp ce au fost diagnosticate sau erau foști fumători.

Statisticile mai arată că şi cei care s-au lăsat de fumant pot face cancer pulmonar. De altfel, rapoartele OMS arată că dintre persoanele diagnosticate, se estimează că 40% sunt fumători activi, 45% sunt foști fumători, iar 15% nu au fumat niciodată.

În țările dezvoltate, ca urmare a politicilor privind fumatul, s-a observat o scădere la bărbați și o menținere în platou la femei a prevalenței. Fumatul rămâne factorul etiologic principal incriminat pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar.

Studii recente sugerează că, aproximativ o treime din cazurile de cancer nou descoperite ar putea fi evitate prin eliminarea sau reducerea expunerii la factorii carcinogeni cunoscuți.

Alți factori de risc ai cancerului pulmonar

Există și alți factori care cresc riscul de cancer la plămâni. De pildă, expunerea la radon, adică la gazul radioactiv rezultat din dezintegrarea uraniului. Radonul nu poate fi văzut, mirosit sau gustat, de aceea persoanele care se expun la acest gaz nu au habar că o fac. Și expunerea la azbest crește riscul de cancer la plămâni.

Persoanele care lucrează în mine, în fabrici, pe șantiere năvale sau în clădiri izolate sunt predispuse expunerii la azbest și astfel și cancerului pulmonar. Și poluarea crește riscul de cancer pulmonar, specialiștii aproximând că 5% dintre decesele cauzate de cancerul la plămân pot fi cauzate de aerul poluat.

Cancerul pulmonar se vindecă dacă este depistat la timp

Cancerul pulmonar poate fi vindecat, dacă este depistat din timp! Studiile recente au arătat că, în cazurile în care cancerul pulmonar este diagnosticat și operat atunci când are o dimensiune mai mică de 1 cm, rată de supraviețuire este mai mare de 90%. Screeningul pacienților cu risc crescut prin realizarea unui examen CT cu doze mici de radiații poate ajută la salvarea vieții acestor pacienți, crescând rata de supraviețuire.

Stadii ale cancerului pulmonar

Există două tipuri de cancer de plămâni: cancer pulmonar cu celule mici (microcelular) și cancer pulmonar fără celule mici (nonmicrocelular).

Stadii ale cancerului pulmonar cu celule mici:

Stadii cancer pulmonar fără celule mici:

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
cancer la plamani cancer pulmonar simptome cancer plamani cancer pulmonar simptome diagnostic cancerul pulmonar se vindecă florina cercel a murit florina cercel cancer
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Baschetul spectacol se vede LIVE exclusiv în AntenaPLAY. Vezi cele mai tari meciuri din NBA pe canalul dedicat!
Stirile zilei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Ce este interzis să facem în această zi de sărbătoare cu cruce roşie
Videoclipul zilei
Citește și
Teatrul românesc a mai pierdut o stea. Florina Cercel s-a stins din viață după 53 de ani de carieră
Denisa Răducu, în stare mai gravă decât ne-am fi închipuit! Artista suferă de cancer? "Medicii din...
Sada Thompson, invinsa de cancer la 83 de ani
Video recomandate
Video
Citește și
Urări de Sfinții Mihail și Gavril 2024. Felicitări și mesaje pentru sărbătoriți Catine.ro
Eiza Gonzalez își surprinde fanii cu o imagine extrem de provocatoare. A primit laude din partea mai multor... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
De ce nimeni nu poate prezice strategia Trump 2.0 privind Ucraina Libertatea.ro
Descoperire surprinzătoare, o băutură e bună pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru... Ziare.com
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: „N-am văzut aşa ceva... AntenaSport
Ce ținută a purtat Melania Trump în ziua alegerilor din SUA. Semnificația din spatele alegerii vestimentare și... Elle
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o... Spynews.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță... BZI
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piept de porc la cuptor. Cum prepari o friptură fragedă și aromată HelloTaste.ro
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori. Are propria închisoare, 7 dormitoare... Antena3.ro
TikTok e dat în judecată din cauza morților unor copii. De ce e acuzată platforma useit
Horoscopul zilei de 9 noiembrie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Estimare: Ce preț vom plăti pentru electricitate după expirarea plafonării Wall-Street
Versete din Biblie: ghid complet pentru inspirație și încurajare. Versete biblice vindecătoare Kudika
Melania Trump, transformată radical de operațiile estetice. Cum arăta acum 20 de ani, nu o mai recunoști Playtech
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA Redactia.ro
Doi turiști americani, uimiți de prețurile dintr-un restaurant din Sibiu. Cât au plătit pe o ciorbă și o... Observator
Cum poți preveni bășicile cauzate de pantofi și cele mai bune metode pentru a le trata MediCOOL
Rețetă de orecchiette cu unt, pancetta și cașcaval HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Piedone a muncit în pușcărie pentru afaceristul care l-ar fi dus la braconaj pe primarul din Jilava. Daunele au... Gandul
Ce pensie primește o gospodină în România, chiar dacă nu a muncit nicio zi în viața ei CanCan
Până la ce vârstă se pot vedea frații dezbrăcați. Ghid pentru părinți DeParinti
Jennifer Lopez a dezvăluit accidental un detaliu important legat de despărțirea de Ben Affleck. Vedeta a postat o... ZUTV
Costul real al unui iPhone 16. Care sunt prețurile de producție ale smartphone-ului Apple, de fapt UseIT
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece Hello Taste