Antena

Cancerul la plămâni și simptomele ignorate frecvent. La ce să fii atent

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind, a treia cauză a mortalității la nivel mondial. Simptomele sunt de multe ori neglijate, iar cancerul la plămâni, boală din cauza căreia a murit și actrița Florina Cercel, este depistat târziu.

Publicat: Marti, 30 Iulie 2019, 14:57 | Actualizat: Marti, 30 Iulie 2019, 16:06
Galerie de imagini
Florina Cercel a murit din cauza cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive forme de cancer, fiind, a treia cauză a mortalității la nivel mondial. Simptomele sunt de multe ori neglijate, iar cancerul la plămâni, boală din cauza căreia a murit și actrița Florina Cercel, este depistat târziu.

Cancerul de plămâni, boala cruntă din cauza căreia a murit actrița Florina Cercel, este descoperit de multe ori tardiv, asta pentru că persoanele afectate neglijează primele simptome ale cancerului pulmonar. 90% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii tardive, inoperabile.

Potrivit unor rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situația este una destul de gravă. Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Mai corect spus, cancerul pulmonar provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, colon și cancerul de prostată la un loc în întreagă lume.

Statistic, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar, conform organizației Lung Cancer Europe.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar înseamnă, de fapt, creșterea necontrolată a unor celule anormale la nivelul plămânilor. Celulele anormale nu îndeplinesc funcția celulelor pulmonare normale. Pe măsură ce cresc, aceste celule pot deveni mai mari și pot interfera cu funcționarea normală a plămânilor, se pot extinde în alte regiuni ale corpului, cum ar fi plămânul opus, ganglionii limfatici, oasele, ficatul etc.

Cancer pulmonar, simptome și diagnostic

Dacă fumezi sau ești fost fumător, mergi la medic dacă observi că ai tuse care nu mai trece, expectorație cu sânge, răgușeală, junghi toracic, dificultate în respirație, pierderea inexplicabilă a greutății, oboseală marcantă sau faci des infecții respiratorii joase. Aceste probleme pot fi adesea cauzate de ceva mult mai simplu decât cancerul pulmonar, însă pot ajută la depistarea cu această ocazie a cancerului și, prin urmare, la inițierea în timp util a tratamentului, ceea ce poate crește șansa de supraviețuire.

Simptomele primare ale cancerului pulmonar pot include:

Tumorile din regiunea superioară a plămânilor pot afecta nervii faciali. De asemenea, pot provoca dureri de umăr. Tumorile pot pune presiune pe vena care transportă sânge între cap, brațe și inimă, ceea ce poate cauza edemul feței, al gâtului, pieptului și brațelor.

Recomandari A1

Cu cât cancerul pulmonar este diagnosticat mai timpuriu, cu atât mai mari sunt șansele că organismul să răspundă bine la tratament. Așadar, este recomandat că pacienții cu risc crescut de cancer la plămâni să se testeze anual pentru depistarea cancerului la plămâni. Fumătorii de peste 55 de ani intră în categoria cu risc crescut.

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer la plămâni, medicul pneumolog va examină pacientul și va discută cu acesta despre simptome, dar și despre istoricul familiei în ceea ce privește cancerul pulmonar. Acesta va folosi apoi o serie de analize pentru confirmarea diagnosticului.

Fumatul, principala cauză a cancerului pulmonar

Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar, acesta fiind răspunzător pentru peste 80% din cazuri, fie că este vorba despre persoane care fumau în timp ce au fost diagnosticate sau erau foști fumători.

Statisticile mai arată că şi cei care s-au lăsat de fumant pot face cancer pulmonar. De altfel, rapoartele OMS arată că dintre persoanele diagnosticate, se estimează că 40% sunt fumători activi, 45% sunt foști fumători, iar 15% nu au fumat niciodată.

În țările dezvoltate, ca urmare a politicilor privind fumatul, s-a observat o scădere la bărbați și o menținere în platou la femei a prevalenței. Fumatul rămâne factorul etiologic principal incriminat pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar.

Studii recente sugerează că, aproximativ o treime din cazurile de cancer nou descoperite ar putea fi evitate prin eliminarea sau reducerea expunerii la factorii carcinogeni cunoscuți.

Alți factori de risc ai cancerului pulmonar

Există și alți factori care cresc riscul de cancer la plămâni. De pildă, expunerea la radon, adică la gazul radioactiv rezultat din dezintegrarea uraniului. Radonul nu poate fi văzut, mirosit sau gustat, de aceea persoanele care se expun la acest gaz nu au habar că o fac. Și expunerea la azbest crește riscul de cancer la plămâni.

Persoanele care lucrează în mine, în fabrici, pe șantiere năvale sau în clădiri izolate sunt predispuse expunerii la azbest și astfel și cancerului pulmonar. Și poluarea crește riscul de cancer pulmonar, specialiștii aproximând că 5% dintre decesele cauzate de cancerul la plămân pot fi cauzate de aerul poluat.

Cancerul pulmonar se vindecă dacă este depistat la timp

Cancerul pulmonar poate fi vindecat, dacă este depistat din timp! Studiile recente au arătat că, în cazurile în care cancerul pulmonar este diagnosticat și operat atunci când are o dimensiune mai mică de 1 cm, rată de supraviețuire este mai mare de 90%. Screeningul pacienților cu risc crescut prin realizarea unui examen CT cu doze mici de radiații poate ajută la salvarea vieții acestor pacienți, crescând rata de supraviețuire.

Stadii ale cancerului pulmonar

Există două tipuri de cancer de plămâni: cancer pulmonar cu celule mici (microcelular) și cancer pulmonar fără celule mici (nonmicrocelular).

Stadii ale cancerului pulmonar cu celule mici:

Stadii cancer pulmonar fără celule mici:

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
cancer la plamani cancer pulmonar simptome cancer plamani cancer pulmonar simptome diagnostic cancerul pulmonar se vindecă florina cercel a murit florina cercel cancer
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Boala care a umplut spitalele din România de sărbători: pacienţii au stat şi 3 ore la coadă. Medicii spun că e doar începutul
Videoclipul zilei
Citește și
Teatrul românesc a mai pierdut o stea. Florina Cercel s-a stins din viață după 53 de ani de carieră
Denisa Răducu, în stare mai gravă decât ne-am fi închipuit! Artista suferă de cancer? "Medicii din...
Sada Thompson, invinsa de cancer la 83 de ani
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au pantofii sport o gaură în plus. Puțini știu ce poți face cu ea, de fapt useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri... UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste