Ce glicemie trebuie să ai în funcție de vârstă. Cum se testează corect
Ce este glicemia și care sunt valorile normale pe care trebuie să le arate glucometrul! Descoperă cum să te testezi corect!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Noiembrie 2024, 13:22 | Actualizat: Joi, 07 Noiembrie 2024, 17:11- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge care fluctuează de la o oră la alta pe tot parcursul zilei.
Potrivit medcenter.ro, de obicei, valorile glicemiei sunt mult mai mici dimineața atunci când organismul stă mai multe ore fără hrană, însă acestea se modifică pe parcursul zilei atât în timpul mesei, cât și după ce organismul asimilează hidrații de carbon din alimentele ce trec prin procesul de digestie.
Pe aceeași temăIată ce trebuie să știi despre glicemie și care sunt valorile pe care ar trebui să le ai în funcție de vârstă!
Ce glicemie trebuie să ai în funcție de vârstă
Glucoza serică, așa cum este numită glicemia în termeni medicali este inclusă în orice set de analize de sânge.
Deseori, persoanele care se știu cu probleme de sănătate, precum diabetul, apelează la clasica înțepătură banală în deget cu un aparat numit glucometru. Prima picătură de sânge se aplică pe o lamelă de testare și apoi se introduce în aparat.
Cu toate acestea, este bine de știut faptul că cel mai bine este să iei în calcul rezultatele glicemiei care vin direct din sângele din vene.
Testarea periodică la domiciu este recomandată de medici în special celor care sunt deja diagnosticați cu probleme de sănătate precum diabetul sau sindromul metabolic.
Analiza glicemiei are rolul de a arăta nivelul de zahăr din sânge pentru că hidrații de carbon (zahărul și amidonul) sunt cei care oferă energia în organismul uman.
Pe aceeași temăCum se testează corect glicemia
- Testarea pe nemâncate: Pentru diagnosticarea diabetului, testarea trebuie să aibă loc după o perioadă de cel puțin opt ore fără alimente.
- Testarea postprandială sau după masă: Se măsoară concentrația glucozei după o masă cu un conținut stabilit de carbohidrați. Acest test aată cât de tolerant este organismul la glucoză.
- Testarea aleatorie: Nu este recomandată persoanelor care au glicemia mărită. Acest tip de testare este indicată pentru cei hiperglicemici și care au nevoie de tratament urgent. Se mai aplică și pentru diagnosticarea diabetului de tip 1, deoarece întârzierea administrării tratamentului poate duce la apariția unor complicații severe.
- Testarea de toleranță la glucoză administrată oral: Prin intermediul acestei testări se dorește determinarea intoleranței la glucoză, diabetului de tip 2, diabetului gestațional sau a diabetulu de sarcină. Se recoltează glicemia prin puncție venoasă la intervale bine stabilite de la administrare.
Ce glicemie trebuie să ai în funcție de vârstă
Pentru adulții sănătoși valorine normale sunt cuprinse între 74 - 106 mg/dl dimineața înainte de masă.
Pentru copii parametrii normali sunt următorii:
- pentru cei mai mici de 6 ani: 60 - 100 mg / dl;
- pentru cei cu vârsta cuprinsă între 6 -12 ani: 60 - 100 mg / dl dimineața înainte de masă;
- pentru cei cu vârsa cuprinsă între 13 - 17 ani: 60 - 100 mg / dl dimineața înainte de masă și de cel mult 180 mg / dl în timpul zilei.
Pe aceeași temă