Ce să le dăm copiilor la micul dejun ca să învețe mai bine? Nutriționistul Gianluca Mech oferă răspunsul!
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, fie că este vorba despre copii sau adulți. Pentru cei mici, micul dejun este cu atât mai important cu cât le poate afecta performanțele școlare și capacitatea acestora de a se concentra.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 27 Noiembrie 2019, 17:20 | Actualizat: Marti, 15 Iunie 2021, 14:15O serie de studii realizate recent arată că micul dejun poate influența rezultatele școlare ale copiilor. Tocmai de aceea, este important nu doar ca această masă să nu lipsească din rutina zilnică, ci trebuie o deosebită atenție și la ce anume trebuie să conțină ea. Nutriționistul Gianluca Mech ne dă astăzi toate detaliile despre importanța micului dejun mai ales la copii, dar ne spune și cum trebuie să arate el din punct de vedere al alimentelor pe care le punem pe masă.
“Micul dejun este una dintre cele trei mese principale ale zilei, iar la vârsta școlară poate influența pozitiv procesul de învățare și performanța academică. Micul dejun servește scopul de a oferi copiilor și adolescenților energia necesară pentru a face față dimineților mereu aglomerate cu studiu, sport și diverse activități. Micul dejun trebuie să asigure aproximativ 20% din caloriile zilnice.
Nutriționistul Gianluca Mech oferă sfaturi utile
S-a demonstrat prin numeroase studii privind micul dejun și performanțele cognitive școlare că acei copii care iau micul dejun au o capacitate mai mare de concentrare, acordă mai multă atenție și sunt mai vigilenți decât colegii care nu iau micul dejun. De asemenea, au performanțe academice mai bune și note mai mari”, explică nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.ro).
Ce tip de alimente nu trebuie să lipsească de pe masă la micul dejun? Pe care ar fi mai bine să evităm? Gianluca Mech oferă răspunsurile în continuare.
“Pentru a ajuta organismul să funcționeze mai bine, în special creierul, prima regulă constă în consumul de carbohidrați (sau zaharuri) cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi cerealele integrale, fructele, laptele și produsele lactate. Pe lângă alimentele cu sursă de carbohidrați, nu trebuie să lipsească de la micul dejun grăsimile și proteinele (lapte, iaurt, brânză, unt, ouă). Gustările dulci preambalate trebuie evitate, deoarece conțin aditivi alimentari, grăsimi suplimentare și zahăr rafinat, care pot provoca probleme legate de luarea în greutate și creșterea nivelului de zahăr din sânge”, recomandă Gianluca Mech.
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.