Atenție la ouăle pe care le cumperi de Paște! Știai că fiecare ou poartă informații ștanțate despre cum au fost crescute găinile
Sănătatea ta și a familiei tale este importantă! Alege informat și responsabil! Cu pași repezi Paștele se apropie de noi și suntem cât mai dornici să facem cumpărături pentru a avea o masă pe cinste. Ouăle sunt prinicpalul aliment de origina animală pe care fiecare gospodină îl folosește în majoritatea preparatelor, fie că că sunt în drob, în cozonac sau sunt servite fierte. Atenție mare, însă, pericolul care te așteaptă este neatenția la etichetă!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 13 Aprilie 2020, 17:36 | Actualizat: Luni, 13 Aprilie 2020, 17:42Ouăle cumpărate din comerț oferă informații ștanțate sau dispuse pe etichetă cu privire la felul în care găinile producătoare au fost crescute. Este un aspect extrem de important! Mai mult, vei învăța cum să "citești" un ou bun dacă vei fi atentă la informațiile de mai jos.
Sănătatea ta și a familiei tale este importantă! Alege informat și responsabil!
Cu prilejul Sărbătorilor de Paște, InfoCons vă aduce le cunoștință aspecte pe care trebuie să le cunoașteți în momentul achiziționării produselor specifice sărbătorilor pascale.
În primul rând, oricând faceți cumpărături, trebuie să citiți cu atenție eticheta produselor pe care vă decideți să le achiziționați.
În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor şi fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată :
Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
- cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
- cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
- cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
- cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
- un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
- un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
- un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Atenție!
Ouăle din categoria A se clasifică după greutate astfel:
- XL - foarte mari: 73 g și peste;
- L - mari: de la 63 g până la 73 g;
- M - medii: de la 53 g până la 63 g;
- S - mici: sub 53 g.
Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
- o coajă de formă normală care este curată și intactă;
- o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
- un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
- albușul trebuie să fie clar și translucid;
- oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
- oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.
Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 °C.
Pe ouăle din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive:
a) termenul de valabilitate;
b) una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informații suplimentare;
c) categoria de calitate;
d) categoria de greutate;
e) numărul centrului de ambalare;
f) denumirea centrului de ambalare;
g) numele comercial sau marca fabricii;
h) o indicație asupra originii ouălor.
Ambalajele mari, precum şi ambalajele mici, chiar dacă sunt introduse în ambalaje mari, trebuie să indice pe suprafața exterioară, cu caractere vizibile şi lizibile, următoarele:
a) numele sau denumirea şi adresa unității care a ambalat sau ale celei pentru care se ambalează ouăle; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosită de unitatea respectivă, care poate fi o marcă folosită în mod colectiv de mai multe întreprinderi, care poate fi indicat ă numai dacă nu conţine formulări incompatibile cu prezenta hotărâre, privind calitatea sau prospeţimea ouălor, tipul de producţie utilizat sau originea ouălor;
b) numărul de identificare al centrului de ambalare;
c) categoriile de calitate şi greutate. Ouăle din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele "categoria A", fie prin litera "A" singură sau în combinaţie cu cuvântul "proaspete";
d) numărul de ouă ambalate;
e) termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare pentru categoria A şi data ambalării pentru ouăle din categoria B;
f) metoda de producţie pentru ouăle din categoria A. Aceste specificaţii se folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevăzute la art. 22 alin. (3).
Atât ambalajele mari, cât şi cele mici pot conţine şi următoarele informaţii suplimentare, fie pe suprafaţa interioar ă, fie pe cea exterioară:
a) preţul de vânzare;
b) codurile de administrare a comerţului cu amănuntul şi/sau codurile de control ale stocului;
c) una sau mai multe date care să ofere consumatorului informaţii suplimentare;
d) specificaţiile privind condiţiile speciale de depozitare;
e) propoziţii sau simboluri menite să promoveze vânzarea ouălor, cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare cumpărătorul;
f) o indicaţie despre modul de furajare a găinilor ouătoare.
SFATURI UTILE:
- Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
- La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
- Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.
Vopsea de ouă
- Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
- Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.
- Atentie! La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea!
’’Ouăle produse care vor fi consumate atât de cei mari cat si de cei mici in special in aceasta perioada a Sărbătorilor Pascale. Este foarte important să citim etichetele produselor și să ne gândim că în coșul pentru Sărbători în care regăsim ouă, cozonaci și vin se regăsește și vopseaua de oua. Vopseaua de ouă este o substanță care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi sau de copiii noștri prin transfer, în momentul în care decojim ouăle. Verificați cu atenție etichetele ouălor deja vopsite, pe eticheta trebuie să regăsiți informații cu privire la vopseau utilizată. ’’
Sorin Mierlea - Președinte InfoCons
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.