Mituri despre dietă. Ce te ajută și ce nu te ajută să slăbești
Fie că vrei să urmezi o dietă rapidă și drastică, fie că alegi să urmezi o dietă sănătoasă, cu rezultate în timp, este bine să știi că sunt câteva mituri despre dietă care nu au o bază reală
Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 11 Iunie 2019, 11:22 | Actualizat: Marti, 11 Iunie 2019, 12:34Fie că vrei să urmezi o dietă rapidă și drastică, fie că alegi să urmezi o dietă sănătoasă, cu rezultate în timp, este bine să știi că sunt câteva mituri despre dietă care nu au o bază reală
Dieta sănătoasă este de fapt adoptarea unui stil de viață sănătos, fapt ce nu este valabil atunci când vorbim de o dietă rapidă care poate duce la obținerea rezultatelor imediate, însă cu riscul unor dezechilibre, dar și cu cel al îngrășării imediate, după finalizarea dietei.
Pentru că atunci când alegem o dietă de slăbit, urmăm niște reguli destul de stricte, este bine să știm ce este mit și ce are o bază reală printre multele lucruri care se tot spun despre dietele de slăbit.
Scăderea rapidă în greutate este cheia succesului în dietă
Șansele că o dietă fadă urmată o perioadă de timp și soldată cu o scădere rapidă în greutate să se concretizeze într-o reacumulare de kilograme sunt aproape de 100%. Cheia succesului într-o dietă de slăbit este pierderea greutății suplimentare treptat, de aproximativ 500-1000 de grame pe săptămâna. În acest fel, se evită traumatizarea organismului, care va depozita calorii în exces, imediat ce le primește, această fiind o parte din mecanismul sau natural de apărare.
Carbohidrații sunt inamici în dietă
Carbohidrații au devenit de-a lungul timpului un fel de inamici în lupta cu kilogramele în plus, însă trebuie să știi că nu este nevoie să îi elimini în totalitate dacă vrei să slăbești și să fii sănătos. De fapt, sursele sănătoase de carbohidrați, de exemplu fructe și legume, nuci, semințe, cereale integrale sunt o parte importantă, nutritivă și bogată în fibre a fiecărei diete. Cu toate acestea, experții sunt de acord cu eliminea carbohidraților rafinați precum orezul alb, paștele, gustările procesate și dulciurile
Grăsimile nu sunt recomandate în dietă, ele îngrașă
Potrivit unui studiu, dietele mai bogate în grăsimi au dus la pierderea mai multor kilograme decât cele slabe în grăsimi. Aparent grăsimile îți tăie apetitul și ajută la arderea caloriilor, în timp ce zahărul și carbohidrații rafinați fac contrariul. Să renunți la aceștia și să mănânci mai mult legume și fructe și alimente bogate în grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci, semințe, unt de cocos) poate fi cea mai rapidă și eficientă metodă de a slăbi.
Pe de altă parte, foarte multe alimente cu un conținut scăzut de grăsimi au la fel de multe calorii că cele cu grăsimi mai multe și este posibil chiar să conțină mai mult zahăr și aditivi pentru a le da un gust mai bun. O etichetă pe care scrie ,,slab în grăsimi' te poate face în plus să mănânci prea mult, ceea ce va duce la îngrășare. Cel mai bine este să mănânci varianta normală a unui aliment, însă să fii atentă la porții. Grăsimea poate ajută corpul să absoarbă nutrienți importanți din legume și fructe.
În dietă trebuie să mănânci puțin
Acest mit chiar are o bază reală, asta pentru că avem tendința să mâncăm semnificativ mai mult decât are nevoie organismul nostru.
Pentru a aproxima cantitatea necesară de mâncare, folosește metoda mâinii, astfel:
- Pentru carnea albă și pește, o bucată de dimensiunea palmei.
- Pentru carnea roșie, o bucată de dimensiunea podului palmei.
- Pentru nuci, migdale, alune de pădure crude – cantitatea care încape în pumnul închis.
- Pentru cereale integrale: paste și orez integral, hrișcă sau mei, fulgi de ovăz – cantitatea care încape într-un pumn deschis.
- Pentru salate și frunze verzi – cantitatea pe care o putem cuprinde în ambele palme deschise larg.
- Pentru legume coapte – cantitatea de dimensiunea pumnului.
Eliminarea pâinii din dietă ajută la slăbit
Cel mai frecvent mit este acela că dacă nu mai mâncăm pâine vom slăbi. Acest mit are o bază reală, pentru că cerealele– mai ales cele integrale - se recomandă în cantitate mai mică într-o dietă de slăbit, dar nu trebuie excluse cu totul pentru că au fibre alimentare şi vitamine necesare organismului.
Pe aceeași temăPastele îngrașă
Întrucât sunt bogate în carbohidrați (pe care corpul îi transformă în zaharuri ce sunt depozitate ulterior sub formă de grăsime), pastele sunt considerate de multe persoane a fi alimente care îngrșă, așadar trebuie să fie excluse din alimentație. Ei bine, pastele pot fi la fel de nutritive și sigure pentru siluetă, câtă vreme sunt consumate în cantități rezonabile (85 de grame pentru o porție) și asezonate cu carne slabă, legume sotate și sos de roșii. Pentru a le consuma cu proteine slabe, adăugați în paste fasole, pui sau fructe de mare. Pastele din făină integrală sunt recomandate în dietele de slăbit, în defavoarea celor din făină albă.
Pe aceeași temă