Antena

Jules Verne, geniu creator sau clarvăzător? ”Nu poate fi o coincidență!”

Jules Verne s-a născut pe 8 februarie 1828, dar a scris cărți care descriu foarte amănunțit tehnologia zilelor noastre. Nu puțini s-au întrebat dacă este vorba de imaginația unui geniu sau de clarviziune.

Publicat: Vineri, 08 Februarie 2019, 09:40 | Actualizat: Marti, 12 Februarie 2019, 15:34
Galerie de imagini
Jules Verne

Jules Verne s-a născut pe 8 februarie 1828, dar a scris cărți care descriu foarte amănunțit tehnologia zilelor noastre. Nu puțini au fost cei care s-au întrebat dacă este vorba de imaginația unui geniu sau de clarviziune.

Cărțile scrise de Jules Verne sunt și astăzi un mister, un mare de semn de întrebare pentru foarte mulți oameni. Creatorul unora dintre cele mai apreciate aventuri din toate timpurile s-a născut în urmă cu aproape două sute de ani, însă a surprins în detaliu invenții ce aveau să ia naștere mult mai târziu. Operele sale au revoluţionat ştiinţa, a scris despre viitor, spaţiu, aer, călătoria în adâncurile mării și nu numai.

Jules Verne, cărți de geniu sau clarviziune?

În vremea lui Jules Verne, călătoriile pe lună erau de domeniul fantasticului. Cu toate acestea, scriitorul francez a surprins prin acuratețea cu care a descris procesul. În cartea sa, „De la Pământ la Lună”, scrisă în 1865, Jules Verne utilizează calcule de o precizie care uimește și astăzi.

Peste ani, comandantul primei nave care a dat ocolul Lunii, Frank Borman, i-a scris nepotului lui Jules Verne:

”Nu poate fi o coincidență. Capsula noastră avea 9.000 de kg și era din aluminiu. Avea 4 metri înălțime și am decolat la doar 100 de mile de locul din care personajele lui Verne și-au luat și ele zborul. Am aterizat la doar două mile și jumătate de zona unde ”actorii” lui Verne au revenit pe Pământ, în oceanul Pacific”.

Materialul din care este construită capsula care-i transportă pe oameni spre Lună este aluminiul, un material extrem de comun astăzi, dar extrem de rar la acea vreme. Mai mult, procedeul modern de fabricare a aluminiului a fost pus la punct la 20 de ani după apariția romanului!

Tot în romanul „De la Pământ la Lună”, Jules Verne vorbește despre „proiectile” care erau folosite pentru a transporta pasagerii pe Lună. Acestea erau ataşate la „tunuri uriaşe” care când erau trase ajutau „proiectilul” să învingă forţa gravitaţiei, scriitorul folosind de obicei descrieri destul de detaliate ale tehnologiei imaginate în cărţile sale. Acum există modulele lunare, cu care NASA a reuşit să ajungă pe Lună. Aceste capsule în care stau membrii echipajului sunt ataşate la rachetele care le propulsează şi le transportă la destinaţie, exact cum îşi imaginase sciitorul francez acum aproape 200 de ani.

Nautilius, submarinul din cartea lui Jules Verne, imaginea tehnologiei ce avea să apară peste un secol

În cartea sa - 20.000 de leghe sub mări, scrisă în 1869, Jules Verne îl prezintă pe Căpitanul Nemo străbătând oceanele lumii la bordul unui submarin electric gigant, Nautillus. Submarinul avea săli luxoase şi era alimentat cu energie electrică. În 1964 a fost construit acest submarin, Alvin, care, deşi mult mai mic, putând găzdui doar 3 persoane, funcţionează pe un principiu similar, fiind alimentat cu baterii.

Emisiunile de ştiri, anticipate cu trei decenii înainte

Recomandari A1

Într-un articol intitulat „În anul 2889”, scris de Jules Verne în anul 1889, era descrisă presa viitorului. În locul clasicelor ziare, abonaţii vizionau un program în care reporterii discută cu oamenii de ştiinţă şi cu politicienii despre cele mai importante evenimente ale zilei.

În 1920, după 30 de ani de la momentul în care scriitorul a descris această formă de de mass media, a fost difuzat primul program de ştiri televizate.

Jules Verne, cărți ce ne-au cucerit copilăria

Cărțile lui Jules Verne, care au făcut istorie mai târziu, au început să vadă lumina tiparului în 1863, când Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi, i-a publicat primul roman, „Cinci săptămâni în balon”, al cărui succes a dus la semnarea unui contract de 20 de ani, pentru o serie de „Călătorii extraordinare”.

Această serie a cuprins 44 de romane science-fiction şi de aventură semnate de Jules Verne. Hetzel l-a ajutat pe scriitor să-şi îmbunătăţească lucrările, care până atunci au fost respinse de alţi editori pe motiv că „sunt prea ştiinţifice”. Printre acestea se vor număra:

Jules Verne, aventurile unei vieți sau viața unor aventuri

Jules Verne este creatorul unor aventuri ce depășeau imaginația, dar și omul care și-a transformat viața într-o aventură.

Jules Verne s-a născut într-o zi de 8 februarie (1828), la Nantes, în Franța, pe o mică insulă artificială de pe Loara. Orașul-port era locul ideal în care un tânăr visător se putea forma ascultând poveștile extraordinare ale marinarilor și exploratorilor. După cum chiar el spunea, mama sa era cea care avea o imaginație și mai bogată decât a lui.

Fascinat de geografie și matematică, Jules Verne a fost printre primii care s-a îmbarcat, dornic să fie cronicar al viitorului. Într-o epocă în care savanții abia făceau experimente cu motoare, elice și electricitate, el schița deja mașinăriile ce vor apărea abia peste zeci de ani.

La vârsta de 12 ani s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca în India. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: „De acum voi călători doar în imaginaţia mea”.

Succesul literar pe care l-a cunoscut pare să-i fi adus lui Jules Verne nu doar o situație fianciară bună, dar și liniște în viață, pentru că soția a devenit mândră de el. Acela a fost momentul în care scriitorul a putut să își cumpere o ambarcațiune cu care deseori evada în larg.

Ultimii ani de viață ai lui Jules Verne nu au fost însă deloc ușori. În 1900 suferea deja de trei afecțiuni: cataractă, diabet și un picior șchiop. Pe 24 martie 1905 a trecut la cele veșnice, la 77 de ani.

Surse: Science Channel, National Geographic, descopera.ro, istorie-pe-scurt.ro

Whatsapp LinkedIn
jules verne jules verne cărți
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret în Cimitirul Lutheran din Capitală. Vestea a stârnit val de speculații. Adriana Bahmuţeanu nu a fost prezentă
Videoclipul zilei
Citește și
Inspirați de Jules Verne, doi tineri şi-au făcut o fabrică de globuri, la Carei!
Am omorât și faimosul ”Castel din Carpați”, uriașa operă a lui Jules Verne. ”Nu ne permitem să...
Răzvan, specialist la tenis de masă: "Dănuțe, te-am bătut la ping pong, în copilărie, cu Ocolul...
Vunk, concert ca-n poveștile lui Jules Verne. Explozie de bucurie, energie și mesaje rupte din realitate
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o perioadă de prosperitate pe 15 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Actrița Hande Ercel i-a surprins pe fani cu ultima sa postare de pe rețelele de socializare. Motivul pentru care a... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace... Libertatea.ro
După curentul electric, urmează și scumpirea polițelor RCA. Impact major asupra inflației în 2025:... Ziare.com
Calvarul emoţional prin care trece Leonard Doroftei: „Îmi vine să îmi dau pumni în cap!” Coşmarul... AntenaSport
Celine Dion, apariție fermecătoare la un eveniment important! Artista a purtat o rochie roz strălucitoare și a... Elle
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect HelloTaste.ro
Cum slăbești 5 kg în 3 zile cu cartofi fierți și iaurt. Rețeta virală pe TikTok Antena3.ro
Când vom renunța la telefoane mobile, potrivit lui Mark Zuckerberg. CEO-ul Meta a dezvăluit și ce tehnologie le... useit
Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2024. Leii sunt determinați să reușească. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Românii își reduc bugetul de sărbători din cauza creșterii prețurilor Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Anul 2025, un coșmar pentru aceste zodii. Vor avea pierderi financiare, ajung la fundul sacului Playtech
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să... Redactia.ro
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele" Observator
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia MediCOOL
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Gigi BECALI, obligat de Raiffeisen să-și depoziteze cele 40 de milioane de dolari la o altă bancă: „Vina era... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr? DeParinti
Ariana Grande este „atât de fericită” că oamenii „ajung să-l cunoască” pe iubitul ei, Ethan Slater:... ZUTV
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă UseIT
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Hello Taste