Antena

Jules Verne, geniu creator sau clarvăzător? ”Nu poate fi o coincidență!”

Jules Verne s-a născut pe 8 februarie 1828, dar a scris cărți care descriu foarte amănunțit tehnologia zilelor noastre. Nu puțini s-au întrebat dacă este vorba de imaginația unui geniu sau de clarviziune.

Publicat: Vineri, 08 Februarie 2019, 09:40 | Actualizat: Marti, 12 Februarie 2019, 15:34
Galerie de imagini
Jules Verne

Jules Verne s-a născut pe 8 februarie 1828, dar a scris cărți care descriu foarte amănunțit tehnologia zilelor noastre. Nu puțini au fost cei care s-au întrebat dacă este vorba de imaginația unui geniu sau de clarviziune.

Cărțile scrise de Jules Verne sunt și astăzi un mister, un mare de semn de întrebare pentru foarte mulți oameni. Creatorul unora dintre cele mai apreciate aventuri din toate timpurile s-a născut în urmă cu aproape două sute de ani, însă a surprins în detaliu invenții ce aveau să ia naștere mult mai târziu. Operele sale au revoluţionat ştiinţa, a scris despre viitor, spaţiu, aer, călătoria în adâncurile mării și nu numai.

Jules Verne, cărți de geniu sau clarviziune?

În vremea lui Jules Verne, călătoriile pe lună erau de domeniul fantasticului. Cu toate acestea, scriitorul francez a surprins prin acuratețea cu care a descris procesul. În cartea sa, „De la Pământ la Lună”, scrisă în 1865, Jules Verne utilizează calcule de o precizie care uimește și astăzi.

Peste ani, comandantul primei nave care a dat ocolul Lunii, Frank Borman, i-a scris nepotului lui Jules Verne:

”Nu poate fi o coincidență. Capsula noastră avea 9.000 de kg și era din aluminiu. Avea 4 metri înălțime și am decolat la doar 100 de mile de locul din care personajele lui Verne și-au luat și ele zborul. Am aterizat la doar două mile și jumătate de zona unde ”actorii” lui Verne au revenit pe Pământ, în oceanul Pacific”.

Materialul din care este construită capsula care-i transportă pe oameni spre Lună este aluminiul, un material extrem de comun astăzi, dar extrem de rar la acea vreme. Mai mult, procedeul modern de fabricare a aluminiului a fost pus la punct la 20 de ani după apariția romanului!

Tot în romanul „De la Pământ la Lună”, Jules Verne vorbește despre „proiectile” care erau folosite pentru a transporta pasagerii pe Lună. Acestea erau ataşate la „tunuri uriaşe” care când erau trase ajutau „proiectilul” să învingă forţa gravitaţiei, scriitorul folosind de obicei descrieri destul de detaliate ale tehnologiei imaginate în cărţile sale. Acum există modulele lunare, cu care NASA a reuşit să ajungă pe Lună. Aceste capsule în care stau membrii echipajului sunt ataşate la rachetele care le propulsează şi le transportă la destinaţie, exact cum îşi imaginase sciitorul francez acum aproape 200 de ani.

Nautilius, submarinul din cartea lui Jules Verne, imaginea tehnologiei ce avea să apară peste un secol

În cartea sa - 20.000 de leghe sub mări, scrisă în 1869, Jules Verne îl prezintă pe Căpitanul Nemo străbătând oceanele lumii la bordul unui submarin electric gigant, Nautillus. Submarinul avea săli luxoase şi era alimentat cu energie electrică. În 1964 a fost construit acest submarin, Alvin, care, deşi mult mai mic, putând găzdui doar 3 persoane, funcţionează pe un principiu similar, fiind alimentat cu baterii.

Emisiunile de ştiri, anticipate cu trei decenii înainte

Recomandari A1

Într-un articol intitulat „În anul 2889”, scris de Jules Verne în anul 1889, era descrisă presa viitorului. În locul clasicelor ziare, abonaţii vizionau un program în care reporterii discută cu oamenii de ştiinţă şi cu politicienii despre cele mai importante evenimente ale zilei.

În 1920, după 30 de ani de la momentul în care scriitorul a descris această formă de de mass media, a fost difuzat primul program de ştiri televizate.

Jules Verne, cărți ce ne-au cucerit copilăria

Cărțile lui Jules Verne, care au făcut istorie mai târziu, au început să vadă lumina tiparului în 1863, când Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi, i-a publicat primul roman, „Cinci săptămâni în balon”, al cărui succes a dus la semnarea unui contract de 20 de ani, pentru o serie de „Călătorii extraordinare”.

Această serie a cuprins 44 de romane science-fiction şi de aventură semnate de Jules Verne. Hetzel l-a ajutat pe scriitor să-şi îmbunătăţească lucrările, care până atunci au fost respinse de alţi editori pe motiv că „sunt prea ştiinţifice”. Printre acestea se vor număra:

Jules Verne, aventurile unei vieți sau viața unor aventuri

Jules Verne este creatorul unor aventuri ce depășeau imaginația, dar și omul care și-a transformat viața într-o aventură.

Jules Verne s-a născut într-o zi de 8 februarie (1828), la Nantes, în Franța, pe o mică insulă artificială de pe Loara. Orașul-port era locul ideal în care un tânăr visător se putea forma ascultând poveștile extraordinare ale marinarilor și exploratorilor. După cum chiar el spunea, mama sa era cea care avea o imaginație și mai bogată decât a lui.

Fascinat de geografie și matematică, Jules Verne a fost printre primii care s-a îmbarcat, dornic să fie cronicar al viitorului. Într-o epocă în care savanții abia făceau experimente cu motoare, elice și electricitate, el schița deja mașinăriile ce vor apărea abia peste zeci de ani.

La vârsta de 12 ani s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca în India. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: „De acum voi călători doar în imaginaţia mea”.

Succesul literar pe care l-a cunoscut pare să-i fi adus lui Jules Verne nu doar o situație fianciară bună, dar și liniște în viață, pentru că soția a devenit mândră de el. Acela a fost momentul în care scriitorul a putut să își cumpere o ambarcațiune cu care deseori evada în larg.

Ultimii ani de viață ai lui Jules Verne nu au fost însă deloc ușori. În 1900 suferea deja de trei afecțiuni: cataractă, diabet și un picior șchiop. Pe 24 martie 1905 a trecut la cele veșnice, la 77 de ani.

Surse: Science Channel, National Geographic, descopera.ro, istorie-pe-scurt.ro

Whatsapp LinkedIn
jules verne jules verne cărți
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
Videoclipul zilei
Citește și
Inspirați de Jules Verne, doi tineri şi-au făcut o fabrică de globuri, la Carei!
Am omorât și faimosul ”Castel din Carpați”, uriașa operă a lui Jules Verne. ”Nu ne permitem să...
Răzvan, specialist la tenis de masă: "Dănuțe, te-am bătut la ping pong, în copilărie, cu Ocolul...
Vunk, concert ca-n poveștile lui Jules Verne. Explozie de bucurie, energie și mesaje rupte din realitate
Video recomandate
Video
Citește și
Horoscopul săptămânii 6 ianuarie – 12 ianuarie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele Catine.ro
Mesajul de dragoste pe care Cemre Baysel i l-a transmis partenerului ei Aytaç Şaşmaz. Cum au reacționat fanii Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Profesorul universitar care l-a criticat pe David Popovici pentru că și-a cumpărat o mașină de lux: „Consider... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la Golden Globes 2025! Cine a dezamăgit anul acesta cu ținutele purtate la eveniment Elle
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Rețetă de gulaș. Cum să gătești acasă preparatul tradițional maghiar HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
A fost descoperit fortul care proteja Egiptul Antic împotriva misterioșilor „oameni ai mării”. Ce vechime... useit
Horoscopul zilei de 7 ianuarie 2025. Peștii își găsesc sufletul pereche. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Trump trasează reguli noi pentru războiul din Ucraina Jurnalul
Ianuarie deschide Portalul Schimbării: Cum să atragi fericirea în viața ta. Cele 10 legi după care să... Kudika
Când, unde și cum vei recicla hainele din ianuarie 2025. Este obligatoriu pentru toată lumea Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Obiceiul străvechi pe care îl respectă localnicii unui sat din Mureş de Bobotează. Ce aliment e complet interzis... Observator
Vânătăile pe picioare: cum se formează și de ce apar fără să te lovești MediCOOL
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
De ce uiți lucruri la care tocmai te gândeai. Experții au dezvăluit motivul real UseIT
Rețetă de tamales. Cum să te bucuri acasă de celebrul preparat mexican Hello Taste