Kofta cu cartofi și sos de iaurt cu hasmațuchi. Rețetă preparată de Andra@hypnoticfoodie la Super Neatza, 28 aprilie 2022
În ediția din 28 aprilie 2022, de la Super Neatza cu Răzvan și Dani, Andra@hypnoticfoodie, invitata din bucătărie de astăzi a pregătit mai multe rețete de preparate absolut delicioase, printre care și rețeta de kofta cu cartofi și sos de iaurt cu hasmațuchi.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 28 Aprilie 2022, 13:33 | Actualizat: Vineri, 13 Ianuarie 2023, 08:56Andra Ilias, alias Andra@hypnoticfoodie, bucătarul de serviciu al matinalului Super Neatza în ediția din 28 aprilie 2022, a preparat mai multe rețete culinare absolut delicioase, printre care și rețeta de kofta cu cartofi și sos de iaurt cu hasmațuchi.
Kofta sau "Kafta" este denumirea unor frigărui din bucătăria arabească, de forma micilor românești. Se prepară din carne tocata amestecată cu condimente arăbești și ierburi aromatice tocate fin. De obicei se prepară pe grătar și se servesc cu salate de crudități, sosuri pe bază de iaurt și lipii .
Pe aceeași temăHasmațuchi este o plantă aromatică din familia pătrunjelului, foarte asemănătoare ca aspect cu acesta. Este folosit ca și condiment, dar și ca plantă medicinală, având numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogat în vitamina C, dar și în antioxidanți.
Urmăriți mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi un altfel de chiftele, dar și un sos delicios de iaurt.
Pe aceeași temăKofta cu cartofi și sos de iaurt cu hasmațuchi - Ingrediente
Împărțim lista de ingrediente pe categorii, pentru a ne fi mai ușor la modul de preparare.
Ingrediente pentru kofta:
- 800 gr carne tocată, de porc și vită
- sare și piper, după gust
- 1/4 linguriță cu fulgi de chili
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 2-3 fire de ceapă verde
- 3-4 căței de usturoi
Pentru prepararea cartofilor:
- 500 gr cartofi
- unt și ulei
- sare și piper
- boia de ardei dulce
Pentru sosul de iaurt cu hamațuchi:
- 400 gr iaurt grecesc
- 2-3 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 legătură de hamațuchi
- sare și piper, proaspat macinate
Rețeta Kofta cu cartofi și sos de iaurt cu hasmațuchi - Mod de preparare
Se începe cu pregătirea compoziției pentru chiftelele arăbești care va sta la rece cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde bine aromele. Între timp se pregătesc și cartofii, dar și ingredientele pentru sosul de iaurt.
Pe aceeași temăCum se prepară chiftelele arăbești Kofta
Se pune amestecul de carne tocată într-un bol și se adaugă sare și piper, fulgii de chili și se amestecă bine toate ingredientele. Se toacă ceapa verde mărunt, la fel și pătrunjelul verde, iar usturoiul se dă pe răzătoare. Se adaugă peste carnea tocată și din nou se amestecă bine compoziția.
Se acoperă bolul cu o folie de prospețime și se pune la rece pentru cel puțin 30 de minute.
După acest interval de timp se pune o tigaie antiaderentă la încins, sau un grill. Se ia din compoziția de carne tocată și se formează chiftelele de mărimea mititeilor românești. Se înfig în ele bețișoare de frugărui și se așază pe grilul încins. Se prepară ca și micii întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Cum pe prepară cartofii la cuptor
Se curăță cartofii, se spală și se feliază. Se așază într-o tavă de cuptor unsă cu ulei. Se presară peste cartofi sare, piper și boia de ardei, apoi se masează cu puțin unt moale. Se daucartofii la cuptor la temperatură medie pentru 35-40 de minute.
Pe aceeași temăPe parcurs se mai agită tava din cuptor pentru a se întoarce cartofii de pe o parte pe cealaltă.
Cum se prepară sosul de iaurt cu hasmațuchi
Se spală bine frunzele de hasmațucki și se toacă mărunt. Usturoiul se curăță, se pisează cu sare și se amestecă cu ulei, ca pentru mujdei. Se adaugă iaurtul, apoi verdeața și se amestecă bine.
Se servesc chiftelele arăbești cu sosul de iaurt și cartofii la cuptor.
Spor și poftă bună!