Lasagna cu vinete și dovlecei. Rețeta lui chef Nicolai Tand la Neatza de weekend, 30 ianuarie 2022
În ediția din 30 ianuarie 2022 a emisiunii Neatza de Weekend, chef Nicolai Tand, bucătarul matinalului, a preparat, printre altele și o rețetă de lasagna cu vinete și dovlecei.
Publicat: Luni, 31 Ianuarie 2022, 11:04 | Actualizat: Marti, 21 Martie 2023, 11:02Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, chef Nicolai Tand, îndrăgitul bucătar al matinalului Neatza de Weekend, prepară în cadrul emisiunii nu una ci mai multe rețete culinare cu care își delectează colegii de platou. În ediția din 30 ianuarie 2022 a matinalului Neatza de Weekend, una dintre rețetele preparate a fost o rețetă de Lasagna cu vinete și dovlecei.
Chiar dacă nu conține și carne, lasagna a ieșit foarte gustoasă pentru că Nicolai are metodele proprii de a pregăti ingredientele și a le asezona cu diferite condimente. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a pregăti și voi celor dari o altfel de lasagna decât în varianta clasică.
Pe aceeași temăLasagna cu vinete și dovlecei - Ingrediente
- 1 pachet foi de lasagna
- 2 vinete
- 2 dovlecei
- sare și piper
- ulei de măsline
- Pentru sosul de roșii:
- 450 gr pastă de roșii
- 1 ceapă
- cimbru și busuioc
- 1-2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- Pentru sosul bechamel:
- 100 gr unt de calitate( cu peste 80% grăsime)
- 100 gr de făină albă
- 500 ml de lapte fierbinte
- sare, piper și nucșoară, după gust
- 1 gălbenuș de ou, crud
- 50 gr de parmezan răzuit
Lasagna cu vinete și dovlecei - Mod de preparare
Se începe cu pregătirea vinetelor și a dovleceilor. Se taie vinetele și dovleceii în felii, pe lungime și se așază în tăvi separate, tapetate cu hârtie de copt. Cu ajutorul unei pensule de patiserie se ung feliile de vinete și cele de dovlecei cu ulei de măsline Apoi se presară sare și piper și se dau la cuptor, la 200 de grade Celsius, pentru 10-15 minute.
Între timp, se pregătește sosul de roșii, dar și sosul bechamel.
Pe aceeași temăCum se prepară sosul de roșii
Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului se pun două linguri de ulei la încins. Se adaugă ceapa tocată și usturoiul, de asemeni tocat și se lasă la călit.
Când ceapa devine sticloasă, se adaugă pasta de roșii și o ceașcă de apă. Se fierbe sosul de roșii până când devine mai consistent și se asezonează cu sare, piper, cimbru și busuioc.
Pe aceeași temăCum se prepară sosul bechamel cremos
Mai întâi punem laptele într-o oală, la fiert și îl lăsăm până atinge punctul de fierbere, apoi stingem focul. Adăugăm și un prraf de sare.
Pe aceeași temăÎntr-o cratiță încăpătoare punem untul la topit. Amestecăm pentru a nu se arde untul, iar când acesta este topit, adăugăm toată făina odată. Amestecăm intens pentru a se desface bine făina în untul topit. Când făina a absorbit tot untul începem să adăugăm puțin câte puțin din lapte, în timp ce amestecăm intens cu un tel. Este important să se amestece continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
Când am terminat de adăugat tot laptele, adăugăm sare, piper și nucșoară, câte puțin din fiecare. Gustăm sosul și îl asezonăm cu aceste ingrediente, după gust. Nu exagerăm cu adaosul de sare pentru că vom adăuga și parmezan, iar acesta este sărat.
Pe aceeași temăStingem focul și trecem sosul bechamel prin sită, pentru a deveni foarte fin. Apoi adăugăm în sosul fierbinte un gălbenuș de ou, crud. Amestecăm imediat pentru a se omogeniza compoziția și a nu se fierbe gălbenușul separat în sos. La final adăugăm parmezanul răzuit și din nou amestecăm intens pentru omogenizare.
Cum se asamblează și se coace lasagna cu vinete și dovlecei
La baza formei de copt, unsă cu unt se așază un strat din sosul de roșii. Apoi se pune un rând de foi de lasagna hidratate și un rând din sosul bechamel. Peste acesta se așază feliile de vinete și din nou sos de roșii. Urmează feliile de dovlecel, sos de roșii, sos bechamel, foi de lasagna și din nou sos bechamel. Se răzuiește puțin cașcaval și se pune tava la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 20-30 de minute.
Pe aceeași temă