Rețeta zilei la Super Neatza, 18 octombrie 2021, preparată de Vlăduț - Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt
În ediția din 18 octombrie 2021, de la Super Neatza, Vlăduț a preparat o rețetă foarte gustoasă, din bucătăria românească și anume: Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt.
Publicat: Luni, 18 Octombrie 2021, 14:14 | Actualizat: Luni, 01 Noiembrie 2021, 07:25- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru că piețele abundă de praz, dar șu de dovleci, vedetele colorate și aromate ale toamnei, și cum Vlăduț ne-a obișnuit de-a lungul timpului cu preparate de sezon, în ediția din 18 octombrie 2021, de la Super Neatza, a preparat o super rețetă de praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt.
Este un mod de servire inedit al rețetei clasice de praz cu măsline, din bucătăria românească. Dovleacul copt va servi drept suport pentru mâncare, dar va oferi, în același timp, gust delicios și o aromă excelentă. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi așa mâncare delicioasă, pentru una dintre mesele principale ale zilei.
Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt - Ingrediente
- 2-3 fire de praz
- 150 gr măsline negre
- 250 gr suc de roșii
- 50 ml ulei de măsline
- 1 lămâie
- 500 gr coaste fierte și afumate
- 1 dovleac rotund
Praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt - Mod de preparare
Se pregătește mai întâi dovleacul, care va folosi drept suport de servire al mâncării de praz cu măsline. Se taie un capac de la dovleac, cel cu cotorul, apoi se scobește interiorul dovleacului, lăsând margini de 2-3 cm grosime. Se coace dovleacul la cuptor, împreună cu capacul până când se pătrunde bine miezul dovleacului.
Coastele de porc, pentru că sunt fierte și afumate se vor prepara tot la cuptor, unse cu puțină grăsime și fără a le mai condimenta.
Pentru mâncarea clasică de praz cu măsline, se taie prazul în bastonașe de 2-3 cm lungime. Măslinele se clătesc în apă caldă, apoi se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare și se pun la fiert împreună cu prazul, în apă cât să fie acoperite.
Când prazul este pătruns, iar măslinele și-au degajat gustul, se adaugă sucul de roșii și puțin ulei de măsline. Se mai fierbe mâncarea de praz cu măsline până când sosul de roșii devine mai consistent. Spre final de fierbere se adaugă în mâncare și o parte din coastele de porc, tăiate în bucăți mai mici, pentru a da gust de afumătură preparatului.
Mâncarea de praz cu măsline se pune în cupa de dovleac copt și se acoperă cu capacul dovleacului. Se lasă așa câteva minute, pentru a se întrepătrunde și cu aroma dovleacului.
Pentru mai multe detalii despre nodul de preparare al rețetei de praz cu măsline și coaste afumate, în dovleac copt, dar și pentru a nu pierde sfaturi importante de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitului matinal ”Super Neatza”.