Alimentul care te scapă de colesterolul mărit. Nimeni nu s-ar fi gândit la acest produs
Un aliment te poate ajuta să scapi de nivelul mărit de colesterol din sânge. Iată ce îl face atât de valoros în dieta ta.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 13 Martie 2024, 13:57 | Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2024, 15:14- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Colesterolul ridicat reprezintă o problemă comună a oamenilor din mai multe țări, inclusiv din România.
Stilul de viață nesănătos este principala cauza care duce la creșterea nivelului de colesterol, însă, de cele mai multe ori, oamenii nu înțeleg cât de gravă poate fi această problemă dacă este ignorată.
Iată ce alimente vin în ajutor pentru cei care se confruntă cu un nivel de colesterol ridicat.
Pe aceeași temăAlimentul care te scapă de colesterolul mărit
Fie că este vorba despre o alimentați bogată în grăsimi saturate sau despre lipsa activității fizice, oamenii se pot confrunta cu această problemă mult timp până când ajung să depisteze realul motiv pentru care se simt rău.
Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială, mai ales după ce medicii au depistat faptul că o persoană întâmpină probleme în privința nivelului de colesterol în organism, iar acest lucru poate fi foarte ușor atunci când știi care sunt alimentele care te pot ajuta în acest sens și atunci când începi să iei parte la activități sportive.
Există o serie importantă de alimente care contribuie la menținerea nivelului de colesterol din organism, însă nu mulți știu faptul că ovăzul este un aliment care poate să contribuie chiar la scăderea acestuia.
Ovăzul este foarte bogat în fibre solubile, ce poartă denumirea de beta-glucani, care au puterea de a reduce nivelul de colesterol LDL, cunoscut și sub numele de colesterol rău.
Fibrele solubile au posibilitatea de a se lega de colesterolul regăsit în intestine și mai ales, de a-l elimina puțin câte puțin din corp.
„Ficatul produce colesterol, care ajunge în cantități mari în sânge. Acesta călătorește în intestin, ca să dizolve grăsimile. După aceea, în intestin, colesterolul are tendința de a le absorbi înapoi. Tu împiedici acest lucru dacă mănânci un aliment cu fibre solubile” susține medicul Mihail Pautov.
O alimentație echilibrată și exercițiile fizice sunt unele dintre cele mai bune arme în lupta cu nivelul ridicat de colesterol din sânge. Pe lângă ovăz, persoanele care suferă de această afecțiune pot apela cu încredere la fructe, legume, proteine slabe, dar și la alte fibre precum: semnițe de in, orez, fasole, mazăre, secară, linte etc.)
Totodată, doctorul Mihail Pautov a stat de vorbă cu un medic cardiolog pentru a afla și despre complicațiile care pot apărea în timp atunci când nivelul de colesterol devine o reală problemă.
Iată ce se întâmplă atunci când se depun plăci de colesterol pe vasele de la inimă!
„Când inima e atacată, să spunem, de colesterol, începe să sufere prin faptul că nu mai primește suficient sânge cu oxigen pe arterele acestea coronare și mușchiul, suferind, devine din ce în ce mai instabil din punct de vedere al ritmului cardiac. Pot apărea aritmiile sau palpitațiile.
În fazele inițiale sau în fazele, să zicem, îmbucurătoare, sunt simple episoade de disconfort produse de aritmiile astea. Pe măsură ce lucrurile progresează din punct de vedere al degradării stării de sănătate a omului, aritmiile astea se pot manifesta destul de răsunător. Pentru că în condițiile în care poate apărea fibrilația atrială, care e o artimie mai complexă (care se întâmplă atunci când partea de sus a inimii nu se mai contractă cum trebuie), se poate duce un accident vascular cerebral subsecvent. Deși nu ne dăm seama, dar prin faptul că inima nu mai funcționează eficient, sângele se îngroașă și pot pleca cheaguri de sânge la cap”, a răspuns Ștefan Busnatu, medic cardiolog.
Pe aceeași temă