Aragazul ar putea fi interzis. Care e motivul pentru care aparatul de uz casnic s-ar putea să dispară definitiv din bucătărie
În curând, acest aparat de uz casnic din bucătărie ar putea fi interzis. Află din rândurile de mai jos care sunt planurile oficilialor de la nivelul Uniunii Europene.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 10 Ianuarie 2023, 11:12 | Actualizat: Marti, 10 Ianuarie 2023, 11:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aragazul este cel mai folosit aparat electrocasnic. Fie că vrei să prepari o gustare rapidă, fie că vrei să pregătești ceva mai complex, apelezi la aragaz. Cu toate acestea, luxul de a folosi aragazul s-ar putea să nu mai existe pentru mult timp. Iată de ce se dorește eliminarea sa de pe piață.
Pe aceeași temăCare e motivul pentru care aragazul s-ar putea să fie interzis
Aragazul a devenit un aparat indispensabil în bucătărie. Însă, pe cât este de util, pe atât este de nociv pentru noi și mediul înconjurător. Potrivit unui raport al Organizației pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România, gătitul la un aragaz cu gaz metan, într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste normele impuse de Uniunea Europenă, potrivit impact.ro.
În urma testelor de laborator, efectuate de TNO, s-a descoperit faptul că aparatul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie, dar şi alţi poluanţi care pot afecta grav sănătatea oamenilor, în special pe cea a copiilor, precizează Agerpres, citat de sursa menționată mai sus.
Astfel, liderii de la nivelul Uniunii Europene iau în serios interzicerea vânzării aragazului către populație. Numai în ultimul an, numărul copiilor din UE cu simptome de astm, provocate de gătitul cu gaz metan, este estimat a fi de peste 700.000, potrivit datelor incluse în raportul de specialitate, citat de aceeași sursă menționată mai sus.
„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat, recent, că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie, precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii.
Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”, potrivit sursei citate.
Pe aceeași temăGradul de poluare depinde de dimensiunea bucătăriei
Aceeași Organizație pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate a făcut o simulare a gătitului mesei cu gaz metan, care s-a desfășurat pe o perioadă de șapte zile. Pentru exercițiu au fost utilizate tehnici obișnuite de gătit și s-au pus la dispoziție condiții normale, fără aerisire din exterior, potrivit impact.ro.
În absolut toate simulările în care nu a fost folosită aerisirea exterioară, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an.