Antena

Cauza incendiului devastator de la Notre Dame: De ce a fost atât de greu să stingă flăcările

Un incendiu devastator a cuprins catedrala Notre Dame din Paris. Care este cauza incendiului, de ce nu s-a intervenit cu un avion, de ce s-a stins atât de greu incendiul? Acestea și multe alte întrebări sunt pe buzele francezilor și ale oamenilor din lumea întreagă.

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 16 Aprilie 2019, 08:23 | Actualizat: Marti, 16 Aprilie 2019, 09:52
Galerie de imagini
Un incendiu devastator a cuprins catedrala Notre Dame din Paris. Care este cauza incendiului, de ce nu s-a intervenit cu un avion, de ce s-a stins atât de greu incendiul? Acestea și multe alte întrebări sunt pe buzele francezilor și ale oamenilor din lumea întreagă.

Un incendiu devastator a cuprins catedrala Notre Dame din Paris. Care este cauza incendiului, de ce nu s-a intervenit cu un avion, de ce s-a stins atât de greu incendiul? Acestea și multe alte întrebări sunt pe buzele francezilor și ale oamenilor din lumea întreagă.

Catedrala Notre Dame, un simbol al creștinătății și cel mai vizitat monument istoric din lume, a fost cuprinsă de un incendiu devastator, luni seara, la ora 19.00, ora locală a Franței. Imaginile cu incendiul de la Notre Dame au îngrozit și întristat, în același timp, o lume întreagă.

Cauza incendiului de la Notre Dame a rămas una dintre întrebările importante și fără răspuns în cazul catastrofei de la Paris. La fel și motivul pentru care incendiul a fost atât de greu de stins.

Flăcările s-au ridicat zeci de metri deasupra impunătorului monument gotic a cărui istorie se întinde pe parcursul a peste 850 de ani şi care se afla în ample lucrări de restaurare. Întregul acoperiş şi turla centrală, înaltă de 93 de metri, s-au prăbuşit. Abia spre dimineață, pompierii au anunțat că incendiul a fost stins.

Incendiu la Notre Dame. Cauza incendiului devastator

Cauza incendiului de la Notre Dame care a izbucnit luni seara de undeva de pe acoperișul catedralei încă nu a fost stabilită oficial. A fost deschisă o anchetă pentru a stabili cauza exactă. Însă în timpul intervenției pompierilor, au ieșit la iveală mai multe probleme.

Incendiul a izbucnit într-un moment în care abia fuseseră începute lucrări de anvergură pentru renovarea Notre Dame. Cele mai multe ipoteze privind cauza incendiului de la Notre Dame pornesc de la acest lucru.

Anchetatorii iau în calcul ca incendiul să fi pornit de la o lucrare de sudură efectuată pe șarpanta din lemn, care este foarte veche. O parte din lemn este în descompunere, spongios, o sudură sau un scurtcircuit ar fi putut provoca o scânteie care să fi mocnit ore întregi până când un incendiu chiar să izbucnească. Experții vor trebui să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijență.

Incendiu de la Notre Dame. De flăcările au fost stinse atât de greu

O altă întrebare care a stat foarte mult timp pe buzele tuturor a fost cea privind dificultatea cu care incendiul de la Notre Dame a fost stins.

Grinzile din lemn vechi de secole de la Notre Dame, piatra exterioară și arhitectura gotică au făcut ca lupta cu flăcările să fie una foarte dificilă, scrie presa internațională.

Recomandari A1

Cea mai mare problemă, spun experții, a fost accesul la grinzile din lemn. Odată ce grinzile încep să ardă, exteriorul din piatră face ca pompierilor din afara clădirii să le fie și mai greu să ajungă la sursa flăcărilor. Mai mult, piatra captează căldura și fumul, împiedicându-i să lucreze și în interior. Înălțimea Notre Dameului a reprezentat și ea în sine o provocare.

Mult timp, absența oricărui dispozitiv al pompierilor vizibil în exterior - nici lansatoare de apă, nici macaralele - a fost motivul pentru care oamenii s-au panicat.

Pomepierii francezi spun însă că, deși este o tactică mai periculoasă, stingerea incendiului din interior este mai eficientă pentru a salva obiectele de patrimoniu din interior. Dacă ataci focul din exterior, există riscul să împingi flăcările și gazele fierbinți, care pot atinge 800 de grade, spre interior și să sporești astfel pagubele.

O altă întrebare a fost ”De ce nu s-a intervenit cu avioane pentru stingerea incendiului de la Notre Dame?”

Autoritățile franceze au explicat că, pe deoparte, era foarte greu să zbori cu un elicopter la o înălțime foarte mică din cauza aerului foarte fierbinte. Iar, pe de altă parte, era prea periculos într-o zonă urbană și exista riscul ca tonele de apă aruncate de la înălțime să distrugă și mai mult clădirea și să pună în pericol viețile oamenilor de la sol.

Incendiu de la Notre Dame, intervenție masivă

Turnul și cea mai mare parte a acoperișului vechii catedrale au fost distruse, dar cele două clopotnițe și edificiul principal au fost salvate. Ministerul Francez de Interne a arătat amploarea răspunsului autorităților. La locul incendiului au fost aproximativ 400 de pompieri, au pompat apă din Sena și au folosit drone pentru a studia situația de la înălțime.

Deşi au intervenit cu 16 tunuri cu apă, tot ce au putut face pompierii a fost să combată focarele la care puteau avea acces din afara monumentului. Nimeni nu ştia ce a rămas la interior, după căderea acoperişului. Se credea că cel mai probabil au fost afectate şi coloanele şi arcadele gotice din piatră, dar se spera că structura de rezistenţă a lăcaşului a rezistat şocului.

Seara târziu, pompierii, deși încă nu încheiaseră lupta cu focul, au putut anunța totuși că structura edificiului este salvată și s-a păstrat în totalitate. La fel și cele două turnuri emblematice pentru edificiu. În schimb, a acoperișul este afectat în proporție de două treimi.

Mai multe despre incendiul de la Notre Dame: UPDATE! Prima reacţie a reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, după ce Catedrala Notre-Dame a luat foc: "Când arde simbolul, totul se ruinează"

Catedrala de la Notre Dame, cel mai vizitat monument istoric

Catedrala este înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO şi vizitată de milioane de pelerini anual şi de turişti. Pe 24 august 1944 de aici se făcea anunţul de eliberare de sub ocupaţia nazistă iar 26 de ani mai târziu, în 1970, catedrala găzduia funeraliile generalului Charles de Gaulle.

În catedrala Notre Dame erau păstrate trei relicve sfinte: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. În mod normal, ele sunt expuse, în trei casete transparente, în fiecare primă zi de vineri din lună dar în postul Paştelui ele sunt expuse în fiecare zi de vineri. Ele urmau să fie expuse într-o procesiune de adoraţie în această săptămână sfântă pentru catolici. Mii de creştini vin de fiecare dată pentru a se închina la aceste relicve. Un responsabil al catedralei anunţă că a fost salvată coroana de spini.

Pe 11 aprilie, 16 statui din aramă au fost înlăturate de pe turla catedralei. Ele nu au fost distruse aşadar în incendiul de la Notre Dame.

Statuile aveau 3 metri înalţime şi cântăreau aproximativ 250 de kg. Ele au fost transportate la Périgueux, în Dordogne. Acestea urmau să fie restaurate pentru aşi regăsi locul, în 2022, pe turla care acum s-a prăbuşit.

Whatsapp LinkedIn
incendiu notre dame cauza incendiu notre dams catedrala notre dame notre dame paris imagini notre dame
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Citește și
Soțul actriței Salma Hayekoferă 90 de milioane de lire sterline pentru reconstruirea catedralei Notre Dame
„Este o tristețe totală”. Cum arată Notre Dame după incendiul devastator. Ce promite Macron - Foto
Infernul de la Catedrala Notre Dame în imagini devastatoare! Emmanuel Macron: "Catedrala Notre Dame din...
Mesajul emoționant pe care fostul președinte Barack Obama l-a transmis, după ce Catedrala Notre Dame a...
Blestemul de la Notre Dame: 13 generații de regi ai Franței au fost afectați. ”Mor! Diavolul mă trage...
"Paris fără Notre Dame? Este o nebunie!" Drama prin care au trecut mii de oameni în momentul în care...
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste