Erorile grave care au dus la incendiul de la nunta din Irak. Gestul făcut de angajați când au apărut primele flăcări
O eroare gravă din partea proprietarului locației unde se desfășura nunta, atunci când a pornit incendiul, a dus la îmbulzeală și panică generalizată. Acesta a crezut că s-a produs un scurtcircuit și a decis să stingă luminile, în timp ce focul deja cădea peste oameni. Aceștia s-au luptat pentru viața lor în întuneric.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 02 Octombrie 2023, 14:47 | Actualizat: Luni, 02 Octombrie 2023, 15:48- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
La o nuntă din Irak care a avut loc într-o sală cu o capacitate declarată de "nu mai mult de 400 de persoane", au murit 107 oameni într-un incendiu, conform declarațiilor ministrului de interne, Abdel Amir Al-Shammari, făcute într-o conferință de presă.
În ciuda capacității limitate a sălii, în acea seară erau prezente peste 900 de persoane, potrivit afirmațiilor sale, și incendiul care a izbucnit în noaptea de 26 septembrie a fost clasificat drept un accident.
Pe aceeași temăProprietarul sălii, crezând că un scurtcircuit a provocat incendiul, a întrerupt curentul electric și a aruncat sala în întuneric, provocând "haos, panică și o debandadă"
"Principala cauză" a incendiului a fost reprezentată de patru artificii care au aruncat ploi de scântei la o înălțime de patru metri (13 picioare), a declarat Faleh, adăugând că acestea au aprins panourile prefabricate din tavan, dar și decorațiunile sălii.
Shammari a declarat că proprietarul sălii, crezând că un scurtcircuit a provocat incendiul, a întrerupt curentul electric și a aruncat sala în întuneric, provocând "haos, panică și o debandadă", potrivit newarab.com.
Dintre cele 14 persoane arestate anterior de forțele de securitate, patru, inclusiv proprietarul localului, erau direct responsabile pentru instalarea artificiilor, a declarat Faleh.
Atât mirele, cât și mireasa au supraviețuit incendiului.
Furia publică a crescut din cauza numărului mare de victime, care conform generalului Saad Faleh, șeful comisiei de anchetă, ajunsese la 107 în prezent.
Incendiul care a cuprins o sală de nunţi aglomerată dintr-un oraş din nordul Irakului, soldat cu moartea a peste 100 de persoane, a fost cauzat de o "neglijenţă gravă" şi de lipsa măsurilor de siguranţă, potrivit rezultatelor unei anchete guvernamentale privind dezastrul, informează Reuters.
"Incendiul a fost accidental şi neintenţionat şi a avut loc din cauza unei neglijenţe grave", se arată în concluziile anchetei.
"Folosirea de decoraţiuni inflamabile a ajutat ca focul să se răspândească rapid şi a transformat sala într-o minge de foc", a declarat Shammari.
Flăcările au blocat oamenii în interiorul sălii de nunţi, iar echipele de salvare s-au chinuit să ajungă la ei, deoarece uşile erau puţine şi mici, a declarat Shammari.
Cel puţin 150 de persoane au fost rănite în incendiul care a avut loc în oraşul
Shammari a precizat că printre cei concediați se numără: primarul din Qaraqosh; directorul municipalității; șeful diviziei de turism și recreere; un funcționar din domeniul electricității; și șeful departamentului de stingere a incendiilor și de securitate din cadrul corpului de apărare civilă al provinciei Nineveh.
Șeful Apărării Civile se va confrunta cu o comisie disciplinară, a adăugat Shammari.
Pe lângă neglijență, oficialii au fost concediați pentru "eșecuri în exercitarea atribuțiilor lor", a spus el.
"Primarul a fost neglijent: sala a fost construită ilegal pe terenul respectiv, dar primarul a autorizat punerea în funcțiune a acesteia, fără aprobarea altor agenții publice", a declarat ministrul.
Proprietarul a primit ordin să îndepărteze tavanul când s-au făcut verificări la începutul anului 2023
Protecția Civilă a efectuat o inspecție a locului la începutul acestui an, iar proprietarul a primit ordin să îndepărteze tavanul până în octombrie, din cauza materialelor sale foarte inflamabile, a adăugat el.
Standardele de siguranță sunt adesea prost respectate în Irak, o țară care încă se recuperează după decenii de dictatură, război și tulburări și care rămâne afectată de corupție, proastă gestionare și infrastructură adesea dărăpănată.
Ministrul de interne a estimat bilanţul morţilor la 107 şi a precizat că grupul de anchetă a propus ca guvernul să ofere sprijin financiar familiilor celor decedaţi şi răniţi. Anchetatorii au recomandat, de asemenea, să se ia măsuri legale împotriva oficialilor locali.
Pe aceeași temă