Greșeala pe care o fac conducătorii auto foarte des îi poate costa scump. Ce indicator rutier ignoră și cât este valoarea amenzii
În Codul Rutier a fost introdus recent un nou indicator rutier care le dă bătăi de cap multor conducători auto din cauza confuziei pe care acesta o creează. Nerespectarea indicatorului poate provoca accidente grave, iar amenda este destul de mare. Iată despre ce semn este vorba.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 27 Noiembrie 2023, 16:35 | Actualizat: Luni, 27 Noiembrie 2023, 18:13În ultima perioadă, legislația rutieră se actualizează din ce în ce mai des, autoritățile dorind să se facă alinierea la normele de circulație internațională treptat.
Din cauza schimbărilor recente care au loc, șoferii pot fi debusolați și confuzi, iar acest lucru poate duce la amendarea lor cu sume considerabile, dar și la accidente greu de evitat.
Pe aceeași temăNoul indicator rutier ignorat de șoferi
De curând pe șosele din țara noastră, participanții la trafic au putut observa un indicator nou care a ridicat semne de întrebare pentru fiecare șofer la prima vedere.
Semnul nou apărut reprezintă presemnalizarea unei amenajări rutiere care permite conducătorului auto să întoarcă vehiculul în condiții de siguranță. Cu toate acestea, semnul este confundat de cele mai multe ori cu un sens giratoriu, iar acest aspect poate duce la accidente grave.
Șoferii care nu cunosc încă acest semn și care nu îl respectă pot primi amenzi cu o valoare cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, dar și 4 sau 5 puncte de amendă.
Pe aceeași temăIndicatorul rutier se regăsește în mai multe locuri din țară pe drumurile publice, iar șoferii sunt obligați să cunoască însemnătatea acestuia, altfel pot fi puși în situații foarte grave din punctul de vedere al siguranței în trafic.
Faptul că noul semn rutier este confundat adesea cu semnalizarea unui sens giratoriu, șoferii ar trebui să fie mult mai atenți pentru că astfel pot provoca accidente prin neacordarea de prioritate conducătorilor auto care circulă regulamentar.
Șoferii care doresc să întoarcă într-o intersecție unde regăsesc acest semn vor trebui să fie foarte atenți la cei care vin din sens opus și, mai ales, să le acorde prioritate.
Vigilența în acordarea de prioritate constă atât în efectuarea manevrelor în condiții de siguranță, cât și în reducerea vitezei îndeajuns de mult încât mașina din față să poată trece fără a fi pusă în fața oricărui pericol.
Alte modificări aduse Codului Rutier
În luna noiembrie a acestui an, au avut loc, de asemenea, mai multe actualizări ale Codului Rutier, fiind introduse o serie de noi reguli.
Potrivit noii legii în vigoare, conducătorii de motociclete și mopede sunt obligați, la fel ca ceilalți șoferi, să fie dotați cu extinctor, triunghiuri și trusă medicală. Cu toate acestea, inițiatorii proiectului consideră că această obligație este imposibil de respectat în cele mai multe cazuri.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în luna noiembrie a anului 2022, primind aviz favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, iar cei care nu respectă prevederile legale pot fi amendați cu suma de aproximativ 700 de lei.
Pe aceeași temăAlte modificări aduse Codului Rutier țin și de valabilitatea permiselor de conducere. Un alt proiect de lege propune extinderea perioadei de valabilitate a permiselor de la 10 la 15 ani pentru șoferii cu vârsta sub 70 de ani, însă cu anumite condiții.
În schimb, cei care au depășit vârsta de 70 de ani vor fi obligați să se supună unor teste mai frecvente. De asemenea, vor trebui să își preschimbe documentul la fiecare cinci ani.
În cazul celor care au trecut de 80 de ani, regulile devin și mai stricte. Aceștia sunt obligați să se testeze o dată la doi ani.