Când ar putea să apară din nou aurora boreală în țara noastră. Data când va fi spectacol pe cer deasupra României
După spectacolul din mai, aurora boreală apare din nou pe cerul României. Iată care este data când fenomenul rar va încânta privirile.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 29 Mai 2024, 14:49 | Actualizat: Miercuri, 29 Mai 2024, 16:31Pata solară responsabilă pentru aurora boreală din luna mai ajunge iar fața planetei noastre. Iată când putem fi martorii unui nou spectacol pe cer.
Când ar putea să apară din nou aurora boreală în România. Dată când
Cea mai puternică furtună geomagnetică de pe Pământ din ultimele peste două decenii a avut loc între 10 și 12 mai, pictând cerul României cu aurore. Se pare că fenomenul va fi din nou vizibil în prima săptămână din iunie 2024.
Aurora a fost rezultatul a cel puțin cinci furtuni solare care au lovit simultan Pământul, toate provenind dintr-o pată solară masivă, cunoscută sub numele de regiunea activă 3664 (numită și AR3664 și AR13664), o zonă întunecată de pe Soare de peste 15 ori mai mare decât Pământul. Barajul de particule încărcate s-a ciocnit cu magnetosfera Pământului, care le-a canalizat de-a lungul liniilor de câmp magnetic spre poli, generând aurore pe parcurs.
Efectele furtunilor solare au avut loc la câteva nopți după luna nouă din luna mai, când lumina astrului a fost diminuată, ceea ce a făcut ca nuanțele vibrante să fie mai ușor de observat.
Pe aceeași temăDeoarece Soarele se rotește pe axa sa o dată la 27 de zile, pata solară a dispărut din peisaj aproximativ o săptămână mai târziu, dar nu a încetat să producă erupții solare. Pe 20 mai, a emis o erupție clasificată ca fiind X12, cea mai puternică din septembrie 2017 până în prezent.
AR3664/AR13664 devine din nou vizibilă pe măsură ce Soarele se rotește - și va fi din nou orientată spre Pământ în timpul lunii noi din 6 iunie.
Pata solară monstruoasă reapare la sfârșitul lunii mai/începutul lunii iunie. Atunci sunt șanse mari ca planeta noastră să fie lovită de capricioasa vreme solară.
Luna nouă din 6 iunie răsare la exact 27 de zile după 10 mai, așa că trebuie să fiți în alertă câteva nopți înainte și după această dată - în cazul în care se repetă activitatea geomagnetică extremă de luna trecută. Dacă aurorele sunt vizibile în apropiere, indicat este să vă îndepărtați de nori și de luminile orașului pentru a le putea vedea.
Chiar și după luna nouă din iunie, este posibil să mai existe și alte șanse de a vedea aurora boreală în acest an. Petele solare apar cu o frecvență mai mare - și declanșează erupții solare mai puternice - în timpul vârfului ciclului de activitate de 11 ani al soarelui, cunoscut sub numele de maximul solar, conform livescience.com.