De ce brânza și cașcavalul se vând în bucăți rotunde, de fapt. Explicația la care nu te-ai fi gândit niciodată
De ce bucățile de brânză și cașcavalul sunt vândute, de obicei, în bucăți de formă rotundă? Iată o întrebare la care nu multe persoane cunosc răspunsul. Cu siguranță răspunsul te va surprinde.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 05 Iulie 2022, 14:52 | Actualizat: Luni, 03 Octombrie 2022, 09:05În mod sigur ai observat, atunci când ai fost la cumpărături, faptul că cele mai multe sortimente de brânză și cașcaval au formă rotundă. Se pare că în spatele acestui detaliu există o explicație cât se poate de logică.
De ce brânza și cașcavalul se vând în bucăți rotunde, de fapt
Pentru mulți, brânza și cașcavalul sunt alimente nelipsite din dieta zilnică. Maturate sau nu, din lapte de oaie, vacă sau capră, sărate sau afumate, brânzeturile se vând, de cele mai multe ori, în bucăți de formă rotundă. Totuși, puțini sunt cei care știu care este explicația.
Pe aceeași temăDacă primul gând pe care îl ai este legat de aspectul estetic, atunci în mod sigur te înșeli. Adevărații cunoscători știu că forma este cât se poate de importantă. Așadar, iată și explicația: brânza este obținută atunci când bacteriile transformă lactoza din lapte în acid lactic. O enzimă este necesară pentru a închega laptele și pentru a obține caș. Resturile de caș rămase sunt procesate și puse apoi în formă, de unde se scurge zerul. La final vom obține o bucată de brânză ce poate fi consumată ca atare sau introdusă în saramură, pentru a obține telemea.
Pe aceeași temăMaturarea brânzei sau a cașcavalului se face atunci când brânza este lăsată să absoarbă nu doar sare, ci și bacterii precum P. camemberti și P. candidum, ce acționează direct asupra proteinelor din lapte aflate în brânză. Acest lucru duce la apariția unor arome specifice fiecărui sortiment pe care dorim să îl producem: camembert, brie, parmezan etc. Acesta este însă și momentul în care devine importantă forma unei bucăți de brânză sau de cașcaval.
Astfel, dacă o bucată de brânză are forma rotundă, atunci mucegaiul se va putea distribui mult mai bine (uniform) pe suprafața alimentului și acesta va avea un gust echilibrat. Dacă avem o bucată dreptunghiulară, de exemplu, atunci mucegaiul se va aglomera la colțuri, dar nu va acoperi uniform alte suprafețe ale alimentului, arată cei de la mentalfloss.com.
Mai mult decât atât, brânza are formă rotundă și fiindcă este mult mai ușor să se formeze o coajă de protecție astfel, lucru ce permite o protecție față de bacterii, insecte și factori de contaminare.
Pe aceeași temăÎn vremuri de demult, europenii preferau să facă brânza în formă de roată și fiindcă era mult mai ușor s-o transporte prin rostogolire decât s-o care. Totuși, fiindcă e mult mai convenabil din punct de vedere al spațiului ocupat la depozitare, comercianții au ales să utilizeze mai des la brânzeturi forma pătrată sau dreptunghiulară.