Antena

Așa arată fața războiului! Între cele două imagini e o distanță de patru ani. Petrecuți pe front!

Eugen Stepanovici Kobîțev, un artist rus, a fost înregimentat pe front în iunie 1941, atunci când Germania a invadat Uniunea Sovietică. Avea 31 de ani. S-a gândit să se pozeze. A fost rănit, a devenit prizonier de război, a evadat, a luptat, din nou. În 1945, s-a tras, din nou, în cadru. Între cele două imagini e o diferență imensă. Stresul post-traumatic...

Publicat: Marti, 18 August 2020, 07:52 | Actualizat: Marti, 18 August 2020, 10:05
Galerie de imagini
În stânga, Kobîtev, în iunie 1941, la plecarea pe front. În dreapta, în vara lui 1945, la întoarcerea în Uniunea Sovietică. ”Privirea miilor de metri”, caracteristică celor care au suferit experiențe traumatizante

Eugen Stepanovici Kobîțev se ițește în viață pe 25 decembrie 1910, într-un sătuc din Republica Altai, acolo unde taigaua siberiană, stepele Kazahstanului și semideșertul mongol își dau întâlnire. Iubește cartea și, pe la 16 ani, deja îi ajută pe micuți să deprindă tainele literelor. Vremurile-s grele, e un fel de învățător fără acte. Dar visul său e să picteze. Ajunge, cu eforturi imense, la ”Institutul Maxim Gorki” din Krasnoiarsk, unde află ascunzișurile șevaletului. Are 19 ani. Începe să fie cunoscut în zonă. 1933 îl află la Congresul Artiștilor din Siberia de Est. Primește o bursă la Kiev, în 1936, și visul său devine realitate. În 1939 expune, deja, la o întâlnire a tinerilor artiști din întrega Uniune Sovietică.

Dar, pe 22 iunie 1941, Hitler decide să atace URSS. Este înrolat pe front, ajunge într-un regiment de artilerie ce are drept obiectiv apărarea orășelului Pripiat (da, devenit faimos în 1986, la Accidentul Nuclear de la Cernobîl). Spirit artistic, are vreme, înainte de a intra în tranșee, să dea pe la un prieten fotograf din Kiev. Acesta îl trage într-o poză. E un portret, făcut ”în caz că”... Cea mai mare conflagrație a omenirii începe, nu mai e vreme de picturi ori imortalizări pe film... Sună ciudat, dar regimentul de artilerie n-a primit, încă...tunuri, așa că Stepanovici luptă cu arma în mână, asemenea unui infanterist. Pe 18 septembrie e rănit, dar, pe 20, continuă să participe la bătălii, deși e clar că a pierdut mult sânge. Este luat prizonier. Ajunge într-un lagăr, faimosul ”Horol'ska", unde aveau să-și piardă viața 90.000 de suflete.

Luptă-n Moldova, ajunge la Dresda ori la Berlin

În 1943, slăbit, reușește să evadeze. Se alătură Armatei Roșii și luptă, din nou, în Ucraina, Moldova ori Polonia. Trebuie să fie decorat, dar rușii refuză să-i acorde medalii unui fost prizonier de război dintr-un lagăr german... Cu toate acestea, e decorat pe 14 decembrie 1943 de către tovarășul Stalin. La Smila (oraș din Ucraina) primește, pe 3 februarie 1944, o nouă decorație pentru acte de bravură. Apoi, la fel, la Korsun-Șevcenkivskîi. Ajunge la Berlin. În timpul asediului, se gândește să-și distreze camarazii. Face un fel de teatru de păpuși, dar totul e pe fond de satiră politică. La Dresda e ”uns” sergent. Al Doilea Război Mondial se termină. Se reîntoarce în Uniunea Sovietică. Nu se știe cine area ideea de-al trage, din nou, în cadru. O poză la o distanță de patru ani de la prima. Petrecuți, toți, pe front. Diferența e imensă!!!

Dresda, orașul ras de pe suprafața pământului pentru distracție. ”Fiecarea locuitor a primit, cadou, 11 kilograme de bombe. În cap!”

Priviți imaginea din dreapta! În 1944, Thomas ”Tom” Lea, corespondent de război pentru ”Time magazine”, publică o pictură realizată după o fotografie. Reprezintă un soldat american în timpul Bătăliei de la Peleliu (septembrie - noiembrie 1944, teatrul din Pacific, Insulele Mariane și Palau, Imperiul Japonez versus Statele Unite), cu privirea pierdută. I s-a spus ”Privirea miilor de metri”, într-o traducere aproximativă. Se referă la cei care au trăit experiențe traumatizante. Ochii mari, privirea pierdută, undeva, în zare. Din punct de vedere medical, ”pacienții” retrăiesc, deseori, momentele dureroase și nu sunt capabili să mai găsească bucuria în nimic, prin prisma evenimentelor trăite. Așa e și cu Eugen Stepanovici. ”Memoriile par a veni peste el, îl urmăresc”, spune un specialist care a analizat cele două imagini. Stresul post-traumatic ce-l va ”pândi” toată viața.

Faimosul tablou al lui Thomas ”Tom” Lea din 1944. După o fotografie reală, a pictat soldatul cu ”Privirea miilor de metri”

După reîntoarcerea în URSS, Kobîțev își va continua activitatea de artist. Va face benzi desenate cu armata sovietică apărându-și ”Mama Rusie”, va picta pereții din gări, Palatele Pionierilor, va face mozaicuri rurale, adevărate capodopere pe sticlă.

Se stinge la doar 62 de ani, în 1973, în URSS. Cele două fotografii ale sale rămân, însă, faimoase și azi!

Whatsapp LinkedIn
kobitev soldat al doilea razboi mondial drame imagine razboi front tragedie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste