Incinerarea umană, interzisă de Biserica Ortodoxă! De ce este considerată un păcat uriaș
Fie că este vorba despre oameni de rând sau de vedete ori celebrități din diferite domenii, Biserica Ortodoxă se opune ideii de incinerare umană, motiv pentru care preoții refuză să oficieze slujba de înmormântare, așa cum o știm cu toți. Care este motivul și de ce incinerarea nu este acceptată?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Ianuarie 2020, 19:51 | Actualizat: Joi, 16 Ianuarie 2020, 22:01Fie că este vorba despre oameni de rând sau de vedete ori celebrități din diferite domenii, Biserica Ortodoxă se opune ideii de incinerare umană, motiv pentru care preoții refuză să oficieze slujba de înmormântare, așa cum o știm cu toți. Care este motivul și de ce incinerarea nu este acceptată?
Incinerarea umană nu este acceptată de către preoți și înalții Bisericii Ortodoxe și se pare că acest lucru ar fi explicat chiar în Biblie.
Un cunoscut preot pe nume Ioan Lisnic a explicat de ce incinerarea umană este considerată a fi un păcat, dacă e să judecăm după legile religioase ale creștinismului.
DE CE BISERICA ȘI PREOȚII NU ACCEPTĂ INCINERAREA UMANĂ
Potrivit preotului Ioan Lisnic, oamenii au pierdut odată cu Adam și Eva nemurirea trupului și astfel au ajuns să fie pedepsiți cu moartea, ce înseamnă mai degrabă o despărțire a sufletului de trup.
Incinerarea umană nu este permisă de preoții români
În timp ce sufletul se întoarce la Dumnezeu pentru judecata faptelor, trupul este cel ce trebuie să se întoarcă în pământ, fiindcă a fost plămădit, la începuturile lumii, tot din pământ, așa cum spune Biblia despre apariția lui Adam.
”Importanţa spirituală a trupului omenesc este arătată în Epistola către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, care numeşte trupul — „templu al Duhului Sfânt şi locaş al sufletului" (I Corinteni 3, 16-17; 6, 19). Deci, trupul se cuvine să fie cinstit şi îngrijit atât în viaţa pământească, cât şi după despărţirea lui de suflet prin introducerea lui în pământul din care a fost luat (Facere 3, 19; Iov 34, 15)”, scrie părintele Ioan Lisnic, pe blogul său.
Preotul explică mai departe faptul că incinerarea și păstrarea cenușei celui decedat era o practică a popoarelor păgâne.
De ce nu este permisă incinerarea umană în viziunea preoților
Mai mult decât atât, Biserica Ortodoxă condamnă incinerarea umană și consideră că, potrivit tradiţiei creştine, modul potrivit de a înmormânta un creștin înhumarea, căci mormintele creştine au Sfânta Cruce, lucru ce arată că cel înmormântat acolo a adormit întru Hristos, potrivit preotului. Acesta mai spune că mormintele creștine sunt un îndemn la meditație asupra vieții și a morții pentru credincioși.
La creştini, trupurile îşi au valoarea lor şi de aceea sunt puse în pământul din care sunt luate. Tradiţia patristică condamnă incinerarea ca pe o dezonorare a celor morţi. În acest sens ne învaţă şi Fericitul Augustin: „Nu se cuvine, nu este iertat a dispreţui trupurile, de care s-a folosit Duhul Sfânt ca de un organ al său, vas al sfinţeniei. Căci, dacă inelul sau veşmântul care ne-a rămas de la părinţi cu atât e mai preţios în ochii noştri, cu cât mai mare este iubirea noastră faţă de ei. Cum am putea dispreţui trupurile, cu care trăim în legătură mult mai familiară şi mai intimă?”, mai spune preotul.
Un lucru important de menționat este faptul că religia creștină condamnă arderea voită a trupului după moarte (incinerare la crematoriu) și nu este același lucru cu persoanele care au pierit în incendii sau din pricina arsurilor.
- Români celebri care au ales incinerarea umană: Andrei Gheorghe, Zina Dumitrescu, Sergiu Nicolaescu, Cristina Țopescu, Christine Valmy, Mircea Eliade, Eugen Lovinescu, Ilarion Ciobanu, Grigore Antipa etc.