Antena

O analiză BBC arată dacă poate sau nu să fie pedepsit Vladimir Putin pentru crime de război. Explicarea termenilor

O analiză a BBC explică în ce măsură Vladimir Putin ar putea fi pedepsit pentru “crime de război”, având în vedere atrocitățile comise în Ucraina de pe data de 24 februarie până în prezent. Comitetul Internațional al Crucii Roșii: „Până și războiul are reguli”.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 05 Aprilie 2022, 13:27 | Actualizat: Marti, 05 Aprilie 2022, 16:42
Galerie de imagini
O analiză BBC arată dacă poate sau nu să fie pedepsit Vladimir Putin pentru crime de război
Getty

Imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucha au condus la condamnarea internațională a Rusiei și la alte acuzații că forțele sale comit crime de război. Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze dacă au loc crime de război și Ucraina a înființat, de asemenea, o echipă pentru a strânge probe.

Ce sunt „crimele de război” sau „crimele împotriva umanității” . Regulile cuprinse în Convențiile de la Geneva

„Până și războiul are reguli” spune Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Acestea sunt cuprinse în tratate numite Convențiile de la Geneva și într-un șir de alte legi și acorduri internaționale. Civilii nu pot fi atacați în mod deliberat - și nici infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor, potrivit analizei BBC.

Unele arme sunt interzise din cauza suferinței îngrozitoare pe care o provoacă - cum ar fi minele antipersonal și armele chimice sau biologice. Bolnavii și răniții trebuie îngrijiți - inclusiv soldații răniți, care au drepturi de prizonieri de război. Infracțiunile grave, cum ar fi uciderea, violul sau persecuția în masă a unui grup sunt cunoscute ca „crime împotriva umanității”.

Pe aceeași temă

Ce este genocidul. Legea cere dovada intenției de a distruge grupul

Genocidul este definit în dreptul internațional ca fiind uciderea deliberată a unor persoane dintr-un anumit grup național, etnic, rasial sau religios, cu intenția de a distruge grupul - fie în întregime sau parțial.

Ca atare, genocidul este o crimă de război specifică, care este mai mare decât uciderea ilegală a civililor. Legea cere dovada intenției de a distruge grupul. Macelul a aproximativ 800.000 de persoane din 1994 în Rwanda a dus mai târziu la urmăriri penale pentru genocid.

Pe aceeași temă

Acuzații de crime de război în Ucraina: măcelul de la Bucha. Civili au fost împușcați după ce le-au fost legate picioarele și mâinile

Anchetatorii și jurnaliștii au găsit ceea ce pare a fi o dovadă a uciderii deliberate a civililor în Bucha, un oraș de la periferia Kievului și în alte zone din apropiere. Forțele ucrainene spun că au găsit gropi comune și că există dovezi că civili au fost împușcați după ce le-au fost legate picioarele și mâinile.

Președintele american Joe Biden a cerut ca președintele rus să fie judecat pentru crime de război, spunând că „tipul ăsta este brutal” și că îl crede pe Putin „un criminal de război”. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că atacurile sunt „încă mai multe dovezi” ale crimelor de război.

Recomandari A1

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Rusia a „distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură critică, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe” - acțiuni despre care SUA au considerat crime de război.

În martie, o lovitură rusă asupra unui teatru din Mariupol părea a fi primul loc confirmat al unui asasinat în masă. Cuvântul „copii” a fost scris cu litere gigantice în afara clădirii. Ucraina a numit anterior atacul aerian al Rusiei asupra spitalului lui Mariupol drept crimă de război.

Există, de asemenea, din ce în ce mai multe dovezi că bombele cu dispersie - muniții care se despart în o mulțime de bombe - au lovit zonele civile din Harkov. Marea Britanie spune că Rusia a folosit explozibili termobarici, care creează un vid masiv prin absorbția de oxigen.

Pe aceeași temă

Acestea nu sunt interzise, ​​dar utilizarea lor deliberată lângă civili ar încălca aproape sigur regulile războiului. Mulți experți susțin că invazia în sine este o crimă sub conceptul de „război agresiv”, mai notează sursa citată.

Președintele Vladimir Putin, generalii sau alți lideri ar putea fi urmăriți penal?

Este mult mai ușor să pui o crimă de război pe soldatul care o comite, decât pe liderul care a ordonat-o, notează BBC..Hugh Williamson de la Human Rights Watch – experți în strângerea de dovezi ale crimelor de război în conflicte – spune că există dovezi ale execuțiilor sumare și ale altor abuzuri grave din partea forțelor ruse.

„Există un episod interesant în raportul nostru privind Ucraina, în care un comandant le cere soldaților să scoată doi civili și să fie împușcați”, a spus el pentru BBC News. "Doi dintre soldați se opun la aceasta și acea comandă nu este îndeplinită. Deci, există dovezi clare ale unor incidente din armata rusă, dar și un element de comandă și control al acesteia".

CPI poate urmări și infracțiunea de „purtare de război agresiv”. Aceasta este infracțiunea unei invazii sau a unui conflict nejustificat, dincolo de o acțiune militară justificată în legitimă apărare. Ea își are originea la Nürnberg, după ce judecătorul trimis de Moscova i-a convins pe Aliați că liderii naziști ar trebui să facă față dreptății pentru „crime împotriva păcii”. Cu toate acestea, profesorul Philippe Sands QC, expert în drept internațional la University College din Londra, spune că ICC nu i-ar putea urmări pe liderii Rusiei pentru acest lucru, deoarece țara nu este semnatară a curții. Teoretic, Consiliul de Securitate al ONU ar putea cere CPI să investigheze această infracțiune. Dar din nou, Rusia ar putea opune acest lucru.

Cum pot fi urmăriți penal criminalii de război sau cei suspecți de comiterea unor astfel de atrocități

Au existat o serie de tribunale unice începând cu cel de-al Doilea Război Mondial - inclusiv tribunalul care investighează crimele de război din timpul destrămarii Iugoslaviei. De asemenea, a fost înființat un organism pentru a-i urmări pe cei responsabili de genocidul din 1994 în Rwanda.

Astăzi, Curtea Penală Internațională (CPI) și Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au roluri de susținere a regulilor războiului. Curtea Internațională de Justiție (CIJ) se pronunță asupra disputelor dintre state, dar nu poate urmări persoane fizice.

Ucraina a început un dosar împotriva Rusiei. Dacă CIJ ar pronunța împotriva Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU (UNSC) ar fi responsabil pentru aplicarea acesteia. Însă Rusia - unul dintre cei cinci membri permanenți ai consiliului - ar putea respinge orice propunere de sancționare. Curtea Penală Internațională (CPI) investighează și îi urmărește pe infractori de război individuali care nu se află în fața instanțelor statelor individuale.

Este succesorul modern permanent al Nürnbergului, care a urmărit în judecată liderii cheie naziști în 1945.

Pe aceeași temă

Procurorul șef al CPI, avocatul britanic Karim Khan QC, spune că există o bază rezonabilă pentru a crede că în Ucraina au fost comise crime de război. Anchetatorii vor analiza acuzațiile din trecut și din prezent - încă din 2013, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia de către Ucraina. Dacă există dovezi, procurorul va cere judecătorilor să emită mandate de arestare pentru a-i aduce pe cei acuzați la judecată, la Haga.

Dar puterea sa este limitată. Curtea nu are propria sa forță de poliție, așa că se bazează pe statele individuale pentru a aresta suspecții. Rusia nu este membră a curții, deoarece s-a retras în 2016. Vladimir Putin nu va extrăda niciun suspect. Totuși, dacă un suspect pleacă în altă țară, ar putea fi arestat.

Whatsapp LinkedIn
vladimir putin razboi ucraina rusia crime de razboi
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Singurul mall din Bucureşti deschis duminică, în prima zi de Paşte. Ce pot face oamenii în Capitală, pe 5 mai
Citește și
Presupusa amantă a lui Vladimir Putin, de nerecunoscut. Cum și-a schimbat look-ul Alina Kabaeva
Povestea femeii care a terminat aceeași școală ca Vladimir Putin. Tehnicile pe care le-a învățat, le...
Tulburarea rară de personalitate de care suferă președintele rus Vladimir Putin. Răspunsul pe care l-a...
Noi detalii despre boala de care suferă Vladimir Putin. Semnul observat la slujba de Înviere l-a dat de...
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Sistemul prin care Samsung a întrecut Apple. De ce sunt diferite smartphone-urile gigantului coreean useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
S-au încheiat calificările din Formula 1™ pentru Marele Premiu de la Miami. Max Verstappen în pole position în cursa de duminică
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Jo și Liviu Teodorescu au câștigat a 12-a gală. Ce punctaj au obținut, după o jurizare strânsă
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Ilona Brezoianu și Florin Ristei, moment memorabil marca Ozana Barabancea și Horia Brenciu
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Connect-R și Shift, explozie de energie în pielea lui Tom Jones. Ce i-a surprins pe jurați
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Alexia Țalavutis și Dima Trofim, moment magic transformați în Jasmine și Aladdin. Cum le-a ieșit
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Jo și Liviu Teodorescu, transformare fantastică în Katy Perry și Juicy J. Cum au apărut pe scenă
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Bella și Barbara, moment pur românesc marca Dan Spătaru. Au cântat „Tu, eu și-o umbrelă”
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Emi și Cuza, transformare pe ritmuri Afrobeat în Rema. Cum a sunat hitul „Calm Down”
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Andreea Bălan și Alina Pușcaș, apariții speciale în a 12-a gală. Ce ținute au purtat
A crezut că o doare capul din cauza mahmurelii, însă medicii au făcut o descoperire terifiantă. Ce diagnostic a primit
Mai multe