Antena

O femeie a cumpărat cu 19 lei o vază dintr-un magazin de vechituri. După 5 ani a aflat că a ținut în casă, de fapt, o comoară

O femeie a cumpărat o vază cu un preț de nimic dintr-un magazin de vechituri din Maryland. După 5 ani, femeia a descoperit adevărul despre obiectul cu o valoare incredibilă pentru istorie.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 23 Iunie 2024, 18:31 | Actualizat: Duminica, 23 Iunie 2024, 19:43
Galerie de imagini
În 2019, femeia a fost într-un magazin de vechituri din Maryland și a găsit o vază la raionul de reduceri, cu doar 3,99 $
Shutterstock

Anna Lee Dozier are o pasiune de a face cumpărături din magazine tip second hand, în apropierea casei sale din Washington, DC și nu numai. În 2019, femeia a fost într-un magazin de vechituri din Maryland și a găsit o vază la raionul de reduceri, cu doar 3,99 $. După 5 ani, a descoperit ce era acel obiect, de fapt. Vaza pe care a cumpărat-o cu 3,99 de dolari (19 lei), are de fapt o valoare inestimabilă și datează de 2 milenii.

„Am văzut această vază și am presupus că era o reproducere pentru turiști", a declarat Dozier pentru The Independent. "Chiar părea veche, dar mă gândeam la o vază veche de 20 sau 30 de ani".

Pe aceeași temă

Cum a descoperit femeia ce era vaza, de fapt

Timp de cinci ani după ce a găsit vaza pe raftul de reduceri, Dozier a păstrat-o acasă, a spus ea, până când a mers într-o excursie la Muzeul de Antropologie din Mexic în ianuarie. Acolo, Dozier a spus că a văzut vaze care i-au amintit de descoperirea ei din magazinul de vechituri, așa că a întrebat personalul ce să facă dacă ar putea avea un artefact

Personalul muzeului i-a spus să contacteze ambasada SUA.
"M-am întors în Washington DC fără să mă gândesc că ar putea fi într-adevăr ceva, și nu am vrut să deranjez ambasada, așa că am căutat pe Google niște profesori care erau experți în istoria mayașă sau mexicană", a declarat ea pentru The Independent. Când nimeni nu a răspuns, Dozier a contactat ambasada, unde personalul i-a cerut să trimită fotografii detaliate ale obiectului.

Pe aceeași temă

O lună mai târziu, Dozier a aflat că era o urnă ceremonială a comunității mayașe, datând din anii 200 până în 800.

După ce a aflat că deținea un artefact antic de o valoare inestimabilă, Dozier a fost pusă în legătură cu Institutul Cultural din Mexic, unde a avut loc o ceremonie pentru returnarea vazei. Aceasta va ajunge acum la Muzeul de Antropologie din Mexic pentru a fi analizată.
Dozier, care lucrează ca apărătoare a drepturilor omului pentru comunitățile indigene din Mexic, a declarat că este bucuroasă să participe la întoarcerea acasă a obiectului istoric.

Dozier nu este prima care găsește accidental de un artefact antic.În 2017, un expert italian în marmură a descoperit că un mozaic roman vechi de 2.000 de ani a fost folosit ca măsuță de cafea într-un apartament din Manhattan în ultimii 50 de ani.

Whatsapp LinkedIn
vaza comoara
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Sub ameninţarea celei mai puternice furtuni din ultimii 20 de ani, oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: "Frică ne este. Ce o vrea Dumnezeu"
Videoclipul zilei
Citește și
Un bărbat a trăit ani de zile cu o vază pe masă, fără să știe ce „secret” ascunde. Ce detaliu a...
O femeie a cumpărat cu numai 18 lei o vază „banală” și s-a îmbogățit la scurt timp după ce a...
Milionar celebru, cadou extravagant pentru iubită! Cum a spart tânăra o vază pentru a găsi cadoul
O vază realizată de celebrul Pablo Picasso a fost uitată într-un tren din Germania
Video recomandate
Video
Citește și