O fetiță i-a dat unei iguane să mănânce dintr-o prăjitură. Mai târziu, mâna copilului a început să se umfle și să crească
O fetiță și părinții ei au trecut printr-o experiență neobișnuită, după ce au făcut o excursie în Costa Rica, unde cea mică a hrănit o iguană.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 04 Aprilie 2023, 17:01 | Actualizat: Miercuri, 05 Aprilie 2023, 10:30- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Abia după ce a consultat doi medici și a făcut o biopsie, familia ei și-a dat seama care era, de fapt, cauza.
Pe aceeași temăCe s-a întâmplat cu fetița care a hrănit o iguană cu o prăjitură. Mâna a început să i se umfle și să crească
Specialiștii susțin că fetița s-ar fi infectat cu o bacterie rară în urma mușcăturii de iguană.
Cazul fetiței, Lena Mars, va fi susținut la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase care va avea loc în luna aprilie. Ea încă se recuperează la domiciliul ei din San Jose, California, notează CNN.
Lena și părinții ei, Julian și Luisa, au făcut o excursie în Costa Rica, în martie anul trecut. În timp ce se aflau pe o plajă, părinții fetei i-au cumpărat o gustare dulce. Neașteptat, a apărut și o iguană lângă copilă.
Iguanele sunt comune în Costa Rica. Sunt cunoscute ca fiind inofensive, hrănindu-se cu fructe și frunze, însă experții susțin că reptila cu pricina ar fi dezvoltat și un apetit pentru dulciuri.
Iguana s-ar fi îndreptat spre fată și ar fi mușcat-o de degetul mijlociu al mâinii stângi, făcând-o să-i dea și ei din prăjitură, apoi, reptila ar fi fugit cu gustarea.
Expertul în microbiologie dr. Jordan Mah, unul dintre autorii cazului care va fi relatat, a lucrat la testele de laborator în cadrul Departamentului de Patologie de la Universitatea Stanford. Medicul susține că, cel mai probabil, părinții fetei nu s-au gândit că fetița ar fi putut să fie mușcată de iguană, când au adus-o la cabinet pentru că i se umflase mâna.
Rana părea inițial superficială, dar au dus-o pe fată la o clinică locală, unde angajații au dezinfectat rana cu alcool și i-au administrat antibiotice timp de cinci zile.
Rana părea să se fi curățat în aproximativ două săptămâni. Doar cinci luni mai târziu, când părinții ei au observat o umflătură de mărimea unui ban pe mâna fetei în același loc, s-au gândit că ar trebui să o ducă la alt medic. Fata le-a spus că nu doare și că nu există alte simptome.
Pediatrul ei a crezut că umflătura ar putea fi un chist inofensiv și le-a spus părinților ei să-l supravegheze. Dar când umflătura a continuat să crească și a început să-i provoace dureri ușoare, părinții au dus-o pe fată la un ortoped, care i-a sugerat o biopsie.
În noiembrie, medicul a îndepărtat umflătura de 2 centimetri. Oamenii de știință s-au uitat mai atent, în laborator, și au descoperit că fetița avea o infecție rară cu Mycobacterium marinum, o micobacterie non-tuberculoasă care provoacă, mai frecvent, o boală asemănătoare tuberculozei la pești.
Trăiește în apa dulce și sărată, dar rareori infectează oamenii. De obicei, atunci când oamenii sunt infectați, se întâmplă după ce o rană deschisă a fost expusă la bacteriile din apă. Majoritatea persoanelor care fac aceste infecții dezvoltă o erupție cutanată care se poate răspândi într-o formă de cerc. Poate dezvolta un nodul cu puroi sau se poate transforma într-un ulcer.
Majoritatea antibioticelor nu funcționează asupra acestor tipuri de infecții, așa că medicii i-au alcătuit un tratament din mai multe substanțe.
„De obicei, cu aceste infecții, pentru că durează foarte mult să se dezvolte și sunt puțin mai pretențioase, trebuie să le tratezi pentru o perioadă mai lungă de timp, uneori câteva luni”, a precizat expertul în microbiologie dr. Jordan Mah.