Singura regulă de aur pentru a scăpa de formarea condensului, chiar și la geamurile duble
Singura regulă esențială de urmat pentru a preveni formarea condensului, chiar și la ferestrele duble, a fost dezvăluită de către un expert în geamuri duble. Iată trucul care te scapă de orice chin în sezonul rece.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 11 Ianuarie 2024, 13:26 | Actualizat: Joi, 11 Ianuarie 2024, 15:11Pe măsură ce sezonul rece își face tot mai simțită prezența, este posibil să observați dimineața acumularea de condens pe ferestre, dar există un truc simplu pe care toți proprietarii de locuințe ar trebui să-l adopte pentru a evita acest fenomen nedorit și pentru a reduce riscul de probleme de sănătate.
Pe aceeași temăCum scapi de condensul de la geamuri în sezonul rece
Chiar dacă pentru mulți condensul nu reprezintă o problemă majoră, picăturile mici de apă pot avea consecințe serioase dacă nu sunt tratate corespunzător și pot duce la formarea mucegaiului neplăcut pe ferestre, provocând astfel diverse probleme de sănătate. Condensul apare atunci când aerul rece de afară intră în contact cu aerul mai cald din interior, în special în zonele cum ar fi dormitorul. Deși geamurile duble pot oferi o anumită protecție, nu elimină complet acest fenomen, a explicat Allan Reid, fondatorul Art Windows and Doors, subliniind importanța unei reguli fundamentale pentru toți proprietarii de locuințe.
„Geamurile duble sunt eficiente în prevenirea condensului, dar dacă temperaturile sunt scăzute pot aduce, din păcate, mucegai. Indiferent dacă aveți ferestre cu geam simplu, dublu sau triplu, o ventilație adecvată este întotdeauna cea mai bună modalitate de a reduce condensul", a explicat expertul pentru The Star, relatează Mirror.
Alte sfaturi utile oferite de Allan includ înlocuirea garniturii etanșe dintre straturile de sticlă pentru a preveni formarea vaporilor de apă. Dacă garnitura cedează, izolația este compromisă, putând duce la apariția curenților de aer și a aerului rece. Înlocuirea garniturii de etanșare este o soluție accesibilă, costând doar 5-10 lire sterline pe fereastră.
Un alt sfat important oferit de Allan este să fiți atenți la starea vopselei din jurul ferestrei. Dacă observați că vopseaua începe să se ciobească, să se umfle sau să se desprindă, aceasta poate indica existența condensului. „Fie că umezeala este prinsă sub vopsea, fie că lacul începe să transpire în timpul lunilor reci, acest lucru poate agrava problemele de condensare. În plus, vopseaua poate ascunde adesea umezeala, cauzată de condensare. Ignorând vopseaua deteriorată și continuând să o înlocuiți poate agrava problema, lăsând-o netratată."
Pentru a preveni formarea condensului, Allan a recomandat achiziționarea unui ventilator extractor. El a explicat: „Instalarea unui ventilator de extracție direct într-o fereastră cu geam dublu (sau chiar și în ferestrele cu un singur geam) poate reduce semnificativ condensul. Aceasta este o soluție deosebit de eficientă în încăperi predispuse la aburi, cum ar fi bucătăriile și băile, unde gătitul și dușul pot genera o creștere a vaporilor de apă."
Pe aceeași temă