Antena

Taxe și impozite mai mari de la 1 august 2022. Românii vor fi nevoiți să plătească din ce în ce mai mult. Ce măsuri sunt aplicate

Luna august a început abrupt cu schimbări majore la nivelul taxelor și impozitelor. Românii încep să plătească din ce în ce mai mult! Cea mai controversată măsură din august se referă la contribuţiile part time, care sunt acum calculate cel puţin la nivelul unui salariu minim.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 01 August 2022, 13:23 | Actualizat: Luni, 01 August 2022, 13:41
Măsuri fiscale aplicate de la 1 august: Contribuţiile la contractele part time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate la salariul minim
Hepta

Contribuţiile la contractele part time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate, începând de luni, la salariul minim, costurile suplimentare fiind stabilite în sarcina angajatorului, ca parte a modificărilor fiscale adoptate de Guvern şi aplicate din luna august, scrie Profit.ro, citat de News.ro.

Tot din august, cresc accizele la ţigarete, produse din categoria tutun încălzit şi alcool, iar câştigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate mai dur.

Măsuri fiscale aplicate de la 1 august: Contribuţiile la contractele part time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate la salariul minim

Guvernul a instituit obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară, în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial pentru care veniturile realizate sunt sub acest nivel.

Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile şi nu venitul realizat de salariat.

1,1 milioane de români care în momentul de faţă muncesc pe contracte part-time, adică nu cu normă întreagă, vor fi afectaţi de această măsură

Decizia a fost contestată de unele organizaţii şi economişti. O astfel de prevedere a mai fost în vigoare în urmă cu mai mulţi ani, promovată de PSD, cu scopul declarat de a limita munca la gri, adică situaţiile în care o persoană este angajată cu normă redusă şi un salariu mai mic decât minim pe economie, dar în realitate lucrează mai mult, munca suplimentară fiind plătită nedeclarat.

În cazul în care venitul este mai mic decât salariul minim, diferenţa dintre contribuţiile calculate la venitul realizat şi cele aferente salariului minim, va fi suportată de către angajator.

Pe aceeași temă

Scumpirile anunțate de la 1 august. Cresc accizele la ţigări şi alcool. Impozite mai mari pentru câştigurile din jocuri de noroc

De asemenea, prin măsurile adoptate de Guvern s-a instituit un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2026.

Recomandari A1

Acciza totală pentru ţigarete creşte, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete.

Tot de la 1 august, este majorat nivelul accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.

Astfel, nivelul accizelor pentru băuturile alcoolice şi pentru ţigarete va creşte cu aproximativ 5%.

Este introdus un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate şi produsele din tutun încălzit.

Se majorează nivelul accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs.

Conform sursei citate, pentru perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022, nivelul accizelor pentru produsele energetice va fi cel prevăzut în ordonanţă ajustat cu 14.27% (creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2021, faţă de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015).

De asemenea, Guvernul a stabilit creşterea cotelor de impunere a veniturilor obţinute din jocuri de noroc, de la nivelul actual între 1% şi 25%, la un nivel cuprins între 3% şi 40%, precum şi modificarea tranşelor de venit brut asupra cărora se aplică aceste cote, de la 66.750 lei, la 10.000 lei, respectiv de la 445.000 lei, la 66.750 lei.

Începând cu veniturile aferente lunii august, se reduce plafonul maxim al veniturilor din salarii şi asimilate salariilor pentru care se aplică facilităţile specifice industriilor construcţii, alimentară şi agricolă de la 30.000 lei la 10.000 lei.

Partea din venitul brut lunar ce va depăşi 10.000 lei va reprezenta venit impozabil, pentru care angajatorii vor avea obligaţia reţinerii impozitului pe venit aferent. Această diminuare a plafonului va avea impact şi în zona contribuţiilor sociale obligatorii.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
măsuri fiscale taxe romania impozite romnaa scumpiri romania
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Imola 2024 se văd LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 17 - 19 mai, urmărește toate etapele pe canalele dedicate.
Stirile zilei Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi apere fiicele vitrege
Citește și
Ce măsuri vor fi luate pentru firme după ce va fi instituită starea de urgență. Cîțu, anunț de...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodiile care pot experimenta abundența pe 16 mai 2024. Ei sunt autenticii zodiacului în această perioadă Catine.ro
Ce avere are William Levy la 43 de ani. Ar fi avut mai multe probleme financiare de-a lungul timpului Happy Channel
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Atacatorul a fost reținut Libertatea.ro
Român terorizat de vecinul interlop: "Să-ți fie frică să suni la poliție pentru reclamații spune... Ziare.com
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui:... AntenaSport
Cum a apărut Jane Fonda pe covorul roșu la Festivalul de la Cannes 2024. La 86 de ani, actrița i-a lăsat fără... Elle
Incendiu puternic în Mehedinți. Depozitul unei fabrici a fost cuprins de flăcări Spynews.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic BZI
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros HelloTaste.ro
Orașul din România în care tocmai s-a deschis o fabrică nouă de filtre. Va recruta până la 500 de angajați Antena3.ro
Efectul pe care îl are Internetul asupra oamenilor. Cum influențează bunăstarea utilizatorilor useit
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Premierul Slovaciei, rănit în urma unui atac armat Wall-Street
Eleganță și stil la Festivalul de Film de la Cannes 2024: Jane Fonda, Meryl Streep și Heidi Klum au strălucit pe... Kudika
Înmulţirea hortensiilor nu a fost niciodată mai uşoară. Secretul grădinarilor de top pentru o curte ca în reviste Playtech
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din... Redactia.ro
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă.... Observator
Beneficiile untului de cocos. Cum îți poate sprijini dieta MediCOOL
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi HelloTaste
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A primit 23 de ani de... ProSport
Meteorologii au actualizat prognoza METEO. Cum va fi vremea până la finalul lunii mai Gandul
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și Ioana au avut ideea... CanCan
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în... DeParinti
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual ZUTV
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de... UseIT
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Hello Taste
Ultimele știri
Finala Chefi la Cuțite, sezonul 13. Finaliștii și-au format echipele și au ieșit scântei. Ce anunț a făcut Lucica Susanu
Finala Chefi la Cuțite, sezonul 13. Irina Fodor, noul look cu care a făcut furori. O fostă concurentă i-a eclipsat pe toți
Cine sunt finaliștii Chefi la cuțite sezonul 13. Trei concurenți se vor întrece pentru Marele Premiu
Care e statusul căsniciei Inimioarei de la Mireasa cu soțul ei. Ce a apărut pe rețelele de socializare de curând
(P) Ce sunt Advertorialele?
Autoritățile revin asupra deciziilor cu privire la carnea de pui vopsită. Acum ANSVSA susține că puiul „poate fi consumat”
(P) Care sunt cele mai de încredere surse de proteină?
Minodora nu mai doarme în același pat cu soțul ei. Artista a dezvăluit motivul: „Dacă e foarte obosit, categoric...”
Alex Dobrescu i-a făcut parastas de lux mamei sale, cu șampanie și fructe de mare. Cât a cheltuit fostul iubit al Cristinei Cioran
Două stațiuni iubite de români interzic consumul de alcool pe plajă. Cei care încalcă regula riscă amenzi
Mai multe