Un bărbat a observat acest semn după ce a consumat mâncare prăjită. Ce diagnostic dur i-au pus medicii
Consumată în exces, mâncarea prăjită poate declanșa bășici pline de sânge, avertizează medicii. Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Japonia, a fost diagnosticat cu o afecțiune rară după ce a mâncat prea multe prăjeli de-a-lungul vieții.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 07 August 2023, 15:23 | Actualizat: Luni, 07 August 2023, 17:43De fiecare dată când mânca alimente prăjite, cum ar fi carne, bărbatul avea hemoragii în gât. Prin urmare, a decis să evite mâncărurile de acest gen.
Din greșeală însă, a consumat o gălușcă chinezească prăjită. Curând i-au apărut mai multe bășici dureroase în cavitatea bucală. După ce a cerut ajutorul medicilor, acesta a fost diagnosticat cu o boală rară. Afecțiunea se numește angina bullosa haemorrhagica (ABH).
Pe aceeași temăUn bărbat a observat acest semn după ce a consumat mâncare prăjită. Ce diagnostic dur i-au pus medicii
Dr. Yasutaka Yanagita de la Spitalul Universitar din Chiba a declarat: ”ABH este o boală rară și despre care nu se știu multe. Stimulii fizici sau termici, cum ar fi băuturile fierbinți, procedurile dentare, anestezia dentară, țigările, tusea sau strănutul, pot declanța ABH. În acest caz, a fost cauzată de mâncarea prăjită fierbinte. Au fost raportate cazuri de obstrucție a căilor respiratorii ca urmare a vărsării de sânge.”.
Ce este angina bullosa haemorrhagica
Angina bullosa haemorrhagica este o afecțiune dureroasă care provoacă formarea bruscă a unor vezicule de sânge în gură. Poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la 50 de ani. De obicei, sângerarea se oprește după o zi, însă bășicile se vindecă mai greu. Poate dura și o săptămână până când acestea să dispară.
Veziculele pot avea dimensiuni cuprinse între 4 mm și 3 cm și nu necesită tratament medical. Oficial, afecțiunea nu are o cauză cunoscută, dar bășicile se pot forma după ce se consumă alimente sau băuturi fierbinți, precum și în urma unor proceduri dentare, cum ar fi obturațiile de canal și coroanele.
Pe aceeași temăÎn cazul bărbatului din Japonia, cu o lună înainte de vizita sa la spital, pacientul a fost supus unei laringoscopii, după ce a început să vomite sânge.
Medicii au descoperit că avea o bășică de sânge în gât și a fost trimis pentru teste suplimentare înainte ca vezicula să dispară de la sine după câteva zile.
Dar imediat după ce a consumat găluștele, a suferit o altă bășică în interiorul gurii, cu un diametru ce depășea 2 cm. A fost diagnosticat cu ABH din cauza bășicilor repetate, dar și-a revenit și nu a mai avut nicio problemă în ultimul an, evitând alimentele prăjite, scrie The Sun.