Data de 15 aprilie, o zi fatidică? Nenorociri care s-au întâmplat în această zi, de-a lungul timpului
Ziua de 15 aprilie este amintită în istorie, ca fiind data din calendar în care mai multe nenorociri au avut loc de-a lungul timpului. O fi coincidență sau într-adevăr această dată este una nefastă?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 15 Aprilie 2020, 18:00 | Actualizat: Miercuri, 15 Aprilie 2020, 18:05Data de 15 aprilie este Ziua Mondială a Artei (World Art Day), fiind aleasăa în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului și umanistului italian Leonardo da Vinci , născut pe aceeași dată (15 apr.1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.
Coincidență sau nu, tot la această dată, 15 aprilie, de-a lungul istoriei, au avut loc mai multe nenorociri care au rămas în amintirea oamenilor și care au marcat în mod neplăcut istoria omenirii.
În urmă cu un an de zile. pe data de 15 aprilie 2019, un incendiu de proporții a cuprins Catedrala Notre Dame din Paris.
Această minune arhitecturală, a fost considerată cea mai întunecată catedrală gotică, din cauză că lumina care pătrundea în interior prin geamurile colorate era slabă. A fost construită în urmă cu aproximativ 800 de ani. Construcția a început în 1163 și a durat 182 de ani.
Ridicată pe un fost locaș de cult, dedicat Sfântului Ștefan, a fost prima capodoperă a stilului gotic timpuriu. Deși, toate picturile inițiale și strana evocau încă stilu romanic, aici s-au aplicat pentru prima dată motive arhitecturale specifice stilului gotic.
Fără îndoială, această construcție copleșitoare, atât pentru acele vremuri, cât și pentru zilele noastre, a fost una dintre principalele atracții turistice ale Franței, deoarece anual catedrala a primit milioane de vizitatori din toate colțurile lumii, dornici de a admira frumusețea arhitecturală ce a dăinuit secole întregi.
Napoleon Bonaparte a fost încoronat aici împărat al Franței, pe data de 2 decembrie 1804.
Catedrala Notre Dame din Paris a inspirat mai multe opere literare fiind un simbol al istoriei religioase şi artistice a Franţei.
În prezent catedrala este în reconstrucție.
Citiți și:
Dintre cele mai negre amintiri ale datei de 15 aprilie se numără și scufundarea Titanicului în Atlanticul de Nord, în 1912, în urma căruia peste 1500 de oameni și-au pierdut viața.
Titanicul a fost cel mai mare vapor din lume, la vremea respectivă. Acesta a pornit în călătoria sa pe data de 11 aprilie 1912 din Cork (Anglia) cu destinația New York. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare, pe 15 aprilie. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1.514 persoane din 2.228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Pe 15 aprilie 2020 se împlinesc 108 ani de la scufundare.
Citește și:
După mai bine de 100 de ani de la scufundare, Titanicul a avut parte de a doua coliziune
Un alt moment care trezește amintiri dureroase o reprezintă Tragedia de pe Hillsborough, din 1989, când a avut loc o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, soldată cu moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.
În țara noastră, în 1944, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pe data de 15 aprilie a avut loc primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României. Un număr de 83 de avioane, 30 bombardiere Wellington și 53 avioane de vânatoare au atacat Turnu-Severin. Tot atunci a avut loc și al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului, când Universitatea a fost distrusă parțial.