Premierul Orban, noi date despre ieșirea din case, după 15 mai: "Vom aștepta 15 zile pentru a vedea efectele. Apoi decidem!"
Premierul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă, în care a oferit noi informații cu privire la ieșirea din starea de urgență din 15 mai și adoptarea unei stări de alertă pe teritoriul României.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 04 Mai 2020, 19:57 | Actualizat: Luni, 04 Mai 2020, 20:52Orban a declarat că din 15 mai, România va ridica în mod gradual restricțiile impuse de coronavirus. "Pentru fiecare ridicare de restricții, vom aștepta 15 zile pentru a vedea efectele, perioadă în care se manifestă virusul", a explicat premierul.
În ceea ce priveşte restricţiile impuse în contextul epidemiei de coronavirus, Ludovic Orban a declarat: ”Nu mi-am dorit niciodată să fiu în situaţia de a pune, ca premier, restricţii pentru cetăţeni. Toate deciziile în acest sens au fost luate pentru a putea salva vieţi prin reducerea răspândirii virusului. Nu le-am luat din plăcere, ci de nevoie”.
*Orban la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, joi 23 aprilie 2020, Foto: Hepta
”Aceste măsuri au un caracter temporar, au fost dispuse doar pentru a reduce riscul de răspândire şi ne propunem ca după 15 mai, gradual, să le eliminăm, având la bază riscul epidemiologic. Evaluarea riscului este făcută de specialişti.Pentru fiecare ridicare de restricţii vom atepta o perioadă ca să vedem efectul, două săptămâni”, conform prim-ministrului.
Pe aceeași temăEl a anunţat că vor fi impuse mai multe seturi de reguli pentru birouri, transportul în comun, toate cu scopul de a reduce riscul de răspândire a virusului.
Referitor la pandemia de COVID-19, premierul a declarat că România nu a fost pregătită şi că foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări.
Pe aceeași temăOrban: Guvernul României a luat măsuri înaintea altor ţări din Europa
Conform lui Ludovic Orban, Guvernul a luat măsuri înaintea altor ţări şi înainte să existe avertismente care să determine Guvernul să ia astfel de măsuri.
”Guvernul a avut o atitudine preventivă”, a apreciat Orban.
El a subliniat că în timp ce în România decesele sunt de ordinul sutelor, în Spania şi Franţa sunt de ordinul zecilor de mii, în timp ce Belgia care are cel mai mare număr de morţi la suta de locuitori.