Unde poți vota la alegerile prezidențiale 2024 dacă nu ești în localitatea de domiciliu. Explicațiile președintelui AEP
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat cum se votează la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Dacă un alegător este în altă localitate față de cea în care are domiciliul, poate vota la orice secție de vot.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 24 Octombrie 2024, 14:53 | Actualizat: Joi, 24 Octombrie 2024, 15:09Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a precizat că fiecare alegător votează la secţia de care aparţine, dacă este în localitatea de domiciliu şi poate vota la orice altă secţie de votare dacă este în altă localitate sau în străinătate. Singurul care poate decide prelungirea procesului de votare este preşedintele secţiei de vot, a anunțat Toni Greblă într-o conferință de presă. potrivit news.ro.
Toni Greblă a dat un exemplu pentru a fi pe înțelesul tuturor:
„Mai pe înţelesul tuturor, dacă ai domiciliul pe o anume stradă din Sectorul 1 nu poţi să votezi în ziua de 24 noiembrie în Sectorul 6 sau în Sectorul 4”, a afirmat Toni Greblă, într-o conferință de presă.
Dacă un alegător se află în oricare altă localitate din ţară sau din străinitate în ziua alegerilor, în afară de cea unde are domiciliul, poate să voteze la orice secţie de votare.
Pe aceeași temăCum se votează la alegerile prezidențiale din 2024
„Este organizată doar o singură circumscripţie electorală”, a adăugat preşedintele AEP.
Potrivit acestuia, campania electorală se va încheia în ziua de 23 noiembrie, la 07.00 dimineaţa.
”Deci, în ziua de 23 noiembrie şi ziua de 24 noiembrie este interzisă orice manifestare care ţine de campania electorală pentru alegerea preşedintelui. Votarea în ţară se va face duminică, 24 noiembrie, de la 07.00 la 21.00. Există posibilitatea ca prin decizia preşedintelui secţiei de votare şi a nimănui altcineva, dacă acesta constată că în secţia de votare sau la râînd există încă cetăţeni care nu şi-au exercitat dreptul de vot, preşedintele poate să decidă prewlungirea până la ora 23.59, când aplicaţia posă la dispoziţie de AEP se închide automat”, a afirmat Toni Greblă.
14 candidaţi au primit acceptul de a candida la alegerile prezidenţiale 2024. Cei 14 candidaţi sunt: Elena Lasconi (Uniunea Salvaţi România), George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor), Marcel Ciolacu (Partidul Social Democrat), Nicolae Ciucă (Partidul Naţional Liberal), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Mircea Geoană (candidat independent), Ana Birchall (candidat independent), Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Naţională), Sebastian Popescu (Partidul Nouă Românie), Ludovic Orban (Forţa Dreptei), Călin Georgescu (candidat independent), Cristian Diaconescu (candidat independent), Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român) şi Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale).
Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie - alegerile parlamentare; 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.