A început postul Paștelui 2023. Cum se ține corect si de ce este cel mai greu post din an
Postul Paștelui a început pe 27 februarie 2023. Cât durează acest post și cum se ține corect cel mai greu post din an.
Publicat: Marti, 28 Februarie 2023, 15:13 | Actualizat: Joi, 16 Martie 2023, 09:09Postul Paștelui a început anul acesta pe 27 februarie și se va termina pe 15 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să sărbătorim prima zi de Paște, potrivit Calendar Ortodox 2023. În cazul catolicilor Postul Mare, sau Postul Paștelui se ține în perioada 22 februarie – 8 aprilie.
27 februarie, prima zi din postul Pastelui 2023
Prima zi de post a fost pe 27 februarie, așa că dacă ai informații despre cum se poate ține corect Paștele, care sunt zilele cu dezlegare la pește sau rețete de post, pe a1.ro ai toate informațiile de care ai nevoie.
Pe aceeași temăPrima zi de post se mai numește și „lunea curată” și este o zi plină de semnificații. În funcție de regiunea din țară, este câte o tradiție pe care oamenii o respectă cu sfințenie și azi. În Banat, de exemplu, oamenii se dau în leagăn pentru a-și asigura sănătate pe tot parcursul anului, potrivit etnologului imion Florea Marian, scrie Antena 3.
În Bucovina, în lunea curată nu se gătește nimic și se face doar mâncare rece. În unele zone din Moldova în lunea curată, singurele activități pe care gospodinele le făceau erau să spele vasele și să să împartă lumânări de pomană pentru cei adormiţi din neamul lor.
Pe aceeași temăTot în Bucovina și Moldova, în lunea curată se consuma borș gol cu pâine sau mălai pentru a-și curăța organismul de mâncarea „dulce”.
Postul Paștelui este cel mai greu post din an
Postul Paștelui este cel mai lung post și se spune despre el că este și cel mai greu. Acesta durează aproape șapte săptămâni. În această perioadă sunt doar două dezlegări la pește: de Buna Vestire, pe 25 Martie și pe 9 Aprilie de Florii, acesta fiind și motivul pentru care se spune că e mai greu. În postul Crăciunului se mănâncă pește mai des, astfel că, cei care sunt mai gurmanzi sau pofticioși au mai multe ocazii de a mânca produse de origine animală, chiar dacă este vorba despre carnea albă.
Cum se ține corect postul Paștelui
Persoanele care decid să postească, trebuie să știe că pe lângă faptul că nu mai mănâncă alimente de origine animală, trebuie să țină post și din punct de vedere spiritual. În post nu se consumă lapte, brânză, ouă, carne și nici măcar pește sau fructe de mare, cu excepția zilelor cu dezlegare la pește.
Sunt scutiți de la post copiii până în 12 ani, femeile însărinate sau cele care alăptează, batrâinii și persoanele care au boli și necesită un regim alimentar consistent și bogat.
Postul este considerat de mulți oameni și un detox din punct de vedere alimentar, fiind perioada în care aleg să consume multe legume. Însă pe lângă aceasta, postul mai reprezintă și o curățare din punct de vedere spiritual. În această perioadă ar fi indicat ca oamenii să fie mai calmi și mai binevoitori. Mai mult, creștinii sunt îndreptați spre rugăciune și fapte bune.
„Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul şi puterile sufleteşti, spre uşurare şi curăţire de păcate”, spunea părintele Cleopa, potrivit Libertatea.
În postul Paștelui, la fel ca în orice alt post, sunt interzise evenimentele de tip nuntă sau botez, acestea fiind considerate un păcat. Înainte de sărbătorile pascale, creștinii care au ținut post merg să se spovedească și să se împărtășească.