Absolvenţii de liceu pot cere ajutor de şomaj. Ce acte sunt necesare, ce condiții trebuie să îndeplinească și ce sumă primesc
Tinerii care au absolvit liceul pot cere ajutor de șomaj, indiferent dacă dau sau nu Bac-ul. Absolvenții care au peste 16 ani și doresc să primească acest ajutor, trebuie să se înscrie la agențiile de ocupare a forței de muncă. Această indemnizație este valabilă 6 luni.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Iunie 2022, 13:39 | Actualizat: Marti, 21 Iunie 2022, 14:28- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti a emis un comunicat prin care a specificat că absolvenții de liceu care își doresc ajutor de șomaj trebuie să depună cerere în cel mult 60 de zile calendaristice de la ziua următoare a absolvirii, potrivit edupedu.ro.
Indeminizația de șomaj de care beneficiază absolvenții care fac solicitare reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, conform sursei citate. Astfel, absolvenții vor primi 262 de lei pe lună, ca ajutor de șomaj.
„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”, se arată în comunicat.
Cât valorează indemnizația de șomaj pentru abslovenții de liceu
Pentru a primi inedmizația de șomaj de 262 de lei pe lună, aboslvenții trebuie să se înregistreze la A.L.O.F.M, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, iar pentru asta are nevoie de următoarele documente:
- actul de identitate;
- actele de studii și de calificare în original, sau adeverință care să ateste data absolvirii;
- declarație pe proprie răspundere, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă. Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă sau poate fi accesat aici: Model declaratie.
În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.
Indemnizația de șomaj se acordă la cerere, de la data expirării perioadei de 60 de zile, dacă cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la acesta data, dar nu mai târziu de 12 luni. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația este acordată de la data înregistrării cererii.
Pe aceeași temăPentru a primi indemnizație de șomaj, absolvenții trebuie să aibă peste 16 ani și să se înregistreze ca persoană în căutare de loc de muncă.
Nu beneficiază de indemnizație de șomaj, absolvenții care:
- la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii
- realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referinţă
- îndeplinesc condiții de pensionare
- la data absolvirii aveau loc de muncă
- refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă