Antena

Un profesor din Cluj-Napoca și cercetător a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Cum a reușit Basarab Nicolescu să revoluționeze fizica

Basarab Nicolescu, cercetătorul român care a revoluționat fizica prin conceptul Odderon, actualmente profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. 

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Iulie 2020, 23:15 | Actualizat: Joi, 16 Iulie 2020, 23:11
Galerie de imagini
Un profesor din Cluj-Napoca și cercetător a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Cum a reușit Basarab Nicolescu să revoluționeze fizica

Într-o postare făcută pe Facebook, cercetătorul român a anunțat că reprezentanții a opt universități și alte personalități din diferite țări l-au nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2020.

Basarab Nicolescu este, fără îndoială, una dintre cele mai importante personalități contemporane ale României. Fizician, filosof și membru de bază al Academiei Române, Basarab Nicolescu este cunoscut în special pentru Odderon, un concept pe care l-a inventat în 1973. Teoria sa a fost confirmată abia după 45 de ani de către cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară). În urmă cu aproape doi ani, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Naționale de Arte Iași.

La Mărășești am omorât un PREMIU NOBEL. Venise să ne gazeze eroii! Își doarme la Focșani somnul de veci!

Cine este Basarab Nicolescu

Basarab Nicolescu s-a născut pe 25 martie 1942 la Ploieşti, oraș unde urmează cursurile primare, gimnaziale şi liceale. Are șansa ca profesorii săi să fie buni creatori de oameni valoroși. Cum tatăl său a ajuns prizonier de război, educația de acasă îi este formată de către Părintele Galeriu și străbunicul patern, învățător premiat al Academiei Române. Cu asemenea formatori, pasiunea pentru carte și pentru cunoaștere a apărut la o vârstă fragedă în viața sa.

Cel puţin 16 morţi în Etiopia în manifestaţii împotriva premierului Abiy Ahmed, laureatul Nobelului Păcii

Către finalul liceului, în 1959, Basarab Nicolescu obține locul 1 la Olimpiada Naţională de Literatură. Este de asemenea medialat cu aur al Olimpiadei Internaţionale de Matematică la prima sa ediție, organizată în același an la Brașov. Din 1960 îl regăsim în capitală, mai întâi ca student, apoi doctor și asistent universitar al Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti.

Basarab Nicolescu, cunoscut drept părintele transdisciplinității

Anul 1968 aduce marea schimbare în viața lui Basarab Nicolescu. Bursa obținută din partea guvernului francez îl aduce la Paris, la puțin timp după ce publicase în țară volumul ”Ion Barbu – Cosmologia Jocului Secund”.

De atunci au urmat 50 ani dedicați fizicii cuantice, o carieră recunoscută și apreciată la nivel mondial. Mai exact, deși termenul de transdisciplinaritate a realității a fost conceput de Jean Piaget, bazele teoriei au fost puse de către academicianul profesor universitar doctor Basarab Nicolescu. Preocupările sale complementare în domeniul filosofiei au condus la formularea axiomelor care conturează modelul transdisciplinar al Realității.

Recomandari A1

Nobelul Economiei atribuit lui Esther Duflo, Michael Kremer şi Abhijit Banerjee pentru lucrări în domeniul luptei împotriva sărăciei

El a coordonat, de asemenea, de ani zile, colecţii transdisciplinare de cărţi în Franţa şi în România. A înfiinţat la Paris Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare (CIRET), ajutând la crearea de centre şi grupuri de cercetare transdisciplinare peste tot în lume. Printre altele, Centrul de Intervenţie Psihologică şi Transdisciplinară al Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad sau primul program de studii doctorale în transdisciplinaritate, la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2006).

Cum a revoluționat Basarab Nicolescu fizica cuantică

În colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk (1938-2007), Basarab Nicolescu a dezvoltat o teorie concepută pe teoreme asimptotice, revoluționară pentru anul 1973. Denumit Odderon, conceptul cu consecințe experimentale impresionante era considerat eretic de către mediul academic. Acesta demonta numeroase lucrări ale unor fizicieni importanți ai vremii.
Într-un interviu pentru Cotidianul, Basarab Nicolescu explică cum Odderon este un concept de fizică fundamental ce ajută în înțelegerea mecanismului detaliat al interacțiunilor tari. Cu toate că nu are aplicații în aspectul tehnologic, datorită lui pot fi create numeroase modele pentru studiul datelor experimentale.

BIOGRAFIE: Laureatul Nobelului Păcii în 2019, Abiy Ahmed, un premier grăbit să schimbe Etiopia

În 1983, la zece ani după apariția teoriei cercetătorului român, Cromodinamica Cuantică redescoperea acest concept, validând teoria interacțiunilor tari. Odderon este un termen creat de Basarab Nicolescu ce are la bază ambiguitatea cuvântului ”odd“ din limba engleză – impar şi straniu.

Cu toate acestea, teoria Odderon-ului a fost confirmată oficial abia după 45 de ani, în septembrie 2017, la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) de la Geneva. Veridicitatea teoriei cercetătorului român s-a descoperit în cadrul experimentului TOTEM realizat la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC).

Nobelul pentru Peter Handke: Scriitorul austriac s-a arătat "surprins" de această recompensă. Indignare în Bosnia şi Kosovo

Basarab Nicolescu a fost invitat să susțină un seminar la CERN despre Odderon. Aici se află cel mai mare accelerator de particule din lume și cel care atinge cele mai mari energii.

Următorul pas a fost publicarea în martie 2018 a studiului „Did TOTEM experiment discover the Odderon?“, în prestigioasa revistă internațională Physics Letters B. Acest material a fost conceput în colaborare cu fizicianul ucrainean Evgenij Martynov, director al laboratorului de calcul în rețele în fizică de la Institutul Bogolyubov de Fizică Teoretică din Kiev al Academiei de Științe a Ucrainei.

Cine a obținut premiul Nobel în 2019

Premiul Nobel pentru Pace 2019 a fost decernat de Academia Suedeză, anul trecut, în luna octombrie, premierului etiopian Abiy Ahmed, care a pus capăt războiului de peste 20 de ani purtat de țara sa cu Eritreea.

„Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace premierului etiopian Abiy Ahmed pentru eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională și pentru inițiativa sa decisivă în a rezolva conflictul de la frontiera cu Eritrea”, au transmis reprezentanții Academiei.

Nobelul pentru Olga Tokarczuk: Ministrul polonez al Culturii promite să citească toate cărţile scriitoarei până la capăt

Abiy Ahmed a devenit prim-ministrul Republicii Democratice Federale din Etiopia pe 2 aprilie 2018. Odată cu numirea sa în funcție, țara sa și-a schimbat politica externă faţă de vecinii din Eritreea.

Conflictul dintre cele două state începuse în anul 1991, atunci când Eritreea şi-a obținut independența față de Etiopia. Războiul a durat câțiva ani, lăsând în urma sa peste 100.000 victime.

După preluarea funcției, Abiy s-a întâlnit cu preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, alături de care a semnat reluarea acordului de pace şi a relaţiilor diplomatice bilaterale, acord care a redeschis granița comună a celor două țări, notează adevarul.ro.

Olga Tokarczuk şi Peter Handke au fost desemnaţi laureaţii premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 şi 2019

Cinci români au câștigat premiul Nobel

Cinci români numără printre cei au primit premiul Nobel, până în prezent: George Emil Palade pentru Medicină, Ioan Moraru – pentru Pace, Elie Wiesel – pentru Pace, Herta Muller – pentru Literatură, Ştefan W. Hell – pentru Chimie. Dintre cei cinci, doar Ioan Moraru se afla în România atunci când a obţinut această distincţie, ceilalţi alegând să emigreze.

Surse: Facebook, Wikipedia.org, Elita României, Libertatea

Whatsapp LinkedIn
basarab nicolescu premiul nobel pace odderon fizica cercetător
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc covrigi"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care se îndrăgostesc la prima vedere. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Ana Brenda Contreras și-a deschis sufletul și a vorbit despre un moment dureros din viața ei. Ce a relatat actrița Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
S-a câştigat marele premiu la Loto 6/49, peste 9,58 milioane de euro, la Galați. Biletul norocos a avut 630 de... Libertatea.ro
România, dependentă de "bolnavul Europei". Ce indică problemele marii puteri economice pentru țara... Ziare.com
Primul anunţ al UEFA după ce meciul România – Kosovo a fost abandonat! AntenaSport
Ce decizie au luat Nicolai Tand și Sorin Brotnei cu privire la trofeul Asia Express: „A stat ascuns în…” Elle
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post HelloTaste.ro
Imagini incredibile din cea mai periculoasă închisoare din lume: Nici gardienii nu au curaj să intre Antena3.ro
Un tratament pentru Alzheimer mult-așteptat a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Cum funcționează useit
Horoscopul zilei de 17 noiembrie 2024. Gemenii au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Începe ediția de toamnă a Târgului de Turism: reducerile puse la bătaie de agenții Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Cum arăta Gabriela Lucuțar acum 10 ani, înainte să devină Regina Întunericului. Nimeni nu a recunoscut-o! Playtech
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului Redactia.ro
România - Kosovo, meci abandonat. Tricolorii ar putea câştiga partida la "masa verde", după ce kosovarii au... Observator
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului MediCOOL
Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos HelloTaste
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară! ProSport
Câte ore pe noapte trebuie să dormim pentru a ne menține creierul sănătos, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea Gandul
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea... CanCan
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie... DeParinti
Doja Cat și-a făcut un nou tatuaj pe picior. Fanii au lansat mai multe ipoteze privind semnificația acestuia ZUTV
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri UseIT
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Hello Taste