Când are loc Revelionul pe stil vechi. Vor fi petreceri și focuri de artificii peste tot în țară
Unele restaurante deja fac ultimele pregătiri pentru Revelionul bătrân, „pe rit vechi”, care se va marca în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 12 Ianuarie 2024, 16:30 | Actualizat: Vineri, 12 Ianuarie 2024, 17:10Pentru credincioşii de rit/stil vechi, sărbătorile de iarnă încep în ziua de 7 ianuarie, motivul fiind acela că în calendarul iulian (sau cel pe stil vechi) există un decalaj de 13 zile faţă de cel oficial, astfel că pe 13 ianuarie este Revelionul.
Pe aceeași temăRevelionul pe rit vechi este sărbătorit între13 și 14 ianuarie
În satele din Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sau sărbătoarea Sfântului Vasile sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi umblă din casă în casă cu "Pluguşorul", pocnind din bice, cu talăngi şi buhai improvizaţi pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat.
Tot în această seară, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi mai dansează "Ursul" sau "Capra", iar a doua zi, se umblă cu "Sorcova", potrivit Agerpres. În această zi, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.
Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări (plăcinte cu varză), cozonaci, cârnaţi şi sarmale.
Pe aceeași temăÎn România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi
În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi.
Una dintre tradiţiile sârbilor din Banat este de a sparge, trântind pe podea, paharele din care au băut prima şampanie în noul an, pentru a fi sănătoşi tot anul.
Ruşii lipoveni din judeţele Galaţi sau Tulcea încă păstrează obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de sărbători - clătite cu brânză sau cu carne, vărzări, piroşti/piroşte (un fel de colţunaşi umpluţi cu cartofi, varză, carne tocată, brânză sau fructe, care se fierb ori se prăjesc), cozonac, cârnaţi, sarmale, mai scrie site-ul amintit.
Restaurantele se întrec în oferte pentru Revelionul pe rit vechi
Managerul unei unităţi de cazare din oraşul Tulcea, Raluca Cacencu, a declarat pentru Agerpres că în fiecare an hotelul pe care-l conduce organizează Crăciunul şi Revelionul bătrân.
Pentru Revelionul pe stil vechi, meniul pregătit în restaurantul din oraşul Tulcea include o gustare, friptură, peşte, desert şi băutură, preţul fiind de 250 de lei.
„În meniu, avem un file de şalău în crustă de susan cu sos olandez. Reţeta e simplă. Tranşez şalăul, îl condimentez, îl dau prin făină, ou şi susan. Prăjim şalăul, îl tapetăm pentru a nu rămâne uleios şi apoi îl montăm în farfurie", a explicat Ionela Velniciuc, angajată ca bucătar.
De altfel, un hotel din Delta Dunării care a oferit un pachet promoţional în perioada 12 - 14 ianuarie mai are doar câteva camere libere. Pachetul include cazare pentru două nopţi, mic dejun şi cină festivă şi costă de la 1.250 de lei până la peste 1.600 de lei, în funcţie de camera preferată.
Şi ruşii lipoveni din judeţul Tulcea se pregătesc de sărbătoare, însă ei nu vor petrece în noaptea dintre ani, în contextul în care preceptele religioase le interzic să intre în biserică după o petrecere. În prima zi a noului an bătrân este Sfântul Vasile şi abia după ce merg la biserică şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru încă un an cu sănătate, lipovenii îşi deschid casele şi petrec, pe mesele de sărbătoare ei având răcituri cu hrean, sarmale, friptură şi cozonaci.
Pe aceeași temă