Capul e în Patras, iar alte bucăți din el sunt răspândite prin lume: Unde se află moaștele Sfântului Andrei, ”Ocrotitorul României”
Capul e în Patras, iar alte bucăți din el sunt răspândite prin lume: Unde se află moaștele Sfântului Andrei, ”Ocrotitorul României”
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 28 Noiembrie 2019, 00:27 | Actualizat: Sambata, 30 Noiembrie 2019, 00:30Capul e în Patras, iar alte bucăți din el sunt răspândite prin lume: Unde se află moaștele Sfântului Andrei, ”Ocrotitorul României”
Sfântul Andrei, ”cel dintâi chemat la credință” a fost primul ucenic lui Ioan Botezătorul și fratele Sfântului Petru. La fel ca și fratele său, a fost pescar și avea o casă în Capernaum. A trăit între anii 6 î.e.n., în Bethsaida, Provincia Iudeea, - 30 noiembrie 60 e.n., Patras, Achaia.
Sfântul Andei este primul chemat să-l slujească pe Iisus Hristos, murind ca martir în Patras, al treilea oraș ca mărime din Grecia, pe o cruce în formă de X, tradiție care datează din XIV-lea.
Unde se află moaștele Sfântului Andrei
Moaștele Sfântului Andrei au fost prezente în Patras până în anul 357, când împăratul Constantiu al II le-a luat și le-a așezat în Biserică Sfinților Apostoli din Constantinopol. Sfintele Moaște s-au păstrat întregi până în 850, când împăratul Vasile I Macedoneanul le-a trimis locuitorilor din Patras capul Sfântului Andrei. Toma Paleologul, fratele ultimului împărat bizantin (Constantin IX), refugiat la Roma din cauza turcilor, a luat cu el în anul 1453 capul și un deget al Sfântului Andrei și le-a oferit papei Pius al II lea.
În anul 1208, cardinalul Petru din Capua a luat moaștele Sfântului Andrei din Constantinopol și le-a dus în catedrală din Amalfi, de unde au fost luate în jurul anului 1460 de papa Pius al II lea și duse în catedrala San Pietro din Roma, lăsând în Amalfi câteva părticele.
Capul Sfântului Andrei ajunge în Patras în anul 1964, în Catedrală Sân Pietro păstrându-se numai o părticică din moaștele Sfântului Andrei. Fruntea Sfântului Andrei este încă prezentă la
Schitul Sfântul Andrei din Muntele Athos, de lângă Mănăstirea Vatoped.
Moaștele Sfântului Andrei, răspândite prin lume:
În afara țării noastre, părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei se păstrează în mai multe locuri, după cum urmează:
- catedrala rusă din Celiabinsk, biserică din Gabrovo (Bulgaria), biserică "Sf. Andrei'"din Meșa Geitonia (Limassol-Cipru), Tbilisi (Georgia), catedrală ortodoxă din Astana (Kazahstan); Trier (Germania), Mănăstirea Sânta Chiară din Napoli, catedrala St. Mary din Edinburgh (Scoția), biserică din Casino di Cicco Sant'Apollinare (între Romă și Napoli), biserica "Sf. Andrei" din Varșovia și cea din Szaflary (lângă Cracovia), biserica din Saint Lupicin (în Munții Jura, Franța), biserica San Pedro de la Rua (Estella, Țara Bascilor), Mehrba (Malta), catedrala catolică din Hong Kong, bisericăaromânească din Viena.
Unde găsești moaștele Sfântului Andrei în România
În țara noastră, moaștele Sfântului Andrei se regăsesc în
- Peștera Sfântului Andrei (situată la 59 km de Constanța, în pădurea de lângă localitatea Ion Corvin), biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Târgul Neamț, catedrală arhiepiscopala din Galați, biserica "Sfântul Apostol Andrei" din Oradea, mănăstirile Neamț, Secu, Hurezi, catedrala episcopală din Giurgiu și la Paraclisul cu hramurile "Învierea Domnului", "Icoană Maicii Domnului-Prodromița" și "Sfântul Ioan Gură de Aur", din apropierea șantierului Catedralei Mântuirii Neamului.
Citește și:
De ce Sfântul Andrei este considerat Ocrotitorul României. Mărturii despre ”Cel întâi chemat”
Sfântul Andrei 2019. Tradiții și superstiții în România. Ce nu ai voie să faci