Ce înseamnă, de fapt, expresia „de bună seamă”, care a dat bătăi de cap elevilor la BAC Română. Cât de simplu era de înțeles
Expresia „de bună seamă” le-a dat bătăi de cap elevilor la proba de bacalaureat de la Limba și Literatura Română. Luni absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a au susținut examneul scris la proba de la limba română, însă au fost încurcați de subiectul de la punctul I.A. Iată care este sensul expresiei „de bună seamă”.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 27 Iunie 2023, 14:54 | Actualizat: Marti, 27 Iunie 2023, 15:05EduPedu.ro transmite o notă a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) trimisă mați dimineață în toate centrele de evaluare din țară, care indică faptul că la subiectele primte de candidați, la cerința cu numărul 1 vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text secvenței date”, făcându-se referire la expresia „de bună seamă”.
În cele ce urmează prezentăm variantele de răspuns pe care ni le indică Dicționarul explicativ al limbii române, dar și ce variante sunt în baremul de corectare cu privire la sinonimele acestei expresii care a dat bătăi de cap absolvenților, iar unii dintre ei au fost chiar încurcați de această cerință din subiectele de la Limba și Literatura Română.
Pe aceeași temăCe înseamnă expresia „de bună seamă”
Cerința pe baza textului la prima vedere a fost următoarea: „În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.
Elevii au avut de scris pe foaia de examen, în enunțuri, sensul din text al secvenței „de bună seamă”.
Baremul indică următoarele: „indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.) – 4 puncte; formularea răspunsului în enunț – 1 punct; corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație – 1 punct”.
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române expresia respectivă înseamnă „cu siguranță”, „desigur”, „fără îndoială”. Locuțiunea adverbială putea fi înlocuită cu mai multe variante, sinonime, care să se potrivească contextului astfel încât să se ajungă la o variantă care indică sensul din text al secvenței date.
Când se afișează notele de la BAC Limba și literatura română 2023
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 3 iulie 2023 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Afişarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 7 iulie.
Calendarul examenului BAC 2023, sesiunea iunie-iulie 2023
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale