Ce venituri încasează Carmen Iohannis ca profesoară de liceu la Sibiu. Președintele Klaus Iohannis a publicat declarația de avere
Președintele Klaus Iohannis și-a publicat cea mai nouă declarație de avere, din care se poate vedea care este indemnizația lui ca șef de stat, dar și cât câștigă soția lui, Carmen Iohannis, ca profesoară de liceu.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 02 Iunie 2023, 16:37 | Actualizat: Vineri, 02 Iunie 2023, 18:04- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Declarația de avere completată pe 31 mai 2023 arată care sunt sursele de venit ale cuplului prezidențial. Potrivit celei mai noi declarații de avere, cuplul prezidențial deține 3 case și 3 apartamente în Sibiu, precum și o sumă de 200.000 de lei în cont.
Pe aceeași temăCât câștigă Carmen Iohannis ca profesoară de liceu în Sibiu
În declarația de avere scrie că Iohannis primește de la Administrația Prezidențială într-un an suma de 181.944 de lei, în timp ce soția sa, profesoară la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu a încasat 41.283 de lei într-un an.
Asta înseamnă că lunar, indemnizația președintelui este de 15.162 de lei, iar salariul soției sale de profesoară de engleză la liceu este de 3.440 de lei.
Klaus Iohannis mai primește 5394 de lei din drepturi de propietate intelectuală. De asemenea, cei doi soți au mai încasat suma de 44.398 de lei într-un an, din închirierea imobilelor.
Pe aceeași temăCe salariu primește un profesor debutant în România
Potrivit grilei salariale pe care a publicat-o edupedu.ro., unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată i se alocă un salariu de bază 4.098 lei brut, adică 2.424 lei net. Un profesor cu 25 de ani experiență ajunge la un salariu de bază de 3.227 lei net lunar. Profesorii au intrat în grevă general pe 22 mai 2023.
Revendicările grevei în care vor intr profesorii sunt:
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a recunoscut că salariul unui cadru didactic debutant este mic (2.424 lei net) și că susține revizuirea grilei salariale.