Definiție beizadea. Ce înseamnă termenul folosit în presă pentru a îl descrie pe Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai
În presă, Vlad Pascu, autorul accidentului din stațiunea 2 Mai, a fost numit ”beizadea”. Iată care este definiția de bază a termenului și ce sens a ajuns să aibă în zilele noastre.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 24 August 2023, 12:06 | Actualizat: Joi, 24 August 2023, 16:27La scurt timp după ce s-a mediatizat cazul lui Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care, sub influența drogurilor, a produs un accident mortal în stațiunea 2 Mai, avocata sa susținea că acesta nu este ”fiu de beizadea”.
Ulterior, termenul a fost preluat și multe publicații mass-media l-au folosit când au făcut referire la băiat. Ulterior, căutările acestui cuvânt au crescut. Iată ce înseamnă.
Pe aceeași temăDefiniție beizadea. Ce înseamnă termenul folosit în presă pentru a îl descrie pe Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai
În Dex, cuvântul ”beizadea” are definiția de fiu de domn. În trecut ”beizadea” era titlul care li se acorda fiilor domnilor români, echivalent cu cel de prinț.
Și Sadoveanu îl folosea în scrierile sale: ”Răsturnat într-un jilț, beizadeaua Mitică Ghica pufăia dintr-o țigară. PAS, L. I 37. Gospodina se închină în fața beizadelei, sărutîndu-i mîna întinsă.”
În zilele noastre, termenul considerat învechit, e folosit cu sens depreciativ sau ironic. Conform paginii de Facebook dexonline, ”Uzul peiorativ se bazează pe degradarea comică a semnificației (de la «prinț» real la «pretins prinț», «ins care se crede prinț»), dar și pe conotațiile balcanice ale termenului (asocierea cu alte turcisme din sfera corupției și a decăderii) și chiar pe forma feminină, care intensifică valoarea negativă a insultelor aplicate cu precădere bărbaților (haimana, lichea, hahaleră etc.).”
Pe aceeași temă