Antena

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbătoarea de azi, 2 februarie 2023

Pe 2 februarie 2023, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, este prăznuită Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Sărbătoarea de azi a fost celebrată pentru prima dată la Roma, de papa Gelasiu, în anul 494. Iată tot ce trebuie să știi despre Întâmpinarea Domnului sau Stretenia 2023.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 01 Februarie 2023, 11:16 | Actualizat: Miercuri, 01 Februarie 2023, 14:29
Galerie de imagini
Pe 2 februarie 2023, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, este prăznuită Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Sărbătoarea de azi a fost celebrată pentru prima dată la Roma, de papa Gelasiu, în anul 494. Iată tot ce trebuie să știi despre Întâmpinarea Domnului sau Stretenia 2023.
Profimediaimages.ro

Pe 2 februarie, conform tradiției, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevede ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. Tot atunci se făcea curățarea mamei. Iată cum se celebrează această zi în România:

Pe aceeași temă

Ce sărbătorim de Întâmpinarea Domnului. I se mai spune și Stretenia

Conform Wikipedia, Întâmpinarea Domnului se referă la prezentarea pruncului Iisus Hristos în Templu, după cum arată denumirea apuseană a sărbătorii: "Prezentarea Domnului".

Denumirea răsăriteană de "Întâmpinarea Domnului" exprimă faptul că Mesia vine în Templul său și-l întâlnește pe Poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, reprezentat de Simeon și Anna.

În trecut, era văzută mai ales ca o sărbătoare a Maicii Domnului, fiind numită, până în 1960, "Purificarea Mariei", cu referire la Legea iudaică.

Ce semnificația are sărbătoarea Întâmpinarea Domnului în 2023

În prezent, Întâmpinarea Domnului sau Stretenia a rămas ca pildă, iar în data de 2 februarie, mamele își duc nou-născuții la biserică, la patruzeci de zile după naștere. În lăcașul sfânt, le este făcută molifta de curățire și copii sunt închinați la sfintele icoane.

Astfel, la sărbătoarea de azi, mamele care au născut recent merg la biserică și, în numele familiei, aduc nou-născutul ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Preotul însemnează cu semnul sfintei cruci mamele și pruncii, apoi pune epitrahilul și mâna dreaptă pe capul femeilor, după rostirea introducerii liturgice formată din binecuvântare, rugăciuni începătoare și tropar, inclusiv cele cinci molifte din Aghiazmatar.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

În rugăciuni, se amintește despre împlinirea zilelor "curățirii" femeii lauze, fapt pentru care se cere dezlegare, dar se face și cuvenită referire la împărtășirea mamei cu Sfintele Taine, potrivit Creștin Ortodox.

În ceea ce privește pruncii, preotul se roagă ca Dumnezeu să-i crească, să-i binecuvânteze și să-i sfințească, rânduindu-i după această pregătire luminarea botezului.

Sfânta Evanghelie ne spune despre Mântuitorul adus de Maica Domnului la templu că a fost purtat în brațe de către dreptul Simeon (cf. Luca II, 28). Prin analogie cu cele petrecute în Ierusalim în aceste clipe, în cadrul slujbei are loc întreaga procesiunea intrării în biserică, până la așezarea pruncului în fața ușilor împărătești.

În acest timp, preotul rostește: "Intra-voi în casa Ta, închină-mă-voi în biserica Ta cea sfântă!".

Astfel, pruncii sunt primiți între aleșii lui Dumnezeu, în calitate de catehumen. În interiorul naosului, preotul iarăși spune: În mijlocul bisericii Te voi lăuda!".

În cele din urmă, apropiind pruncii de altar și închinându-i la icoanele împărătești, preotul arată că acesta a dobândit dreptul de a fi primit în el, în sensul de a deveni pe viitor "jertfă vie, sfântă, bine plăcuta lui Dumnezeu" (Rom. XII, 1).

Băieții se introduc spre închinare și în interiorul sfântului altar. Ritul îmbisericirii se încheie cu imnul eshatologic al dreptului Simeon: "Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne...".

La scurt timp după, preotul așează pruncii pe solee, în fața ușilor împărătești, de unde este luat de către mame după ce au făcut trei închinăciuni.

Pe aceeași temă

Ce tradiții respectă românii de sărbătoarea Întâmpinării Domnului 2023

În popor, ziua de 2 februarie 2023, sărbătoarea Întampinarea Domnului este cunoscută ca Ziua Ursului. La sărbătoarea de azi, copiii sunt unși cu grăsime pentru că se crede că astfel puterea acestui animal este transferată celor mici.

Se spune că dacă este soare de Stretenia 2023, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage. În acest fel, prevestește prelungirea iernii cu încă șase săptămâni.

Dacă este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, el prevestește slăbirea frigului și apropierea primăverii.

În ziua de 2 februarie 2023, la sărbătoarea de azi Întâmpinarea Domnului, credincioșii merg la slujbă cu bucate și colivă, pe care preotul le sfințește. Apoi ele sunt împărțite.

Pe aceeași temă

De Stretenia, bolnavii sunt tratați prin afumare cu păr de urs. Se zice că în această zi există multe ceasuri rele și nu e bine să te naști pe 2 februarie ori să faci nuntă în această zi. Bătrânii cred că cei care încalcă această ”regulă” vor avea parte de necazuri.

De asemenea, la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului 2023 există multe superstiții. Se crede că cine lucrează de Stretenie va avea probleme grave: se va îmbolnăvi sau i se va strâmba gura.

De asemenea, dacă se strâmbă pârtia, e semn că începe să se topească zăpada. Nu este singura superstiție legată de vreme. Bătrânii cred că dacă este cald pe 2 februarie, atunci vara va fi una caldă și îmbelșugată. Dacă e frig de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului e frig, ger sau viscol, atunci vara va fi friguroasă.

Rugăciunea mamei către Iisus Hristos

La sărbătoarea de pe 2 februarie 2023, când se celebrează Întâmpinarea Domnului, mamele pot spune o rugăciune pentru familia lor. Iată rândurile care sunt mai puternice de Stretenie.

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, auzi-mă pe mine, nevrednica roaba Ta (numele). Doamne, în milostiva Ta stăpânire sunt copiii mei (numele): miluieşte-i şi mântuieşte-i, pentru numele Tău. Doamne, iartă-le lor toate greşalele cele de voie şi cele fără de voie pe care le-au săvârşit înaintea Ta.

Doamne, povăţuieşte-i la calea cea adevărată a poruncilor Tale şi luminează-le înţelegerea cu lumina lui Hristos, spre mântuirea sufletului şi tămăduirea trupului. Doamne, binecuvântează-i în casă, la şcoală, pe drum şi în tot locul stăpânirii Tale.

Pe aceeași temă

Doamne, păzeşte-i sub acoperământul Tău cel sfânt de glonte, de sabie, de otravă, de foc, de molimă şi de moartea năprasnică. Doamne, apără-i pe ei de toţi vrăjmaşii cei văzuţi şi cei nevăzuţi, de toate necazurile, relele şi nenorocirile. Doamne, tămăduieşte-i de toată boala, curăţeşte-i de toată întinăciunea şi uşurează-le pătimirile sufleteşti. Doamne, dăruieşte-le harul Duhului Tău Sfânt spre viaţă îndelungată, sănătate şi curăţie, întru toată buna credinţă şi dragostea, în pace cu cei de aproape şi cei de departe.

Doamne, înmulţeşte-le şi întăreşte-le puterile minţii şi ale trupului, pe care le-au primit în dar de la Tine, binecuvântându-i, dacă va plăcea înaintea Ta, spre viaţă de familie evlavioasă şi naştere de prunci cinstită. Doamne, dăruieşte-mi mie, nevrednicei şi păcătoasei roabei Tale (numele) binecuvântare părintească pentru copiii mei, care sunt robii Tăi, în vremea cea de acum a dimineţii (zilei, nopţii), pentru numele Tău, pentru că împărăţia Ta este veşnică şi atotputernică. Amin.”

Whatsapp LinkedIn
stretenia intampinarea domnului
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Citește și
Întâmpinarea Domnului 2 februarie. Ce nu ai voie să faci de Ziua Ursului sau Stretenia
Astazi sarbatorim Ziua Ursului sau Stretenia
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste