Antena Căutare

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbătoarea de azi, 2 februarie 2023

Pe 2 februarie 2023, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, este prăznuită Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Sărbătoarea de azi a fost celebrată pentru prima dată la Roma, de papa Gelasiu, în anul 494. Iată tot ce trebuie să știi despre Întâmpinarea Domnului sau Stretenia 2023.

colaj de imagini cu icoana lui iisus hristos, un bebelus, lumanari si interiorul unei biserici Galerie
Pe 2 februarie 2023, la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, este prăznuită Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Sărbătoarea de azi a fost celebrată pentru prima dată la Roma, de papa Gelasiu, în anul 494. Iată tot ce trebuie să știi despre Întâmpinarea Domnului sau Stretenia 2023. | Profimediaimages.ro

Pe 2 februarie, conform tradiției, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevede ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. Tot atunci se făcea curățarea mamei. Iată cum se celebrează această zi în România:

Citește și: Întâmpinarea Domnului: Rugăciunea care îți ocrotește familia de necazuri

Ce sărbătorim de Întâmpinarea Domnului. I se mai spune și Stretenia

Conform Wikipedia, Întâmpinarea Domnului se referă la prezentarea pruncului Iisus Hristos în Templu, după cum arată denumirea apuseană a sărbătorii: "Prezentarea Domnului".

Denumirea răsăriteană de "Întâmpinarea Domnului" exprimă faptul că Mesia vine în Templul său și-l întâlnește pe Poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, reprezentat de Simeon și Anna.

În trecut, era văzută mai ales ca o sărbătoare a Maicii Domnului, fiind numită, până în 1960, "Purificarea Mariei", cu referire la Legea iudaică.

Ce semnificația are sărbătoarea Întâmpinarea Domnului în 2023

În prezent, Întâmpinarea Domnului sau Stretenia a rămas ca pildă, iar în data de 2 februarie, mamele își duc nou-născuții la biserică, la patruzeci de zile după naștere. În lăcașul sfânt, le este făcută molifta de curățire și copii sunt închinați la sfintele icoane.

Astfel, la sărbătoarea de azi, mamele care au născut recent merg la biserică și, în numele familiei, aduc nou-născutul ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Preotul însemnează cu semnul sfintei cruci mamele și pruncii, apoi pune epitrahilul și mâna dreaptă pe capul femeilor, după rostirea introducerii liturgice formată din binecuvântare, rugăciuni începătoare și tropar, inclusiv cele cinci molifte din Aghiazmatar.

Citește și: Întâmpinarea Domnului. Rugăciunea care se rostește de Stretenie oferă ajutor

În rugăciuni, se amintește despre împlinirea zilelor "curățirii" femeii lauze, fapt pentru care se cere dezlegare, dar se face și cuvenită referire la împărtășirea mamei cu Sfintele Taine, potrivit Creștin Ortodox.

În ceea ce privește pruncii, preotul se roagă ca Dumnezeu să-i crească, să-i binecuvânteze și să-i sfințească, rânduindu-i după această pregătire luminarea botezului.

Sfânta Evanghelie ne spune despre Mântuitorul adus de Maica Domnului la templu că a fost purtat în brațe de către dreptul Simeon (cf. Luca II, 28). Prin analogie cu cele petrecute în Ierusalim în aceste clipe, în cadrul slujbei are loc întreaga procesiunea intrării în biserică, până la așezarea pruncului în fața ușilor împărătești.

În acest timp, preotul rostește: "Intra-voi în casa Ta, închină-mă-voi în biserica Ta cea sfântă!".

Astfel, pruncii sunt primiți între aleșii lui Dumnezeu, în calitate de catehumen. În interiorul naosului, preotul iarăși spune: În mijlocul bisericii Te voi lăuda!".

În cele din urmă, apropiind pruncii de altar și închinându-i la icoanele împărătești, preotul arată că acesta a dobândit dreptul de a fi primit în el, în sensul de a deveni pe viitor "jertfă vie, sfântă, bine plăcuta lui Dumnezeu" (Rom. XII, 1).

Băieții se introduc spre închinare și în interiorul sfântului altar. Ritul îmbisericirii se încheie cu imnul eshatologic al dreptului Simeon: "Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne...".

La scurt timp după, preotul așează pruncii pe solee, în fața ușilor împărătești, de unde este luat de către mame după ce au făcut trei închinăciuni.

Citește și: Întâmpinarea Domnului. Este sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci și ce obiceiuri trebuie să respecți

Ce tradiții respectă românii de sărbătoarea Întâmpinării Domnului 2023

În popor, ziua de 2 februarie 2023, sărbătoarea Întampinarea Domnului este cunoscută ca Ziua Ursului. La sărbătoarea de azi, copiii sunt unși cu grăsime pentru că se crede că astfel puterea acestui animal este transferată celor mici.

Se spune că dacă este soare de Stretenia 2023, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage. În acest fel, prevestește prelungirea iernii cu încă șase săptămâni.

Dacă este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, el prevestește slăbirea frigului și apropierea primăverii.

În ziua de 2 februarie 2023, la sărbătoarea de azi Întâmpinarea Domnului, credincioșii merg la slujbă cu bucate și colivă, pe care preotul le sfințește. Apoi ele sunt împărțite.

Citește și: Rugăciunea care te scapă de orice rău din viața ta! Ce se întâmplă dacă o rostești timp de o lună

De Stretenia, bolnavii sunt tratați prin afumare cu păr de urs. Se zice că în această zi există multe ceasuri rele și nu e bine să te naști pe 2 februarie ori să faci nuntă în această zi. Bătrânii cred că cei care încalcă această ”regulă” vor avea parte de necazuri.

De asemenea, la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului 2023 există multe superstiții. Se crede că cine lucrează de Stretenie va avea probleme grave: se va îmbolnăvi sau i se va strâmba gura.

De asemenea, dacă se strâmbă pârtia, e semn că începe să se topească zăpada. Nu este singura superstiție legată de vreme. Bătrânii cred că dacă este cald pe 2 februarie, atunci vara va fi una caldă și îmbelșugată. Dacă e frig de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului e frig, ger sau viscol, atunci vara va fi friguroasă.

Rugăciunea mamei către Iisus Hristos

La sărbătoarea de pe 2 februarie 2023, când se celebrează Întâmpinarea Domnului, mamele pot spune o rugăciune pentru familia lor. Iată rândurile care sunt mai puternice de Stretenie.

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, auzi-mă pe mine, nevrednica roaba Ta (numele). Doamne, în milostiva Ta stăpânire sunt copiii mei (numele): miluieşte-i şi mântuieşte-i, pentru numele Tău. Doamne, iartă-le lor toate greşalele cele de voie şi cele fără de voie pe care le-au săvârşit înaintea Ta.

Doamne, povăţuieşte-i la calea cea adevărată a poruncilor Tale şi luminează-le înţelegerea cu lumina lui Hristos, spre mântuirea sufletului şi tămăduirea trupului. Doamne, binecuvântează-i în casă, la şcoală, pe drum şi în tot locul stăpânirii Tale.

Citește și: Rugăciune pentru ajutor imediat. Cea mai puternică rugăciune pentru momentele grele

Doamne, păzeşte-i sub acoperământul Tău cel sfânt de glonte, de sabie, de otravă, de foc, de molimă şi de moartea năprasnică. Doamne, apără-i pe ei de toţi vrăjmaşii cei văzuţi şi cei nevăzuţi, de toate necazurile, relele şi nenorocirile. Doamne, tămăduieşte-i de toată boala, curăţeşte-i de toată întinăciunea şi uşurează-le pătimirile sufleteşti. Doamne, dăruieşte-le harul Duhului Tău Sfânt spre viaţă îndelungată, sănătate şi curăţie, întru toată buna credinţă şi dragostea, în pace cu cei de aproape şi cei de departe.

Doamne, înmulţeşte-le şi întăreşte-le puterile minţii şi ale trupului, pe care le-au primit în dar de la Tine, binecuvântându-i, dacă va plăcea înaintea Ta, spre viaţă de familie evlavioasă şi naştere de prunci cinstită. Doamne, dăruieşte-mi mie, nevrednicei şi păcătoasei roabei Tale (numele) binecuvântare părintească pentru copiii mei, care sunt robii Tăi, în vremea cea de acum a dimineţii (zilei, nopţii), pentru numele Tău, pentru că împărăţia Ta este veşnică şi atotputernică. Amin.”

Astrologul Mădălina Manole a murit. Vestea tristă a fost anunțată de apropiații săi în mediul online... A1.ro, lider în categoria Divertisment cu 4.713.449 vizitatori unici în luna ianuarie. Aplicația Antena 1, lider naționa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x