Jurnalista Observator Andreea Filip, premiu pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ: „Ştim foarte bine că avem o putere imensă”
Jurnalista Observator Andreea Filip a primit premiul pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ ca urmare a materialelor-anchetă despre scoicile din Marea Neagră.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 15 August 2024, 12:13 | Actualizat: Joi, 15 August 2024, 12:23- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
A fost seară de gală pe litoral. Peste 40 de oameni de succes, din întreaga ţară, au fost premiaţi în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Mamaia. S-au decernat premii pentru cariere strălucite în teatru, film, televiziune şi chiar în domeniul HoReCa. Printre premianţii serii s-a numărat şi jurnalista Observator Andreea Filip, care a primit premiul pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ ca urmare a materialelor-anchetă despre scoicile din Marea Neagră, potrivit observatornews.ro.
Jurnalista Observator Andreea Filip, premiu pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ, după ancheta despre scoicile din Marea Neagră
„Meseria de jurnalist înseamnă viaţă în sine, înseamnă un ritm alert. Ştim foarte bine că avem o putere imensă, presa are puterea de a schimba lucrurile, de a schimba lucrurile în bine. Asta facem şi noi la Observator, asta am făcut, alături de colegii mei de la Observator”, a spus Andreea Filip după ce a primit premiul pentru Excelenţă în Jurnalism Investigativ.
În urma dezvăluirilor din primăvară, în care Obervator arăta că midiile scoase din Marea Neagră sunt un pericol pentru sănătate, statul român a creat, câteva luni mai târziu, cadru legal pentru ferme de scoici.
O anchetă Observator a arătat că midiile au fost recoltate ilegal din zona porturilor. Acestea aveau o concentrație de hidrocarburi de 20 de ori peste limita permisă.
„Este un fel de plăntuţă, să-i spunem aşa, care trăieşte în apă. Acest fitoplancton acţionează ca un fel de semnal de alarmă. Ca un trigger. Dacă depăşeşte anumite valori, există posibilitatea, dar nu confirmarea certă că am avea biotoxină în moluscă”, declară Corina Ivanciu, Director Executiv Adjunct DSV Constanţa.
Direcţia Sanitar-Veterinară Constanţa a interzis recoltarea între Năvodari și Mangalia la momentul dezvăluirii anchetei Observator.
În ultimul timp, numărul microalgelor din Marea Neagră a explodat. Ar trebui să fie 50.000 într-un litru de apă, iar acum sunt de 20 de ori mai mult. Bacteriile se înmulțesc, algele le asimilează, se descompun și apoi sunt filtrate de midiile care rețin toxicitatea, devenind astfel nocive.
Pe aceeași temă