Leguma de sezon care a ajuns să coste mai multe decât un kilogram de carne. Prețurile din piață au explodat
Legumele de sezon au apărut deja pe tarabele din piață, însă prețurile exorbitante îi țin departe pe mulți clienți. Costurile pentru o porție pentru întreaga familie depășesc câteva zeci de lei și e posibil să crească și mai mult în zilele care urmează.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 28 Februarie 2023, 14:43 | Actualizat: Sambata, 11 Martie 2023, 09:06- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Odată cu primele zile de primăvară pe tarabele piețelor apar și primele legume de sezon. Cu toate acestea, piețarii riscă să rămână cu produsele nevândute din cauza prețurilor exorbitante. De departe, cel mai mare preț îl au urzicile. Planta care stă la baza unui fel de mâncare din bătrâni, în uneșe bucătării este considerată o delicatesă, iar costurile sunt pe măsură.
Cât a ajuns să coste un kilogram de urzici în piață. Prețurile trufandalelor le depășesc pe cele ale cărnii
Urzicile, loboda, leurda, ceapa verde şi salata au umplut tarabele pieţelor din Capitală, transmite observatornews.ro. Însă, prețul acestora este cu mult mai mare decât anul trecut. Dacă în 2022 un kilogram se vindea cu aproximativ 25 de lei, acum clienții nu găsesc nicăieri prețuri sub 45 de lei, fiind comparabile cu costurile unul kilogram de carne de vită sau de porc.
Pe aceeași temăO pungă de 200 de grame de urzici se vinde cu 5 le, dar nici celelalte trufandale nu au scăpat de majorări. Un kilogram de spanac ajunge la 6 lei, iar pentru 10 legături de ceapă verde clienții au trebui să scoată din buzunar 10 lei, mai spune aceeași sursă.
Producătorii spun că nici vânzările nu mai sunt ca altădată, iar dacă nu majorează preţurile, vor ieşi în pierdere. În plus, la acest pe lângă faptul că este o legumă de sezon, se mai adaugă și faptul că tocmai a început postul Paștelui, iar verdețurile sunt la mare căutare în această perioadă.
Veștile nu sunt însă îmbucurătoare, iar cei care s-au gândit să aștepte să mai treacă ceva timp până să își umple figidere de legume de sezon, s-ar putea păcăli și mai tare. Din cauza vremii schimbătoare, culturile au fost grav afectate, iar prețurile ar putea crește și mai mult până la finalul lunii.
Deși urzicile sunt acele plante care, în contact cu pielea, produc urticarie, inflamația însoțită de usturime și prurit intens, dacă sunt culese și consumate corect, acestea au o mulțime de proprietăți miraculoase pentru organism.
Planta are un conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale și se găsește aproape la orice colț al străzii, dar nu mulți se încumetă să o culeagă, potrviti Libertatea.ro.
Acestea se adună purtând mănuși și bluză cu mânecă lungă, atunci când plantele ating înălțimea de 15-20 de centimetri. Pentru a profita din plin de proprietățile lor terapeutice, din urzică se folosesc iart și rădăcina, acolo unde acestea își depozitează peste iarnă substanțele de rezervă.