Locul din România unde agheasma curge la robinet. Localnicii au primit apă sfințită în gospodării. Cum a fost posibil
În comuna Costești din județul Vâlcea locuitorii au primit ageasmă direct de la robinet. Sfințirea apei s-a realizat chiar în locul de unde se face aprovizionarea cu apă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 22 Aprilie 2023, 13:25 | Actualizat: Sambata, 22 Aprilie 2023, 14:32- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În fiecare an, La Biserica "Schitul 44 de Izvoare" din satul Pietreni se oficiază ritualul de sfinţire a apelor din Vinerea Luminată. De câţiva ani, după ce autorităţile au captat aceste izvoare pentru a le folosi ca sursă de alimentare cu apă în localitate, agheasma ajunge în gospodăriile localnicilor racordaţi la reţea. Astfel, de Izvorul Tămăduirii, apa sfințită a curs la robient în comuna vâlceană Costești.
Pe aceeași temăLocuitorii unei comune au primit apă sfințită la robinet
Primarul localității a explicat cum a fost posibilă acastă alimentare cu „apă sfințită”.
"Tradiţia a rămas, iar aici, la Pietreni, se face slujba de sfinţire a apei, agheasma mică, chiar în locul de unde lumea din Costeşti beneficiază de apă, astfel că va beneficia de o apă sfinţită chiar la robinet. Lângă biserică este o galerie, care a fost săpată de foşti deţinuţi politici, şi acolo se află 44 de firide de unde vine apa din munte, se adună într-un bazin colector şi de acolo într-un bazin mai mare, undeva la 300 de metri cubi de apă, de unde pleacă spre comuna Costeşti în jos, spre Pietreni şi spre Costeşti, de unde lumea beneficiază de apă potabilă.
Au, cum s-ar spune, agheasmă direct la robinet în Vinerea Luminată. Chiar se spune că de Vinerea Luminată apele sunt sfinţite şi este bine să se dea apă la animale ca să fie sănătoase tot timpul anului", a precizat primarul din Costeşti, Toma Peştereanu, potrivit Agerpres.
Pe aceeași temăSursa de alimentare cu apă din satul Pietreni vine din cele 44 de izvoare de la poalele masivului Buila-Vânturariţa. Biserica 44 de Izvoare are o istorie bogată:
"Primul care a vrut să construiască un palat la Costeşti a fost Carol I, pe un platou de lângă Mănăstirea Bistriţa. A renunţat pentru că nu se putea realiza legătura cu trenul. Apoi a vrut să construiască la Pietreni un palat pentru Ferdinand şi Maria. A renunţat însă tot din cauza lipsei căii ferate şi a ales Sinaia atât pentru castelul Peleş, cât şi pentru castelul Pelişor. Legăturile reginei Maria cu această zonă şi cu pietrenii au fost însă întotdeauna foarte strânse, ştiut fiind că în 1936, cu doi ani înainte de a muri, ea a fost la Biserica 44 de Izvoare şi datorită intervenţiei ei, lăcaşul de cult, care ajunsese într-o stare avansată de degradare, a fost reparat", spune Dumitru Bondoc, autor al unei monografii a comunei Costeşti.
Biserica "44 de Izvoare", care poartă hramul "Sfântul Nicolae", a fost construită între anii 1700 şi 1701.