Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Ce modificări anunță Uniunea Europeană
Începând cu 1 ianuarie 2025, Uniunea Europeană va interzice utilizarea unui tip specific de plombă dentară, cunoscută sub numele de amalgam dentar, în toate țările membre. Iată din ce motiv !
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 02 August 2024, 14:20 | Actualizat: Vineri, 02 August 2024, 15:32- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Amalgamul dentar, cunoscut după numele de plombă argintie, nu se va mai folosi în cabinetele stomatologice din România. O directivă europeană interzice exportul acestui produs de la 1 ianuarie 2025, deoarece conține mercur în proporție de 50%, o substanță recunoscută pentru efectele sale dăunătoare asupra sănătății, potrivit Antena 3 CNN.
Pe aceeași temăRomânii nu își vor mai putea pune plombe argintii de anul viitor
Amalgamul dentar, sau plombele argintii, a fost utilizat pe scară largă în stomatologie, fiind mult mai accesibil la preț, dar și rezistent pe termen lung.
Cu toate acestea, prezența mercurului în compoziție a stârnit îngrijorări legate de impactul său asupra sănătății, inclusiv posibile efecte negative asupra sistemului nervos central, plămânilor, rinichilor și sistemului imunitar.
Din această cauză, directiva europeană va interzice utilizarea acestui material începând de anul viitor. România, care se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește problemele de sănătate orală, va trebui să se conformeze acestei reglementări.
Din anul 2017, amalgamul dentar a fost interzis la copiii sub 15 ani și la femeile însărcinate, dar acum interdicția se extinde la toate categoriile de pacienți. Treptat, stomatologii au început să le sugereze pacienților să își schimbe plombele. Însă, mulți nu țin cont de sfatul medicului. Estimările sunt că europenii au în jur de 1.000 de tone de mercur în lucrările lor dentare, mai transmite Antena 3 CNN.
Mercurul se regăsește și în echipamente electrice și electrocasnice, precum ecrane de laptop, becuri fluorescente, baterii, barometre, dar și mașini de spălat rufe. În acest sens, Uniunea Europeană a decis să interzică și comercializarea lor, având în vedere riscurile semnificative pentru sănătate și mediu.
Aceasta face parte dintr-o măsură mai amplă de protecție a sănătății publice și a mediulu, mai notează sursa citată.
Din ce este compus amalganul dentar
Amalgamul dentar a fost folosit mult timp pentru obturații dentare, datorită durabilității sale. Compoziția sa include următoarele, printre care și mercur.
- Mercur (Hg): Reprezintă aproximativ 50% din compoziția amalgamului dentar și este utilizat pentru a lega și a forma o matrice solidă cu celelalte metale.
- Argint (Ag): Aproximativ 22-32% din compoziție, argintul conferă amalgamului duritate și rezistență.
- Cositor (Sn): În proporție de 14-24%, cositorul contribuie la maleabilitatea amalgamului și la timpul de întărire.
- Cupru (Cu): Cuprul, în cantitate de 6-13%, ajută la creșterea rezistenței și durabilității materialului.
- Zinc (Zn): Unele tipuri de amalgam conțin până la 2% zinc, care ajută la prelungirea duratei de viață a materialului prin prevenirea oxidării.