Antena

Precizări oficiale ANAF cu privire la darul de nuntă. Se impozitează sau nu?

În ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe discuții cu privire la darul de nuntă și impozitarea acestuia. ANAF a luat o poziție oficială în această situație.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 Iunie 2024, 11:50 | Actualizat: Miercuri, 05 Iunie 2024, 11:50
Galerie de imagini
Precizări în legătură cu darul de nuntă
Shutterstock

A început deja sezonul de nunți, iar mirii sunt din ce în ce mai îngrijorați în privința impozitării darului de nuntă. Discuțiile au luat amploare, ceea ce a determinat ANAF-ul să facă anumite precizări oficiale.

Pe aceeași temă

Precizări oficiale ANAF cu privire la darul de nuntă. Se impozitează sau nu?

Au tot apărut discuții în legătură cu taxarea darului de nuntă sau de botez cu 70%. ANAF a făcut câteva precizări oficiale, conform unei surse.

Pe aceeași temă

„În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;

c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;

Pe aceeași temă

d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

e) venituri din investiții, definite conform art. 91;

Recomandari A1

f) venituri din pensii, definite conform art. 99;

g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;

h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;

Pe aceeași temă

i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;

j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117”, precizează surse ANAF.

Pe aceeași temă

De asemenea, la art. 62 din același act normativ sunt enumerate veniturile neimpozabile, în cazul cărora nu există o obligație declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.

Pe aceeași temă

Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, în măsura în care a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, precum sunt prevăzute la art. 61 și 62.

Astfel că: „Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării.”

Darul de nuntă sau de botez nu este impozitat. După aceste precizări oficiale, spiritele s-au liniștit, mai ales că este începutul de sezon al unor astfel de evenimente.

Whatsapp LinkedIn
impozitare dar de nuntă impozitare dar de botez anaf nuntă
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Fabrica unde se produce zahărul 100% românesc. 500 de fermieri din ţară contribuie la producţia impresionantă
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și