Antena

Prematurii sau eroii de câteva sute de grame! Mihai Morar, despre fetele sale: „Zâmbete închise în incubator”

Când spunem „bebeluși” ne gândim la niște ființe mici, firave, care nu înțeleg și nu știu mare lucru despre lumea înconjurătoare. Există totuși o zi din an când aceste gânduri sunt contrazise: Ziua Internațională a Prematurității. Mai mici decât ne putem imagina, departe de ideea de bebeluși rotofei, rozalii și drăgălași, prematurii sunt cei care ne dau cea mai puternică lecție de viață despre ambiție și putere, căci ei sunt adevărații EROI. Ei se nasc deja eroi. 

Autor: Ana Ivan Publicat: Luni, 18 Noiembrie 2019, 23:51 | Actualizat: Vineri, 19 Noiembrie 2021, 16:56
Galerie de imagini
Scutec pentru bebeluși prematuri cu greutate sub un kilogram

Prematurii. Viața confortabilă din pântecul mamei este întreruptă brusc. Văd doar lumina puternică din sala de operație, apoi sunt luați și băgați într-un incubator, „pântecul” artificial, locul în care urmează să mai crească, să se mai dezvolte și să lupte. Să lupte pentru fiecare zi de viață, pentru fiecare gram câștigat la greutate și, mulți dintre ei, să lupte cu boli sau complicații. Unii pierd lupta și devin îngerași. Alții, deși au poate câteva sute de grame, stau săptămâni și luni în „cutiuța” lor de sticlă, auzind doar zecile de aparate care piuie. Își văd părinții ocazional, prin gemuleț. Și așteaptă. Așteaptă ziua în care ceva se va schimba. Cuminți, fără să ceară în brațe, fără să știe ce este căldura mamei sau mângâiatul, cei mici așteaptă în incubator.

Dacă ești părinte cunoști nerăbdarea cu care aștepți să-ți ții copilul în brațe, imediat după naștere. Părinții de prematuri fac asta abia după săptămâni sau luni de așteptare.

Dacă ești părinte îți amintești cum citeai cărți de tip „Mama și copilul”, reviste și site-uri, ca să știi exact cum se dezvoltă copilul tău. Părintele de prematur nu are cărți, doar instinctul. El nu știe care este adevărata vârstă a copilului său, căci el are, timp de câțiva ani, două vârste: cea la care a venit pe lume și cea la care trebuia să se nască. Vei sta mereu să calculezi, vei merge la zeci de controale medicale și vei urmări fiecare gest, ca să „ghicești” cam ce vârstă are, de fapt, copilul tău, din punct de vedere al dezvoltării.

Connor Florio, un bebeluș născut prematur, cu doar 311 grame (SUA)

Dacă ești părinte îți amintești cu cât drag ai mers să cumperi primele haine pentru bebeluș. Dacă ești părinte de prematur vei vedea că poate nu există măsuri atât de mici pentru copilul tău.

Dacă ești părinte îți vei aminti de nopțile albe cu cel mic, în încercarea de a-l hrăni sau adormi. Părintele de prematur alege uneori să nu mai doarmă, de teamă ca cel mic să nu uite să respire. Pe lângă celelalte nevoi de care bebelușul are nevoie, părintele de prematur verifică, de zeci de ori pe zi, dacă nou-născutul respiră. Și face asta timp de multe luni.

Eroii nu sunt în politică, în sport, pe internet. Eroii adevărați sunt prematurii, pui de oameni de câteva sute de grame, care nu s-au terminat de „crescut” în burta mamei și totuși găsesc puterea de-a lupta pentru viață.

1 MILILITRU DE LAPTE PRIMESC UNII PREMATURI, ÎN PRIMA ZI DE VIAȚĂ.

Printr-o astfel de experiență a trecut și Mihai Morar, celebrul om de radio și televiziune, în urmă cu 11 ani, când au venit pe lume gemenele sale, Mara și Cezara. Copilele s-au născut având 1250 de grame și 1850 de grame. Practic, împreună au avut greutatea unui copil normal.

Recomandari A1

Mara și Cezara, fiicele lui Mihai Morar, la naștere

Iată mai jos scrisoarea lui Mihai Morar, despre gemenele sale care s-au născut prematur:

„"Morar 1" și "Morar 2". Două brățări prinse, înainte de soroc, de niște încheieturi incerte. 1250 grame și 1850 de grame. Două cocoloașe nedefinite, ceva între spirit și materie.

Două zâmbete închise zile întregi în incubatoare, într-o încercare a omenirii de a recrea în laborator gena Bucuriei și de a o împrăștia, apoi, viral, în lumea asta tristă.

Fiecare prunc născut prematur e o lecție despre triumful vieții. Lupta lui pentru a rămâne pe Pământ. Încrâncenarea de a pompa fiecare gură de aer și a o transforma în Viață. Încleștarea micropumnilor pentru a restabili armonia pierdută a Universului. Nou-născutul prematur este ultimul gladiator de pe Terra care încă mai luptă fizic pentru perpetuarea speciei, nu pentru distrugerea ei.

Lecția omuleților născuți prematur rușinează inconștiența și ușurința cu care oamenii mari au grijă să distrugă ceea ce ei cred că ei au primit de-a gata: fața Pământului, dreptul la Viață, natura umană.

Copiii născuți "sub greutate" vin pe lume cu "supra dragoste". De aceea, în fiecare maternitate unde se naște o "minune", ni se dă o șansă pentru o nouă lume.”

Mihai Morar, despre experiența sa ca părinte care a descoperit ce este prematuritatea

Știind că vor fi gemene am fost pregătiți pentru asta Dar, oricât ne-am fi pregătit, impactul primei întâlniri cu ele a fost dincolo de imaginație.

Mara și Cezara Morar

Soția mea a stat internată o săptămână înainte de naștere și, apoi, cinci săptămâni până când Mara, cea mai mică dintre ele, a ajuns la greutatea de două kilograme. Eu le-am văzut înaintea Gabrielei, în incubator.

Erau amândouă puse într-un singur incubator, cam atât de mici erau. Erau atât de mici încât cele mai mici șosețele le veneau ca niște pantalonași.

Emoțiile mele, imposibil de descris, au fost alungate de bândețea și, în același timp, de siguranța doamnelor de la neonatologie.

Mama le-a ținut în brațe prima oară la trei săptămâni de la naștere. De fapt, doar pe Cezara atunci. Pentru Mara a mai așteptat încă o săptămână. Iar eu, după câteva zile. Mi se pare de neimaginat asta acum. Pentru a o lua în brațe pe Roua a trebuit să aștept doar două ore după naștere, când au adus-o asistentele în salon.

E greu de descris cum e să-ți vezi „puii”, să îți vină să îi strângi la piept de drag și să trebuiască să te mulțumești privindu-i printr-o ferestruică. Și nu e doar nevoia părinților. E vorba și de căldura pe care vor să o simtă bebelușii la pieptul mamei.

Sunt zeci, sute de frici, întrebări fără răspuns, mai mult sau mai puțin întemeiate, nopți în care te trezești întrebându-te dacă puiul tău respiră, vede, se dezvoltă, va fi bine...Dar e incredibil câtă putere au medicii de-a te liniști...

Mihai Morar, alături de Mara și Cezara

Asta le-am zis fetelor, într-unul dintre anii trecuți, de Ziua Prematurității: „Voi două, amândouă, ați venit tot la reducere. Tu, Cezara, cu minus două kilograme față de greutatea normală. Iar tu, Mara, cu minus vreo două kilograme și jumătate. Dar ați învățat voi deja, minus cu minus dau plus. Voi sunteți plusul nostru. Știți, orice copil se naște cu nevoia de a fi iubit. Dar un copil prematur se naște cu nevoia de a lupta. De aceea voi sunteți Eroine”. Și chiar cred că asta sunt toți copiii născuți prematuri. Eroi.

A fi părinte egal a avea griji, indiferent de cum și când se naște copilul. Dar, într-adevăr, în cazul unui nou-născut la termen fiecare grijă dispare mai repede, fiecare întrebare primește mai repede răspuns. Chiar dacă Mara și Cezara s-au născut cu 1250, respectiv 1850 de grame, ele nu au avut nicio problemă, în afară de cea a greutății. Și îi suntem și azi recunoscători medicului Claudia Șai, cea care pe tot timpul sarcinii a fost mereu cu un pas înaintea oricărui risc și inclusiv faptul că Gabriela a stat internată o săptămână înainte de naștere a contribuit la bunul mers al sarcinii.

La prematuri, fiecare zi în plus de sarcină poate fi o minune. De aceea nu voi spune niciodată că fetele s-au născut la 33 de săptămâni. Ele s-au născut la 33 de săptămâni și 4 zile. Pare neînsemnat, dar vă dați seama cât de mult au contat acele patru zile?!

Pentru cei care nu știu, 4-7 zile de incubator echivalează cu o zi petrecută de un bebeluș în burta mamei.

Evident, a fost unul dintre primele gânduri. Dar simplul fapt că nu era o sarcină gemelară ne-a dat încredere că soția mea o va duce până la termen. Ceea ce s-a și întâmplat.

Mihai Morar alături de familia sa

Roua s-a născut cu 2,950 kg şi 52 de centimetri și a primit nota 10 la naștere. Practic, copila a avut la naștere aproape greutatea celor două surori mai mari, Mara și Cezara.

Îi poți spune oricum, dar nu plictisitoare. Dar gemenele sunt un mare ajutor pentru noi și, în primul rând, pentru Roua. Cu siguranță va simți toată protecția, dragostea și creșterea pe care Mara și Cezara i-o vor da.

Mara, Cezara și Roua Morar

Că nu există viață fără temeri. Dar există o soluție, o speranță, un om bun și profesionist, un înger înaripat pentru fiecare frică. Și, cel mai important, există o forță imposibil de calculat: forța de-a lupta pentru viață a celor mai mici eroi de pe Pâmânt: bebelușii prematuri.

M-am bucurat că, după 11 ani, s-ar putea să fi fost ultima Zi a Prematurității în care, cu greu, dar cu succes încă, am putut să le mai iau pe amândouă în brațe, în același timp. Eroinele mele de 1250 și 1850 de grame încă au mai putut sta în brațele tatălui.

În fiecare an, pe 17 noiembrie este Ziua Internațională a Prematurității, ziua în care ar trebui să ne amintim de acești mici eroi, care au câștigat lupta cu viața, dar și de cei care au devenit îngeri, fiindcă au venit prea devreme pe lume.

Acesta nu este un material pentru clickuri sau like-uri. Este un material din suflet, pentru cei care și-au răpit câteva minute din viață ca să afle despre eroii mai puțini știuți din jurul nostru.

Unii devin eroi. Alții se NASC EROI.

Semnat,

O mamă de prematur.

Whatsapp LinkedIn
prematur prematuritatea copil prematur bebe prematur nastere prematura 17 noiembrie mihai morar
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei Apartamentele pe care le putem cumpăra şi cu 15% reducere. Cum a reuşit Cătălina să obţină locuinţa visurilor ei: "Plus foarte multe facilităţi"
Citește și
Un bebeluș s-a născut prematur, la 24 de săptămâni, având o greutate de doar 510 grame. Cum arată...
Un bebeluș prematur s-a născut având doar 453 de grame. A fost de trei ori mai mic decât sora lui. Cum...
Un bebeluș s-a născut prematur, având doar 450 de grame și un esofag ce nu lega gura de stomac. Ce au...
Un bebeluș prematur s-a născut având doar 425 de grame și mama l-a comparat cu un biscuit. Imaginile...
Video recomandate
Video
Citește și
Drob de pui cu ouă de prepeliță. Rețetă pentru masa de Paște Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu... Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Hello Taste
Ultimele știri
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima au câștigat gala cu numărul 11. Cât de fericiți au fost când au aflat
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Emi și Cuza se transformă în Fiona și Shrek, într-o transformare totală cu costume de vis
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Eliza și Zarug, transformați în Ionuț Cercel, au cântat Made în Romania, virală pe TikTok
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Ilona și Ristei s-au transformat în George Michael. Cât de bine le-a ieșit show-ul
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Paula și Romică Țociu s-au transformat în Bruce Springsteen și au creat un moment unic
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Jo și Liviu Teodorescu se transformă în Shania Twain. Cum a arătat momentul live
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima, transformare inegalabiă în Gene Kelly cu „Singing în the rain”. Cum a ieșit
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Andreea Bălan și Alina Pușcaș au strălucit în ținute superbe pe scena emisiunii
Care e cea de-a doua mare pasiune a lui Puya, după muzică. Puțini știu acest lucru despre artist
Ce nume se sărbătoresc de Florii. Cui să îi spui „La mulți ani” astăzi, de onomastică
Mai multe