Antena

Reguli noi pentru vânzarea fructelor și legumelor. Ce transmite ANPC: „Am considerat că este necesară o informare cât mai clară”

ANPC vine cu modificări în modul în care sunt puse la vânzare fructele și legumele pe piața din România. Schimbările sunt benefice pentru consumatori.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Mai 2024, 16:07 | Actualizat: Joi, 16 Mai 2024, 16:08
Noi reguli pentru piața de legume și fructe
Facebook

Comercianții vor fi obligați să afișeze unele dintre cele mai importante informații în legătură cu produsele pe care le pun la vânzare. Preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, precizează care sunt noile reguli pentru piața de legume și fructe din România.

Pe aceeași temă

Reguli noi pentru vânzarea fructelor și legumelor. Ce transmite ANPC: „Am considerat că este necesară o informare cât mai clară”

Potrivit unui nou ordin propus de comisari Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, comercianții trebuie să respecte câteva reguli deosebit de importante atunci când vor să vândă fructe sau legume.

Condițiile impuse pentru vânzarea acestor produse implică afișarea prețului, denumirea acestora în limba română și precizarea țării de origine, potrivit unei surse.

„Având în vedere rezultatele acţiunilor de control pe tematica de legume-fructe, am considerat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în pieţe, astfel încât abrevierile ţărilor de origine, calitatea/calibrul produsului şi numele producătorului să fie clare şi uşor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informaţii contradictorii despre produs”, este specificat în mesajul transmis de Sebastian Hotca.

Pe aceeași temă

De asemenea, se acceptă propuneri sau observații în privința acestui ordin, care trebuie trimise până la data de 25 mai 2024. Documentul urmând să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Președintele Asociației InfoCons – Organizație pentru Protecția Consumatorilor, Sorin Mierlea, este de părere că astfel de măsuri sunt, de fapt, de „bun-simț”, și reprezintă drepturile pe care cetățenii europeni le au.

„În primul rând, ar trebui să înțelegem că toți suntem cetățeni europeni și avem drepturi. Și trebuie să avem aceleași drepturi și la Paris, și la Viena, și la București, și la Caracal, și la Târgu Jiu, până la Constanța.

Și din această perspectivă, în momentul în care discutăm despre produse agroalimentare, tip legume și fructe, faptul că ele trebuie să aibă un anumit standard, o anumită calitate și să nu plătim calitatea a doua la calitatea a treia, cred că este un lucru de bun-simț și de normalitate.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Informarea consumatorului cu privire la țara de origine a produsului respectiv, dacă produsul respectiv ar fi, de exemplu, o portocală sau un măr este dat cu anumită ceară sau cu anumită substanță pentru a avea un termen de valabilitate mai lung, aceste lucruri sunt obligatorii de a fi transparente pe eticheta produsului agroalimentar, ca fiecare dintre noi să putem alege în cunoștință de cauza.

Iar când discutăm de produse care sunt de diferite categorii, de genul unul mai mare, unul mai mic, unul stricat, unul pătat sau ceva, ele pot fi, până la urmă, comercializate, dar să fie împărțite foarte clar, categoria 1, categoria 2, categoria 9 sau cum vor fi, ca până la urmă, consumatorul să aibă acces la același tip de calitate, la un preț corect pentru fiecare dintre noi.

Această cetățenie europeană trebuie să aducă pentru consumatori un plus. Să nu uităm de producătorii interni care, în lupta pe care o au cu produsele de import, să aibă acest câștig de cauză, să nu ne mai trezim prin piețe sau pe mai știu eu pe unde, cu roșii de România, dar care să fie din Turcia, sau tot felul de alte produse agroalimentare cu arii de trasabilitate incerte”, precizează acesta, conform sursei menționate anterior.

Pe aceeași temă

Deși aceste reguli sunt destul de simplu de aprobat, important este să fie respectate. Sorin Mierlea precizează că și consumatorul are un rol important în respectarea acestora. De asemenea, fiecare poate sesiza abaterile autorității competente, iar reprezentanții acesteia pot lua măsuri.

„Faptul că tot mai multe produse agroalimentare, tip legume și fructe, sunt în sisteme de alertă rapidă, de neconformitate, cu încălcarea normelor de pesticide, de îngrășăminte, care se regăsesc aproape săptămânal în sistemele de alertă europene, cred că este un semnal major de alarmă, că aceste produse clar au o periculozitate pentru consum, iar pe cealaltă parte, normativele de reglementare a comerțului în această domeniu cred că erau de dorit, de așteptat, și păcat că au trecut 30 de ani până când să avem și acest normativ.

Pe aceeași temă

E un pas foarte mare înainte. Consumatorul poate să se sesizeze, să reclame, iar autoritatea competentă poate să ia măsuri, având un ordin care să nu mai lase spațiu de interpretare”, susține președintele InfoCons.

Se aplică reguli noi și în segmentul de carne, lactate și ouă, care trebuie să fie comercializare în spații special amenajate, echipate în conformitate cu normele de igienă și depozitare stabilite în prealabil de producător și autorități.

De asemenea, și comercianții care vând vin trebuie să respecte niște reguli speciale. Astfel că, vinul poate fi vândut doar în magazinele autorizate, acestea menținând calitatea băuturii, caracteristicile fizico-chimice și organoleptice.

Pe aceeași temă

Românii trebuie să fie foarte atenți la astfel de detalii, pentru a nu-și pune în pericol sănătatea. De asemenea, trebuie să se informeze în legătură cu autoritățile care îi pot ajuta în cazul vreunei abateri.

Whatsapp LinkedIn
anpc reguli noi comercializare fructe și legume transparență pe piața din românia
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Videoclipul zilei
Citește și
Atenția la carnea cumpărată pentru sărbători! ANPC trage un semnal de alarmă și face o serie de...
Alertă alimentară în România! Un sortiment de somon afumat, retras de pe piață. A fost depistat cu o...
ANPC le recomandă românilor să se ferească de taxele ascunse la biletele de avion. Se oferă cazare...
ANPC obligă o bancă din România să recalculeze dobânzile pentru 90 000 de credite. Sunt vizate și...
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste